Ρεπορτάζ για την Ελλάδα της κρίσης όπου τα κινήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας εξαπλώνονται κόντρα στην επίθεση του αγοραίου καπιταλισμού
Στις προσπάθειες πολλών Ελλήνων να πειραματιστούν με ένα νέο είδος...
οικονομίας, αναπροσδιορίζοντας τους όρους του εμπορίου προκειμένου να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα των «New York Times» (απ' όπου και η παραπάνω φωτογραφία), υπό τον τίτλο «μετά την κρίση οι Έλληνες εργάζονται για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το υπάρχον σύστημα της αγοράς στην Ελλάδα έχει διαλυθεί, θύμα της ενδημικής διαφθοράς, της δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης από το κράτος και των απαιτήσεων των παγκόσμιων αγορών. Επομένως, οι πειραματικές προσπάθειες ανθρώπων και κινήσεων σε όλη την Ελλάδα να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να πουλήσουν απευθείας στους καταναλωτές, μολονότι δεν αποτελούν μακροπρόθεσμες λύσεις, αντιπροσωπεύουν την τελευταία προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας τρομερής κρίσης και απλά αναζητούμε λύσεις», δήλωσε στην εφημερίδα, ο Ηλίας Τσολακίδης, ο επικεφαλής του κινήματος χωρίς μεσάζοντες στην βόρεια Ελλάδα. «Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί. Δεν είμαστε ούτε κομμουνιστές ούτε καπιταλιστές. Απλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επιβιώσουν», πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης, την οποία εκπροσωπεί ο Ηλίας Τσολακίδης, έχει δημιουργήσει μια παράλληλη «κοινωνική» οικονομία, η οποία ξεκίνησε με το «κίνημα της πατάτας» και εξελίχθηκε σε ένα δίκτυο αγροτών που πουλούν τα προϊόντα κατευθείαν στον καταναλωτή. Εκτός από αυτή την δράση όμως, η Ομάδα έχει ιδρύσει και μια δωρεάν υγειονομική κλινική, που στελεχώνεται από εθελοντές γιατρούς και είναι εξοπλισμένη με φάρμακα που έχουν δωρίσει πολίτες.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται εκτενώς οι δράσεις αυτών των πρωτοβουλιών και φιλοξενούνται δηλώσεις και άλλων ακτιβιστών που συμμετέχουν σε αυτές, ελπίζοντας, όπως επισημαίνουν να αντιμετωπιστεί η παθητική απόγνωση πολλών Ελλήνων, οι οποίοι ενδεχομένως να χρειαστούν μια γενιά ή και περισσότερο για να εξέλθουν της κρίσης.
Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα
Παρακάτω, υπογραμμίζεται ότι οι επιθέσεις κατά του καπιταλισμού δεν είναι καινούριες στην Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, «ένας συνασπισμός ριζοσπαστικών και αριστερών (μεταφράζεται και αριστερίστικων ή αριστερόστροφων) δυνάμεων» (coalition of radical leftist forces), αποτελεί σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα. Για να δείξει στο αμερικανικό κοινό το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, διακοσμεί το γραφείο του με πορτραίτο του Τσε Γκεβάρα. Εντούτοις, αναφέρουν οι ΝΥΤ, «ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και πολλά αριστερά κόμματα σε όλη την Ευρώπη έχουν μεγάλη δυσκολία να συνδυάσουν την οξεία κριτική των νεοφιλελεύθερων οικονομιών με τη λήψη δράσης που θα ελαφρύνει την οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας του 27%».
Σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερης κοπής ανάλυση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεντρωθεί κυρίως στην καταγγελία των περικοπών των θέσεων εργασίας, ιδίως στον διογκωμένο δημόσιο τομέα, και στην επίθεση κατά των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ως αντάλλαγμα για τα 328 δισ. δολάρια των πακέτων διάσωσης. Καθώς η αριστερά παραμένει προσηλωμένη σε ένα μεγάλο μέρος του υπάρχοντος status quo, το καθήκον ανταπόκρισης στις απαιτήσεις για μια νέα οικονομική τάξη και για ανακούφιση στη δυστυχία των Ελλήνων έχουν αναλάβει άνθρωποι όπως ο κ. Τσολακίδης, ο οποίος οργανώνει το κίνημα των μη μεσαζόντων στην περιοχή του μέσα από ένα τοπικό μη κερδοσκοπικό σύλλογο που ονομάζεται Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου