Μπορεί ένας πολυεκατομμυριούχος να συναντά
ένα φίλο του στο λόμπι ενός «Χίλτον» και να παίρνει επί τόπου ένα
εκατομμύριο ευρώ λέγοντας: «Βρε συ, δώσ' μου ένα εκατομμύριο ευρώ να
πάρω ένα σπιτάκι μη βγαίνω έξω ή να μην...
ανέβω στο δωμάτιο να στείλω
εντολή στον τραπεζίτη μου να μου στείλει από τα δικά μου».
«Ετσι ακριβώς έγινε και έτσι μου έδωσε ο φίλος μου, που είχα πολύ καιρό να συναντήσω», είπε στους ανακριτές του τεράστιου σκανδάλου των εξοπλιστικών ο εκ των βασικών κατηγορουμένων για τις μίζες στα εξοπλιστικά Σωτήρης Εμμανουήλ.
Ο φίλος του είναι ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, ο άνθρωπος που στην ελληνική Δικαιοσύνη θεωρείται το μεγάλο βαρέλι που μοίραζε το μέλι, δηλαδή τις μίζες στο περίφημο σκάνδαλο των υποβρυχίων.
Ο Σωτήρης Εμμανουήλ φέρεται να έχει κεντρικότατο ρόλο και κατηγορείται ότι το μερίδιό του ήταν κοντά στα 17 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά οι ανακριτές θεωρούν ότι είχε μεγάλο μερίδιο, γιατί είχε και σοβαρή αποστολή.
Είχε αναλάβει, κατά τους ανακριτές, την αποστολή να «πνίξει» κάθε αντίδραση των συνδικαλιστών στα ναυπηγεία, ώστε αυτά να ιδιωτικοποιηθούν και να περάσουν στον έλεγχο των Γερμανών.
Προφανώς τα κατάφερε περίφημα στην αποστολή του και τα ναυπηγεία πέρασαν στον έλεγχο των Γερμανών, και φαίνεται ότι δεν περίμενε κανείς να ανοίξουν κελιά φυλακών, γιατί δεν είχαν υπολογίσει τον αστάθμητο και σοβαρό παράγοντα.
Δηλαδή δεν περίμεναν να «πλακωθούν» οι Γερμανοί μεταξύ τους για το ποιος έριξε ποιον στις μίζες, να χωρίσουν οι «καλοί» τις δύο μεγάλες εταιρείες τους, την HDW και την FERROSTAAL, σε δύο κομμάτια και να φωνάξουν τη γνωστή ελεγκτική-δικηγορική εταιρεία DEBEVOISE-PLIMPTON για εσωτερικό έλεγχο.
Από εκεί ξεκίνησαν όλα: Τα στοιχεία που βρήκαν οι Γερμανοί, σχηματίζοντας δικογραφία για δικούς τους, «ξεμπρόστιασαν» και τους δικούς μας.
Το γιατί ενήργησαν έτσι οι Γερμανοί είναι απλό. Γερμανοί καθηγητές που μετείχαν στις εταιρείες αυτές και δεν είχαν λερώσει τα χέρια τους, μόλις έμαθαν ότι οι κάτω από αυτούς Γερμανοί-στελέχη των εταιρειών τους «φόρτωσαν» στο τίμημα των υποβρυχίων και μίζες τεράστιες, αντέδρασαν, τους «γράπωσαν» και τους έβαλαν φυλακή. Αρχισαν αυτοί το 2010 να «κελαηδούν», γιατί αυτό στη Γερμανία έχει μεγάλη αξία, αφού είναι εισιτήριο για έξοδο από τη φυλακή μετά μερικούς μήνες, και αυτά τα στοιχεία με 4 χρόνια καθυστέρηση αρχίζουν να καίνε Ελληνες υπεράνω υποψίας.
Ενας από αυτούς, με μεγάλες περγαμηνές διεθνώς στο χώρο της ναυπηγοεπισκευαστικής, είναι ο Σωτήρης Εμμανουήλ, σήμερα κάτοικος... Κορυδαλλού, που δηλώνει κροίσος και μοναδικός στο να κάνει όλες τις δουλειές «παστρικά».
Αλλά με όσα ο ίδιος είπε στους Ελληνες ανακριτές κ.κ. Μαλλή και Σταυρόπουλο, κόντεψε να τους τρελάνει στις αντιφάσεις.
Πάμε, λοιπόν, με τα δικά του λόγια και έργα:
«...Απολαμβάνω υψηλού κύρους στο ναυπηγοεπισκευαστικό χώρο παγκοσμίως... διαθέτω ιδιόκτητη οικία αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στη Βοστόνη... πρόεδρος Ελλήνων και Ευρωπαίων ναυπηγοεπισκευαστών, μέλος της Ακαδημίας Ναυπηγών Βορείου Αμερικής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος επί σειρά ετών όλων των ναυπηγείων (Σύρου, Ελευσίνας, Σκαραμαγκά)... Διαθέτω δικό μου ναυπηγείο στην Αμερική, διετέλεσα σε υψηλότατες θέσεις σε μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως...».
Υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητας ένας άνθρωπος με το δικό του ιστορικό, που να συνάντησε τυχαία φίλο στο λόμπι ενός ξενοδοχείου και να του ζήτησε ένα εκατομμύριο με ουσιαστική αιτιολογία κάτι σαν το «βαριέμαι να ανέβω στο δωμάτιό μου»;
«Είναι αστείος και δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που λέει. Φυσικά δεν έγιναν έτσι τα πράγματα και δεν μου ζήτησε, ούτε του έδωσα τίποτα, σε κανένα "Χίλτον"», είπε στους δικαστές ο φίλος του, Μιχάλης Ματαντός.
Ο Εμμανουήλ, πάντως, ήταν πολύ «λαρτζ» όταν αγόρασε το σπίτι για το οποίο υποτίθεται ότι ζήτησε το εκατομμύριο στο λόμπι του «Χίλτον»! Στο «σπιτάκι», λοιπόν, στο Ψυχικό, μόνο το γκαράζ φαίνεται να είναι... 600 τετραγωνικά, όσο δηλαδή 6 μεγάλα διαμερίσματα...
Στον ίδιο χώρο υπήρχε και ένα άλλο σπίτι, στο οποίο παλαιότερα στεγαζόταν παράρτημα ολόκληρου κολεγίου, το οποίο αγοράστηκε από τον Εμμανουήλ, καταδεφίστηκε και έγινε... πισίνα!
Πάντως, όταν οι ανακριτές ρωτούν τον Εμμανουήλ αν υπήρχε και η παραμικρή παρατυπία στα ναυπηγεία και γιατί οι Γερμανοί τού έδωσαν αμοιβή-«μπόνους» 17,5 εκατομμύρια ευρώ, απαντά ότι όλα επί των ημερών του έγιναν με απόλυτη νομιμότητα και οι Γερμανοί τού έδωσαν τα χρήματα γιατί τον θεώρησαν... καλό μάνατζερ και όχι γιατί τους βοήθησε να πάρουν τα ναυπηγεία.
«Η δουλειά» και «η ουρά»
Για να αντικρούσει τους ανακριτές, τον Ματαντό και όλους όσοι λένε ότι πήρε τεράστια μίζα, απαντά ότι όταν εκείνος ανέλαβε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είχε ουσιαστικά τελειώσει «η δουλειά» και έμενε μόνο «η ουρά», για την οποία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, αν και ήταν όλα τέλεια!
Οταν του ζητούν στοιχεία για τα χρήματα που έλαβε, εμφανίζεται να έδωσε 2,2 εκατομμύρια ευρώ ως αμοιβή και έξοδα από το ποσό αυτό σε Κύπριο δικηγόρο!!!
Και όταν φτάνουν στο ψητό, δηλαδή στο γιατί αυτά τα χρήματα πήγαν στον ίδιο με παρεμβολή δύο εταιρειών, αρχίζουν τα απίστευτα.
Απαντά ότι η μία εταιρεία IVECO ltd είναι δική του, αλλά δεν είναι δική του η εταιρεία METALLCO μέσω της οποίας κινήθηκαν τα χρήματα!
Προσέξτε το διάλογο των ανακριτών με τον παγκοσμίου κύρους Σωτήρη:
«ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ: Αφού λέτε ότι οι Γερμανοί απαίτησαν για λόγους φορολογικούς να φτιάξετε την εταιρεία IVECO ltd για να πάρετε τα χρήματα, γιατί τα δικά σας αυτά χρήματα δεν πήγαν στην εταιρεία αυτή, την IVECO, αλλά σε άλλη, τρίτη, εταιρεία, τη METALLCO;
ΑΠ.: Διότι τους βόλευε φορολογικά.
ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ: Αν η σύμβαση που υπογράψατε με την κάλυψη της IVECO ή της METALLCO, όντας ταυτόχρονα την ίδια περίοδο κρατικός αξιωματούχος, ήταν νόμιμη, γιατί δεν τη συνάψατε στο όνομά σας; Ενημερώσατε το ελληνικό Δημόσιο ότι την ώρα που πληρωνόσασταν από αυτό, συνάπτατε τέτοιες συμφωνίες ποσοστιαίες επί του έργου των υποβρυχίων που διεκδικούσε η κοινοπραξία, συναλλασσόμενος μάλιστα μέσω ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ;
ΑΠ.: Αυτό έγινε κατ' απαίτηση των Γερμανών, δότι έτσι δεν θα είχαν φορολογική εκκρεμότητα...».
Ολα δηλαδή έγιναν για να είναι εντάξει αυτοί που πλήρωναν με το γερμανικό κράτος. Ποιος δίνει σημασία στην μπανανία;
Αποκαλυπτικός και ο παρακάτω διάλογος του κ. Εμμανουήλ με τον ανακριτή:
«ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Ενημερώσατε το ελληνικό Δημόσιο για τη σύμβαση συμβολαίου που υπογράψατε με τους Γερμανούς, την οποία καταρτίσατε όντας ταυτόχρονα κρατικός αξιωματούχος των κρατικών τότε ναυπηγείων; Θεωρείτε ότι υπήρχε ποτέ περίπτωση αυτή η σύμβαση να γίνει δεκτή από το ελληνικό Δημόσιο; Είναι δυνατόν να διευθύνετε τα κρατικά ναυπηγεία και ταυτόχρονα να συμφωνείτε αμοιβή σας για την ανάθεση των κρατικών μας υποβρυχίων στη γερμανική κοινοπραξία και να πληρωθείτε στο τέλος με σύμβαση που κατάρτισε η εταιρεία γραμματοκιβωτίου METALLCO;
ΑΠ.: Δεν αντιλαμβάνομαι ποιον από το ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να ενημερώσω...».
Τελικώς ο κ. Εμμανουήλ δήλωσε αθώος... πολύτεκνος και αδικημένος.
Οπως τονίζει, είναι μεν 62 ετών, πατέρας επτά παιδιών, εκ των οποίων τα τέσσερα πιο μικρά παιδιά του είναι ηλικίας από 10 μηνών μέχρι 4 ετών, και μάλιστα δύο δίδυμα.
Δεδομένου ότι οι δικογραφίες στη Γερμανία άρχισαν να συντάσσονται το 2009-2010, είναι φανερό ότι ο κ. Εμμανουήλ έπαιρνε τόσο σοβαρά την υπόθεση ώστε γεννούσε συνεχώς παιδιά, μιας και χρήματα για να τα αναθρέψει υπήρχαν!
**
Ο Κάντας εμπλέκει τον «πατέρα»
Παλιό πολιτικό πρόσωπο, που είχε το προσωνύμιο «πατέρας», εμπλέκει στην υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων ο κατηγορούμενος Αντ. Κάντας.
Κατά την απολογία του για τα οπλικά συστήματα ΡΗΖ2000, χωρίς να κατονομάζει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, ο προφυλακισμένος Αντ. Κάντας «φωτογραφίζει» πολιτικό άνδρα, λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες: «Σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Ευσταθίου στην Πλουτάρχου, κατά τη διάρκεια αυτής μπήκε στο γραφείο και ο Λυγινός, ο οποίος διέκοψε τη συνάντηση και είπε: "Πετάγομαι μέχρι τον πατέρα, δίπλα". Ρώτησα ποιος είναι ο πατέρας, και αυτός απάντησε: "Παλιός πολιτικός, καλός φίλος, αλλά άπληστος". Οταν το 2008 τον συνάντησα εκ νέου στη Γενεύη, τον ρώτησα ποιον εννοούσε με τη φράση ο "πατέρας" και αυτός δεν αποκάλυψε το όνομά του».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αντ. Κάντας ονομάτισε και άλλα πρόσωπα που βρίσκονταν σε θέσεις-κλειδιά του ΥΠΕΘΑ, χωρίς όμως να ισχυρίζεται ότι έχουν ποινικές ευθύνες. Λέει χαρακτηριστικά: «Τρεις ήταν οι υπηρεσίες-κλειδιά. Οχι γενικώς για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα, αλλά για τα αυτοκινούμενα από την Wegmann. Το 4ο επιτελικό γραφείο του ΓΕΣ, όπου υπηρετούσε τότε ο Γιώργος Καράμπελας, ο 3ος κλάδος του ΓΕΣ και στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, οι Γ. Κολλίρης, Ανδρουλάκης, Λεονταρίτης και Κωνσταντόπουλος και βέβαια ο αρμόδιος υπαρχηγός».
Οπως είπε ο ίδιος ο Αντ. Κάντας, «δεν ισχυρίζομαι ότι τα πρόσωπα αυτά δωροδοκήθηκαν, προσθέτω όμως ότι ήταν τα πρόσωπα-κλειδιά για την υλοποίηση αυτής της προμήθειας, τα οποία ουδείς μπορούσε να αγνοήσει από τις εταιρείες, χωρίς συνέπειες».
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.