Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα η δικαστική διερεύνηση για τον εντοπισμό της διαδρομής και των αποδεκτών του «μαύρου χρήματος» που κρύβεται πίσω από τις πολυδάπανες προμήθειες αμυντικού υλικού. Προς το παρών η έρευνα προχωρά με σταθερούς ρυθμούς χωρίς όμως ...
εντυπωσιακά ευρήματα.
Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ανακριτές και ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς από τις απολογίες του Αντώνη Κάντα, του Παναγιώτη Ευσταθίου και του Δημήτρη Παπαχρήστου που φέρονται να εμπλέκονται στις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων χαρακτηρίζονται ως «ενδιαφέροντα».
Μέχρι σήμερα έχουν κατονομαστεί δεκάδες στρατιωτικοί, μέλη επιτροπών και άλλα πρόσωπα που είχαν σημαίνοντα ρόλο στις επιλογές των εξοπλισμών. Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές εμφανίζονται επιφυλακτικές για τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους θεωρώντας τα πενιχρά σε σύγκριση με τον όγκο του «μαύρου χρήματος» που έχει διακινηθεί για τους εξοπλισμούς.
Μίζες με ονοματεπώνυμο – Εμπλοκή και άλλου πολιτικού
Σε αυτό που δεν έχει ακόμα χυθεί άπλετο φως είναι στο αν στις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» εμπλέκονται εκτός των κατονομασθέντων αξιωματικών, μεσαζόντων και υπαλλήλων των επιτροπών προμηθειών και άλλα πολιτικά πρόσωπα που ανήκαν στα στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Τώρα, το βάρος των δικαστικών αρχών πέφτει στις απολογίες που δρομολογούνται εντός των επόμενων ημερών καθώς επίσης και στο άνοιγμα κρίσιμων τραπεζικών λογαριασμών που έχουν ζητηθεί μέσω αιτημάτων δικαστικής συνδρομής τα οποία πλέον ικανοποιούνται σε σχετικά πολύ σύντομο χρόνο από τις ελβετικές αρχές.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις και εκτιμώνται ότι θα είναι σημαντικές καθώς πολλοί από αυτούς που κατονόμασε ως αποδέκτες χρηματικών ποσών ή ως άτομα που δωροδόκησαν τον Αντώνη Κάντα θα κληθούν από τις δικαστικές αρχές. Η Δικαιοσύνη περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοι είναι οι πραγματικοί κάτοχοι και αποδέκτες του μαύρου χρήματος.
H KMW διέταξε ανεξάρτητη έρευνα για τις μίζες
Την ίδια ώρα που η δικαστική διερεύνηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στη Γερμανία ξεκινά εσωτερική έρευνα σε μια από τις εμπλεκόμενες εταιρίες.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle την Παρασκευή η διοίκηση της Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ανέθεσε τη σχετική έρευνα σε επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, η KMW φέρεται να δελέασε την Ελλάδα για την αγορά των τεθωρακισμένων Leopard 2 με αντάλλαγμα διαφιλονικούμενα αντισταθμιστικά οφέλη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, οι νέες αμφιβόλου χαρακτήρα πρακτικές που έρχονται στο φως αφορούν στη συμφωνία πώλησης 170 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Leopard 2 στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ.
Ως αντάλλαγμα για την αγορά των τεθωρακισμένων της, το 2003, η KMW συμφώνησε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στη χώρα, προσελκύοντας παράλληλα νέους επενδυτές. Ο όγκος ανταποδοτικών οφελών ή των επενδύσεων (σ.σ. δεν διευκρινίζεται από το ρεπορτάζ) φέρεται να ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη SZ, η συμφωνία για τα επίμαχα ανταποδοτικά οφέλη «έκλεισε» εν μέρει με τη συνδρομή του Έλληνα επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος εκπροσωπεί την KMW. Αυτό επιβεβαιώνεται από έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα του Μονάχου, η οποία εκτιμά ότι μέσω του Θωμά Λιακουνάκου ενδέχεται να διοχετεύθηκαν μίζες στην Ελλάδα.
Ο επιχειρηματίας φέρεται να δωροδόκησε με 600.000 ευρώ τον πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείο Άμυνας, Αντώνιο Κάντα, όπως κατέθεσε ο τελευταίος στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, κάτι που διαψεύδει, ωστόσο, ο Θωμάς Λιακουνάκος.
Δεν προκύπτουν στοιχεία για οφέλη Ελλήνων πολιτικών
Τα ανταποδοτικά οφέλη που φέρεται να υποσχέθηκε στην Ελλάδα η KMW για την αγορά των Leopard 2 συμπεριλάμβαναν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της SZ, που αναπαράγει η Deutsche Welle, περισσότερες από 30 συνεργασίες σε πρότζεκτ με ελληνικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών επρόκειτο για την παραγωγή οπλικών συστημάτων, την έρευνα και την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής.
Επίσης, η συμφωνία φέρεται να περιλάμβανε και τη διάθεση κεφαλαίων για τη βελτίωση των καταλυμάτων για τους έλληνες στρατιώτες. Η KMW υποσχέθηκε να δρομολογήσει αυτές τις συνεργασίες, που προέβλεπαν την ανάθεση έργων σε ελληνικές εταιρείες από εταιρείες του εξωτερικού.
Όπως διευκρινίζει το ρεπορτάζ, οι συμφωνίες αντισταθμιστικών οφελών διακρίνονται σε περισσότερες κατηγορίες: Η πρώτη αφορά σε καθαρές και νόμιμες διαδικασίες, όπως ήταν -σύμφωνα με την KMW- η περίπτωση των Leopard 2.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά καμουφλαρισμένες μίζες και πρότζεκτ που δίνουν την ευκαιρία σε πολιτικά πρόσωπα να ενισχύσουν το προφίλ τους, είτε συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της αγοράς εξοπλισμών είτε εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι από τη συμφωνία των Leopard 2 επωφελήθηκαν έλληνες πολιτικοί. Η ΚMW ισχυρίζεται ότι η πώληση των Leopard 2 έγινε μέσω «διαφανούς διαδικασίας ανάθεσης».
Ωστόσο, στο πλαίσιο παλαιότερης συμφωνίας για την πώληση τεθωρακισμένων Leopard 1, τόσο η KMW όσο και το προηγούμενο επιχειρηματικό σχήμα με την επωνυμία Krauss-Maffei φέρονται να συνεργάστηκαν με μία εταιρεία στη Λιβερία, πίσω από την οποία φέρεται να κρύβεται ο επιχειρηματίας Λιακουνάκος.
Πηγή: real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου