2.1.14

Spiegel: Θα τα καταφέρει στην προεδρία το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης;...



Τη δύσκολη χρονική συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχολιάζει σε δημοσιεύματά του ο γερμανικός τύπος, θέτοντας το ερώτημα αν...
η χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα θα αποδειχθεί αξιόπιστος ευρωπαϊκός παράγοντας, ενώ προχωρά και σε συγκρίσεις με την αντίστοιχη του 2003.
«Η χώρα της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα την 1η Ιανουαρίου ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η χώρα της κρίσης στέκεται ενώπιον ενός δύσκολου έργου: Πρέπει να ηγηθεί της ΕΕ, ενώ αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την δύσκολη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της και με την ανεργία να αγγίζει το 27%», επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Spiegel.

Η Αθήνα θέλει να επικεντρωθεί κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε τρεις βασικούς στόχους: την οικονομία, την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει και προκλήσεις εντός της χώρας. Μειώνεται η λαϊκή στήριξη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία και αντίθετα κερδίζει έδαφος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αντώνης Σαμαράς για το λόγο αυτό θέλει μία επιτυχημένη προεδρία», συνεχίζει το άρθρο.

Σύγκριση με το 2003

Σε άλλο δημοσίευμά του, λίγο πριν από την ανάληψη της προεδρίας, ο αρθρογράφος του περιοδικού κάνει σύγκριση μετάξύ της ευρωπαϊκής προεδρίας της ΕΕ το 2003 και της φετινής. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά «πριν από δέκα χρόνια, όταν η Ελλάδα κάθισε για τελευταία φορά σ΄αυτήν την ένδοξη καρέκλα, το βλέμμα της Αθήνας ήταν αισιόδοξο. Η ατζέντα της προεδρίας περιστράφηκε γύρω από τη διεύρυνση της ΕΕ. Αφορούσε την ένταξη των βαλκανικών χωρών. Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, ήθελε να βοηθήσει και φαινόταν αποφασισμένη για το ρόλο της. Η χώρα προετοίμαζε επίσης τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

«Αυτή τη φορά τίθεται το ερώτημα αν το προβληματικό παιδί της Ένωσης μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος ευρωπαϊκός παράγοντας ή το χάος και η ασταθεια θα παραλύσουν τη χώρα και την Ευρώπη», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Παράλληλα, τονίζει ότι η Αθήνα σκοπεύει να ξοδέψει μόνο 50 εκατ. ευρώ για την ελληνική προεδρία, κάτω από το μέσο όρο των 80 εκατ. ευρώ, ενώ το λογότυπο της προεδρίας στοίχισε «μόνο 12.000 ευρώ, σε σύγκριση με τα 100.000 του λογοτύπου της τελευταίας γερμανικής προεδρίας».

Ο αρθρογράφος επικαλούμενος πηγή των Βρυξελλών αναφέρει: «πολύ περισσότερο πρόκειται για επαπειλούμενη χρεοκοπία δομών, όταν από τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω των εκλογών του Μαΐου θα λειτουργεί υποτυπωδώς.

«Σε αυτές τις εκλογές θα μπορούσαν να αναδειχθούν οι ακραίες δυνάμεις από τον αριστερό και ακροδεξιό χώρο της αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποστείλει αυτό το «φάντασμα» στις Βρυξέλλες, το σοκ θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση της χώρας» επισημαίνει το περιοδικό.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η Ελλάδα, που η χρεοκοπία της προκάλεσε την κρίση του ευρώ, θα αναγκαστεί να προεδρεύσει τέτοιων συζητήσεων. Και σε περίπτωση που παρέλθει η προεδρία χωρίς χάος, θα παραδώσει τα σκήπτρα σε μιαν άλλη χώρα σε κρίση, την Ιταλία…», καταλήγει το δημοσίευμα.

Στην ελληνική προεδρία αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σε άρθρο της με τίτλο «Σπαρτιατικά» περιγράφει το στόχο της Ελλάδας για μία προεδρία με χαμηλό κόστος, επισημαίνοντας κι εκείνη με τη σειρά της τις διαφορές με το 2003, όταν πραγματοποιούνταν διασκέψεις σε νησιά και η τελική Σύνοδος στο Πόρτο Καρράς.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος Μίκαελ Μάρτενς, τον Αντώνη Σαμαρά απασχολούν για το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας περισσότερα από μία λιτή προεδρία, σημειώνοντας ότι «διακυβεύεται η διατήρηση της κυβέρνησής του», αναφερόμενος στην ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: