Για εγκληματική έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής στη χώρα μας κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, τονίζοντας πως 58 ανθρώπινες ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί απλά και μόνο με ένα ...
αντιγριπικό εμβόλιο των 6 ευρώ!
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, φέτος πολλοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και άτομα άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, έμειναν εκτεθειμένοι απέναντι στην γρίπη, καθώς δεν "πρόλαβαν" να εμβολιαστούν.
Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, σημειώνει πως "σύμφωνα με δημοσιεύματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υπολογίζεται ότι φέτος δεν κατάφεραν να εμβολιαστούν περισσότεροι από το 40% αυτών που είχαν ανάγκη το εμβόλιο, δηλαδή αποτελούσαν πληθυσμό υψηλού κινδύνου. Από την αρχή της περιόδου του εμβολιασμού, αρκετοί φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα δήλωναν στους πολίτες ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους".
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, "το φαινόμενο έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η διάρκεια κάλυψης του εμβολίου φτάνει τους 3 μήνες, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες της χώρας μας αρχές Ιανουαρίου 2014, αφού ακομη και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί αρχές Οκτωβρίου, ήταν ακάλυπτοι".
"Παράλληλα, με την κατάσταση των φαρμακείων, φέτος δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και έτσι οι ασφαλισμένοι που εμβολιάζονταν ως πέρυσι στα ΙΚΑ και μετά στον ΕΟΠΥΥ, στον οργανισμό, ήταν αναγκασμένοι να προσφύγουν στα φαρμακεία", τονίζεται ακόμα.
Ακάλυπτος ο πληθυσμός
Επιλέον, ο ΙΣΑ, υπογραμμίζει πως "είναι τραγικό, ότι για ένα εμβόλιο των 6 ευρώ πεθαίνουν άνθρωποι! Για το χαμηλό εμβολιαστικό status των Ελλήνων και των υπολοίπων κατοίκων της χώρας μας και την έκθεση του πληθυσμού απέναντι στο πανδημικό κύμα της γρίπης με 58 νεκρούς ως σήμερα, ευθύνεται η ανεπαρκής εθνική πολιτική ευαισθητοποίησης τους λαού μας σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, λόγω του υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού μεγάλων ομάδων πληθυσμού που ζουν σε τραγικές υγειονομικές συνθήκες, ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας γρίπης πολλαπλασιάζεται. Παράλληλα, η στρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, τρομοκράτησε τα προηγούμενα χρόνια τον πληθυσμό μας, με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες "πιθανών επιπλοκών" του εμβολίου και άφησε χιλιάδες πολίτες έκθετους στην πανδημία της γρίπης".
Αξίζει να σημειωθεί πως αναφορικά με την αύξηση των επιπτώσεων από τη γρίπη, ο ΙΣΑ, ήδη από αρχές Ιανουαρίου 2014, εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου, στο οποίο ανέφερε τις μελέτες (surveillance studies) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control -ECDC), που προειδοποιούσαν για την επικείμενη και επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου