H "El Pais" απαντά στο "Spiegel"...
Ιδιαίτερα καυστικό για την πολιτική που ακολουθεί η τρόικα στην Ελλάδα είναι δημοσίευμα της ισπανικής El Pais, που εμμέσως πλην σαφώς απαντά στο επικριτικό άρθρο του Spiegel περί...
«κατά φαντασία θεραπευμένων».
Το άρθρο της ισπανικής εφημερίδας με τίτλο «Ο Ελληνικός Καθρέφτης» δεν υποστηρίζει ότι η κατάσταση βελτιώνεται στη χώρα, αλλά φέρνει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για την πολιτική που ακολουθεί.
«Τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είναι ευρέως γνωστά» αναφέρει η εφημερίδα και συμπληρώνει: «Σχεδόν το 40% των Ελλήνων ζουν σε συνθήκες φτώχειας, 350.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα και πως το 30% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στη δημόσια υγεία».
«Έχετε παρακαλώ υπόψη σας ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται επισήμως ότι ανήκει στον Τρίτο Κόσμο» αναφέρει μάλλον χλευαστικά το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Είναι ευρωπαϊκό κράτος, που ανήκει στο κλαμπ του ευρώ. Πριν λίγα χρόνια φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τους οποίους κέρδισε διεθνή αναγνώριση και λειτούργησε ως οχυρό σταθερότητας της ευρωπαϊκής πολιτικής στις βαλκανικές συγκρούσεις».
Το άρθρο επισημαίνει πως οι δύο ανώτατοι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, ο Olivier Blanchard και ο Daniel Leigh παραδέχθηκαν το «λάθος» τους και πως υποτίμησαν τον αντίκτυπο των μέτρων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα. «Αυτή η παραδοχή όμως, δεν ακολούθησε σε κάποια αλλαγή πολιτικής, όπως θα υποδείκνυε η κοινή λογική».
Γίνεται ειδική αναφορά στην αύξηση της φορολογίας για το πετρέλαιο θέρμανσης «που επέβαλε η Τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση». Η κατανάλωση του προϊόντος βυθίστηκε, πολλοί Έλληνες δεν έχουν θέρμανση το χειμώνα, ενώ είναι τεράστιος ο οικολογικός αντίκτυπος από τα δάση που βρίσκονται κοντά στις αστικές περιοχές και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες στις πόλεις επιδεινώθηκαν ταχύτατα». «Από πλευράς ανάλυσης κόστους – οφέλους, η λέξη «αμφισβητήσιμο» είναι ανεπαρκής για να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο μέτρο. Τα έσοδα του φόρου ήταν πολύ μικρότερα από το πραγματικό κόστος».
Η El Pais σημειώνει πως η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης «είναι ένα μόνο παράδειγμα του μηχανισμού οδύνης που έχει τεθεί σε κίνηση, προφανώς στο πνεύμα της τιμωρίας και παραδείγματος προς αποφυγή για άλλα κράτη» και συμπληρώνει: «Τώρα η προεδρία της ΕΕ, μπορεί να αναγκάσει τους υπεύθυνους για αυτή την πολιτική να αντιμετωπίσουν τι έχουν κάνει. Κυρίως να αντιμετωπίσουν τι έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».
ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου