Συμφωνίες αμφίβολης αξιοπιστίας...
Με τις συγκλήσεις να εμφανίζονται πλέον στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών (προεδρικών και βουλευτικών) και την κοινωνική κατάσταση να βρίσκεται στο ...
σημείο της δυνατότητας για ανεξέλεγκτη ανάφλεξη από οποιδήποτε γεγονός και να ανατρέψει σχέδια και συμφωνίες, οι εκελίξεις στην Ουκρανία, δείχνουν να μπαίνουν σε τροχιά.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης, ότι οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να λάβουν τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι θα γίνουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός του 2014.
«Συμφωνήθηκε με τον Γιανουκόβιτς ότι θα διεξαχθούν φέτος προεδρικές και βουλευτικές εκλογές», ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας «είναι έτοιμος» να συμφωνήσει να συσταθεί «μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συσταθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και να προχωρήσει η τροποποίηση του Συντάγματος (της Ουκρανίας) ως το καλοκαίρι» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τουσκ.
«Όμως η εμπειρία μας μάς έχει δείξει ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ουκρανική κυβέρνηση σπάνια υλοποιούνται» προσέθεσε ο Τουσκ χωρίς να κρύβει τις επιφυλάξεις του. Αφού έσπευσαν εκτάκτως στο Κίεβο, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων μέσα σε τρεις ημέρες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι πραγματοποίησαν πολύωρες συνομιλίες με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα η Ρωσία διαψεύδει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τη σχετική είδηση, που μετέδωσαν ουκρανικά και ρωσικά ΜΜΕ, «αρβύλα» και μέρος του «επικοινωνιακού πολέμου» γύρω από την Ουκρανία, για τον οποίο έκανε πρώτος λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Μια ακόμη διάψευση, πάντως, επιβεβαίωσε με τον τρόπο της τη δυστοκία της ρωσικής διπλωματίας και του Κρεμλίνου στους χειρισμούς του Ουκρανικού, καθώς ο πρώην Συνήγορος της Ρωσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βλαντίμιρ Λουκίν, αρνήθηκε ότι μεταβαίνει άμεσα στο Κίεβο ως εντεταλμένος εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος Ντ. Πεσκόφ.
«Προς το παρόν όχι, αυτό μόνο μπορώ να πω» δήλωσε ο κ. Λουκίν, ο οποίος έχει φιλελεύθερο πολιτικό παρελθόν και έχει θητεύσει στη μετριοπαθή αντιπολίτευση στον Β. Πούτιν. Καθώς η κατάσταση στην ίδια την Ουκρανία τίθεται σταδιακά εκτός κάθε ελέγχου, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της ουκρανικής Δημοκρατίας, Αντρέι Λισένκο, ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι δεν έχει πληροφορίες πως τα μέλη των οικογενειών των δύο γιων του προέδρου Γιανουκόβιτς αναχώρησαν από το Κίεβο.
Ενώ το Κρεμλίνο κάνει ήδη «δεύτερες σκέψεις» για τη διάδοχη κατάσταση μετά τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, όπως απέδειξαν και οι αυστηρές δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ περί «εξουσίας-σφουγγαρόπανου», η παραδοσιακή ρωσική διπλωματία επιμένει στις βασικές της θέσεις, ζητώντας απομόνωση των εξτρεμιστών και στήριξη της νόμιμης ηγεσίας στο Κίεβο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη μετασοβιετική Κοινοπολιτεία της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, εξέφρασε την ελπίδα του ότι «ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν θα υποχωρήσει στον πολιτικό εκβιασμό από την πλευρά της Δύσης και θα κρατήσει στα χέρια του τη νόμιμη εξουσία», χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «πολιτικό βαρέων βαρών».
Αν και ήδη τουλάχιστον 12 βουλευτές και ο δήμαρχος του Κιέβου, Βλαντίμιρ Μακέενκο, αποχώρησαν από το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής της Κριμαίας, Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, εκτίμησε ότι για την ειρήνευση στην Ουκρανία «πρέπει να διασωθεί ειδικά η κεντρική εξουσία και μόνο μετά να συζητηθεί τι πρέπει να αλλάξει σ' αυτήν». Απογοητευμένοι από τις δραματικές εξελίξεις δήλωσαν και χίλιοι περίπου οπαδοί του Β. Γιανουκόβιτς, που άρχισαν να επιστρέφουν από το Κίεβο στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία, από όπου είχαν μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα για να στηρίξουν τον πρόεδρο της χώρας. Στο ίδιο «ανατολικό» κλίμα κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκριγκόρι Καράσιν, ο οποίος κάλεσε σε τερματισμό των «τρίμηνων οργίων και ταραχών», και στήριξη της ηγεσίας της χώρας στην προσπάθειά τους «να επαναφέρουν την κατάσταση εντός πλαισίων νομιμότητας».
Από την πλευρά της η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς πρέπει να δικαστεί με την κατηγορία ότι διέπραξε «μαζικές δολοφονίες» και δεν πρέπει να γίνει καμιά διαπραγμάτευση μαζί του. «Το να τεθεί άμεσα ο Γιανουκόβιτς στο περιθώριο και να ασκηθούν διώξεις εναντίον του με την κατηγορία των μαζικών δολοφονιών πολιτών θα πρέπει να είναι η μοναδική απαίτηση του λαού, της αντιπολίτευσης και της διεθνούς κοινότητας», υπογράμμισε η πρώην πρωθυπουργός σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του κόμματός της.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου