27.2.14

Νέο μοντέλο ανάπτυξης ζήτησε ο Γ.Προβόπουλος...

«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο επιδείνωσης του κοινωνικοπολιτικού κλίματος, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους και αβεβαιότητες χτύπησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Εκθεσης του Διοικητή της ΤτΕ στους μετόχους.

Την ίδια στιγμή πάντως, επανέλαβε ότι...
το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι υγιές και ανθεκτικό ενώ οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Επίσης τόνισε την ανάγκη ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι  αυτά θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα καθώς και ότι η ΤτΕ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία με μία συντηρητική προσέγγιση. Μέχρι την ανακοίνωσή τους, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας για τις λεπτομέρειες της άσκησης. Επιπλέον, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, και είναι διαθέσιμα για τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Αναφερόμενος στα δημοσιοοικονομικά, το 2014 θα είναι σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο η πρώτη χρονιά ανάκαμψης, αν και απαιτείται αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης καθώς και συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για την διατήρηση και την διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι προτεραιότητες του νέου μοντέλου οφείλουν να είναι

• το χαμηλό γραφειοκρατικό κόστος για τις επιχειρήσεις,
• τον αποτελεσματικό δημόσιος τομέα και
• ένα σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο

Επιπλέον, προαπαιτούμενο είναι η εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους, ο θεσμικός εκσυγχρονισμός σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η απονομή.

Ως προς τις τράπεζες, τις χαρακτήρισε «μοχλό» για την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα και υποστήριξε ότι οφείλουν να πρωτοστατήσουν στηρίζοντας αποτελεσματικά την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα της οικονομίας.

Στο κομμάτι των χορηγήσεων, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι νέες πιστώσεις πρέπει να δοθούν σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, χαρακτήρισε ανώφελο και επικίνδυνο αδύναμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις και κορεσμένοι κλάδοι να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος.

Τέλος, εκτίμησε ότι η Τραπεζική Ένωση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: