Οδοιπορικό της «Εφημερίδας των Συντακτών» στον Ωρωπό όπου οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Συμπαρίστανται στους συλληφθέντες και μιλούν για....
τα πρόστιμα 23 εκατ. που χάρισε ο Μ. Βορίδης στους εργολάβους
Με εννέα συλλήψεις απάντησε χθες η αστυνομία στην κινητοποίηση των κατοίκων του Ωρωπού, οι οποίοι αγωνίζονται για την κατάργηση των διοδίων που καθημερινά δυσκολεύουν τη ζωή τους. Ο αγώνας αυτός των πολιτών της βορειοανατολικής Αττικής ξεκίνησε ήδη από το 2009, όταν στην περιοχή τους μπήκαν 8 διαφορετικοί σταθμοί διοδίων, μετατρέποντας πλέον τις μετακινήσεις τους σε είδος πολυτελείας. Σήμερα βλέπουν τις κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τους οδικούς άξονες να αυξάνουν τις τιμές των διοδίων έως και 60%. Η «Εφ.Συν.» πήγε στον Ωρωπό, συνάντησε κατοίκους και προσπάθησε να αφουγκραστεί τις αγωνίες της καθημερινότητάς τους.
Στη Σκάλα Ωρωπού, μπροστά στη θάλασσα, έχει το ψαράδικό της εδώ και 30 χρόνια η κ. Σωτηρία. Κάποτε είχε 4 υπαλλήλους, αλλά τώρα παλεύει να κρατήσει το μαγαζί μόνη της. «Φταίει η ανεργία, τα σχολάσματα από τις δουλειές, τα κοψίματα στις συντάξεις. Ακούω τον κόσμο που κατεβαίνουν να πληρωθούνε στις τράπεζες και έχουν τρελαθεί. Δεν κυκλοφορεί ψυχή. Δεν έρχεται να ψωνίσει κανείς από τα μαγαζιά μας. Και πώς να έρθει ο κόσμος όταν θέλει βενζίνες και διόδια 40 ευρώ; Με 40 ευρώ θα κάτσει σπίτι και θα περάσει πάρα πολύ ωραία», μας λέει και έπειτα από λίγο συμπληρώνει:
Σκέφτονται και τη δεκάρα
«Ο κόσμος σκέφτεται και τη δεκάρα. Δεν έχει να φάει και οι κύριοι ακριβαίνουν τα διόδια. Πρέπει να τα φτηνύνουν, όχι να τα ακριβύνουν. Ακρίβυνε η βενζίνη, ακρίβυναν τα διόδια, τι θα κάνει ο κόσμος; Πού θα τα βρει; Από τους σχολασμένους και τους ανέργους που είναι ατελείωτοι; Από τις συντάξεις που έχουν κοπεί;»
Στο διπλανό περίπτερο συναντούμε τον κ. Ανδρέα που πλησιάζει για να αγοράσει τσιγάρα. Είναι συνταξιούχος. Η σύνταξή του μειώθηκε κατά 35%. Το εφάπαξ του κατά 40%. «Πηγαίνω κάθε μέρα στην Αθήνα στον γιο μου που εργάζεται εκεί ως ξενοδοχειακός υπάλληλος. Πάω για να τον δω, να του φέρω φαγητό και καθαρά ρούχα. Τα διόδια οπωσδήποτε μας επηρεάζουν. Με τα χαράτσια, το κόψιμο των συντάξεων και όλα αυτά επηρεάζεται η ζωή μας και δυστυχώς κάτι πρέπει να γίνει», αναφέρει.
«Ενα μεγάλο ποσοστό της περιοχής δουλεύει στην Αθήνα. Πρώτα δεν είχανε πρόβλημα με τα διόδια, αλλά τώρα με την κρίση τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», μας λέει ο Μάκης, ο οποίος εργάζεται σε άλλο μαγαζί που πουλάει ψάρια. «Η περιοχή εδώ δουλεύει με τον ξένο κόσμο. Ο άλλος έρχεται από Αθήνα, έχει το σπίτι του εδώ, το εξοχικό του. Με την αύξηση στα διόδια, εκεί που ερχόταν π.χ. μία φορά τη βδομάδα το τριήμερο να κάτσει, τώρα θα έρχεται μία φορά το μήνα», προσθέτει. Ο ίδιος δεν ήταν την Κυριακή στην κινητοποίηση. «Τα προβλήματα της περιοχής οδηγούν τον κόσμο να ξεσπάει σε πράγματα που δεν είναι σωστά, αλλά δεν φταίμε εμείς, είναι η αγανάκτηση που σε κάνει. Ο κόσμος δεν έχει εργασία. Αν δούλευε, δεν θα πείραζε να αυξηθούν τα διόδια. Αφού όμως δεν έχουν εργασία είναι αγανακτισμένοι», καταλήγει.
Το μεσημέρι, κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής γεμίζουν πούλμαν με κατεύθυνση τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Αποβιβάζονται εκεί για να δηλώσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους εννέα συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Ωρωπού. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, διατάραξη συγκοινωνιών, διατάραξη ασφαλείας, παρακώλυση συγκοινωνιών, διακεκριμένη φθορά, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εμπρησμό.
Οι κατηγορίες αυτές αφορούν την κινητοποίηση της Κυριακής στα διόδια Μαλακάσας και Αφιδνών όπου οι διαδηλωτές συμβολικά σήκωσαν τις μπάρες και επέτρεψαν την ελεύθερη διέλευση αυτοκινήτων. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έβαλαν φωτιά σε παρακείμενα λάστιχα, με συνέπεια να υποστεί ζημιές ένα κουβούκλιο. «Δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το χθεσινό μεμονωμένο επεισόδιο. Καταδικάζουμε κάθε έκφραση βίας από όπου και αν προέρχεται. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα για τον τόπο μας με κάθε ειρηνικό και νόμιμο τρόπο. Η απροειδοποίητη και υπέρογκη αύξηση του αντιτίμου των διοδίων που καταρρακώνει την τοπική οικονομία και τους επαγγελματίες, καθώς και όλους τους κατοίκους της περιοχής, μας βρίσκει αντίθετους και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα των συμπολιτών μας», τονίζει ο δήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος.
«Δεν κρύβουμε τα πρόσωπά μας, ούτε είμαστε μπαχαλάκηδες. Την Κυριακή κάναμε τη μεγαλύτερή μας κινητοποίηση με 2.000 ανθρώπους, όπου συμμετείχαν όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς της περιοχής. Αυτοί οι άνθρωποι διώκονται με κατηγορίες που δεν στέκουν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Μπουλέκος, κάτοικος της περιοχής και νομικός, που έχει έρθει έξω από τα δικαστήρια. Οι συγκεντρωμένοι χαρακτηρίζουν τις διώξεις καθαρά πολιτικές και φοβούνται και νέες συλλήψεις. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να παραμένουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
«Τα διόδια είναι ληστεία»
«Οι εταιρείες αυτές είχαν δικαίωμα σύμφωνα με τις συμβάσεις να έχουν ή μετωπικά ή πλαϊνά με χιλιομετρική χρέωση. Αυτοί έχουν επιλέξει και μετωπικά και πλαϊνά. Τα διόδια είναι ληστεία. Πρέπει το κράτος να αναθεωρήσει αυτές τις συμβάσεις», δηλώνει στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» η δημοτική σύμβουλος Ωρωπού, Ιωάννα Στεργίου, και προσθέτει ότι «η πολεοδομία Καπανδριτίου είχε βάλει 23 εκατ. πρόστιμο για πολεοδομικές παραβάσεις της εταιρείας. Εν μια νυκτί, όταν ήταν υπουργός ο κ. Βορίδης, σβήσανε τα πρόστιμα αυτά. Τους χαρίσαν 23 εκατ. και τώρα τους πείραξε που κάηκε το κουβούκλιο».
Η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Ωρωπού και των αντιδημάρχων, οι όποιοι αναμένεται τελικά να παρουσιαστούν στον εισαγγελέα σήμερα το πρωί, ενώ προγραμματίζεται και νέα συγκέντρωση συμπαράστασης...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου