Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και...
υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί διαφωνείτε με το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών;
Διαφωνούμε με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, διότι δεν λύνει τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς το μεγάλο τους πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, δηλαδή η αδυναμία τους να δανειστούν από τις τράπεζες που δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για την ανάπτυξη της οικονομίας. Επιπλέον, το μεγάλο τους πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, για να πάρουν δουλειές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως επίσης και ότι τα εισοδήματα των εργαζομένων είναι πολύ χαμηλά, η ανεργία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν υπάρχει κόσμος για να πάει να ψωνίσει τα προϊόντα τους. Επομένως, το μέτρο αυτό δεν τις βοηθάει.
Αντίθετα, το μέτρο αυτό βοηθά τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πολλούς εργαζομένους –είναι δώρο για αυτές–, είναι όμως μεγάλη μαχαιριά για το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα έχει μια απώλεια πόρων σε ετήσια βάση από 800 εκατομμύρια έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ειδικά για το 2014, εάν λάβουμε υπόψη ότι χάνεται από εκεί 1 δισεκατομμύριο ευρώ, εάν λάβουμε υπόψη ότι η κρατική χρηματοδότηση για τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε, μειώνεται κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα να καταργηθούν και οι φόροι υπέρ τρίτων –οι ελάχιστοι κοινωνικοί πόροι που έχουν απομείνει κυρίως για δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους–, μόνο εξ αυτών των λόγων φθάνουμε σε μια ετήσια απώλεια πόρων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και εάν λάβουμε υπόψη και την προχθεσινή έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία λόγω της υψηλής ανεργίας, της μείωσης των μισθών και της εισφοροδιαφυγής το 2014 θα χαθούν άλλα 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία, γίνεται αντιληπτό ότι η μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων μεγαλώνει, γεγονός που διευκολύνει την κυβέρνηση και την τρόικα να προχωρήσουν σε νέες μειώσεις συντάξεων, και κύριων και επικουρικών, με τη δικαιολογία ότι δεν θα επαρκούν οι πόροι των ταμείων. Σε αυτό ακριβώς το σημείο εστιάζεται η διαφωνία μας.
Τι απαντάτε στην κυβέρνηση που υποστηρίζει ότι το μέτρο αυτό θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας;
Στη Βουλή κυκλοφορεί το εξής ανέκδοτο: κάθε πρώτη του μήνα βγαίνει ο κ. Βρούτσης και επικαλείται τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, ενός πληροφοριακού συστήματος, και πανηγυρίζει για τη σταθεροποίηση και τη μείωση της ανεργίας. Και τρεις μέρες μετά έρχεται η Eurostat ή η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επιβεβαιώνουν ότι η ανεργία αυξάνεται. Η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται συνεχώς από τον περασμένο Αύγουστο. Για τους ανέργους όμως δεν είναι ανέκδοτο, είναι τραγωδία.
Από την άλλη πλευρά, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι, όταν μειωθεί το εργασιακό κόστος, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα μειωθεί η ανεργία, είναι έωλο. Διότι τα τέσσερα χρόνια του μνημονίου οι μισθοί μειώθηκαν κατά 40%, η ανεργία όμως ανέβηκε τέσσερις φορές πάνω. Πώς ζητά λοιπόν η κυβέρνηση να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί; Και όταν μειωθούν κατά 3,9% οι ασφαλιστικές εισφορές, θα έρθει η κυβέρνηση και, ως αντιστάθμισμα, θα κόψει τα οικογενειακά επιδόματα που δίνονται από τον ΟΑΕΔ.
Προκειμένου λοιπόν να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία, αυτό που θα βοηθούσε περισσότερο τους μαγαζάτορες θα ήταν, καταρχάς, να μειωθούν τα ισχύοντα σήμερα και παράλογα υψηλά φορολογικά πρόστιμα, σε περίπτωση που κάνουν κάποιο λάθος στην κατάθεση των φορολογικών τους δηλώσεων. Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαγαζάτορες είναι ότι οι τράπεζες είναι κλειστές για αυτούς. Και, το τελευταίο και σημαντικότερο, ότι δεν μπαίνουν πελάτες στα μαγαζιά τους, διότι υπάρχουν ενάμισυ εκατομμύριο άνεργοι και μισθοί πείνας.
Επομένως, το μέτρο αυτό της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών δεν διασφαλίζει ούτε το μέλλον των συντάξεων ούτε των επιδομάτων. Και δείκτης πολιτισμού μιας χώρας είναι το να μπορεί να δίνει συντάξεις στους ηλικιωμένους και να μπορεί να προστατεύσει τα άτομα με αναπηρία.
Πρέπει να σημειώσουμε, τέλος, ότι η κυβέρνηση χθες συμφώνησε για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Και με την ανεργία στα ύψη, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα εκτινάξει την ανεργία στο υπερπέραν. Η απαίτηση αυτή της τρόικας είναι θρασύτατη, όταν στη χώρα μας έχουμε ενάμισυ εκατομμύριο ανέργους.
- See more at: http://left.gr/news/d-stratoylis-kyvernisi-kai-troika-ektinassoyn-tin-anergia-sto-yperperan-kai-vythizoyn-sta#sthash.mXP3DC6I.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου