3.1.14

Θυσιάζει (;) τον "τσάρο" ο Σαμαράς...




Τα σενάρια για ανασχηµατισµό ...
Εισηγήσεις για κυβερνητικό ανασχηµατισµό αµέσως µετά τις γιορτές έχει δεχθεί τις τελευταίες ηµέρες ο πρωθυπουργός. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η προοπτική αυτή αποκτά ...
όλο και περισσότερους οπαδούς στους κόλπους της πρωθυπουργικής αυλής, ενώ και ο ίδιος ο κ. Αντώνης Σαµαράς την εξετάζει σοβαρά. Κεντρικό επιχείρηµα των υποστηρικτών της συγκεκριµένης άποψης είναι πως πρόκειται για την πλέον κατάλληλη συγκυρία για ένα τέτοιο εγχείρηµα, αφού θα δοθεί µήνυµα επανεκκίνησης της κυβέρνησης µετά τις δύσκολες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που πέρασαν, ενώ ταυτόχρονα θα αποκτηθεί νέα δυναµική, µε φόντο την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Τα δύσκολα πλέον είναι πίσω. Τώρα πια θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα το κυβερνητικό έργο και γι’ αυτό δεν υπάρχει χρόνος για χάσιµο. Πρέπει οι όποιες δυσλειτουργίες και αρρυθµίες να καταπολεµηθούν άµεσα», αναφέρει χαρακτηριστικά στενός συνοµιλητής του κ. Σαµαρά, δίνοντας το στίγµα των σκέψεων που κυριαρχούν αυτό το διάστηµα στο Μέγαρο Μαξίµου. Εξάλλου, ουδείς στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο θα ήθελε να δει την επικοινωνιακή αντεπίθεση που σχεδιάζεται στην Ηρώδου Αττικού, µε φόντο την Ευρωπαϊκή Προεδρία, να «πνίγεται» άδοξα µε τυχόν νέες παρατηρήσεις της τρόικας περί καθυστερήσεων και µη υλοποίησης των συµφωνηθέντων.

ΕΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Το στοίχηµα αυτό γίνεται ακόµη µεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο ίδιος ο κ. Σαµαράς έχει χαρακτηρίσει το 2014 «έτος ανάπτυξης» και διαπραγµάτευσης για οριστική λύση στο ζήτηµα της βιωσιµότητας του χρέους, ενώ, ταυτόχρονα, παραµένει ορθάνοικτο το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών (ακόµη και τριπλής κάλπης την άνοιξη). Στο πλαίσιο αυτό, διαµηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες κωλυσιεργίες στο µέτωπο των µεταρρυθµίσεων, δισταγµούς και φοβίες περί ανάληψης δυσβάσταχτου πολιτικού κόστους. Είναι, λοιπόν, κοινή εκτίµηση πως ένα φρεσκάρισµα του κυβερνητικού σχήµατος θα είχε θετικό αποτέλεσµα τόσο στη λειτουργία της συγκυβέρνησης όσο και στο πολιτικό πεδίο, καθώς δίνεται η δυνατότητα στον πρωθυπουργό αλλά και στον Ευάγγελο Βενιζέλο να κερδίσουν χρόνο για τις επόµενες κινήσεις τους, αλλά και να ρίξουν στη µάχη νέα πρόσωπα. Κοµβικό ρόλο αναφορικά µε την ολική επαναφορά των σεναρίων περί ανασύνθεσης της κυβέρνησης έπαιξαν τα ευρήµατα των τελευταίων δηµοσκοπήσεων, που δείχνουν τη Ν.∆. να έχει χάσει έδαφος στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης.

ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ. Σε κάθε περίπτωση, µε βάση τα δεδοµένα που έχουν διαµορφωθεί, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον προσανατολίζονται σε έναν ανασχηµατισµό µε συµπληρωµατικό - βελτιωτικό χαρακτήρα. Κεντρικός άξονας των συζητήσεων πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίµου είναι το υπουργείο Οικονοµικών και ο επικεφαλής του, Γιάννης Στουρνάρας, το πρόσωπο του οποίου αποτελεί κλειδί για τις όποιες αποφάσεις και εξελίξεις. Αλλωστε, όσο περνάει ο καιρός πληθαίνουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά (ειδικά µετά τους πλειστηριασµούς, τον ενιαίο φόρο ακινήτων και το πρωτογενές πλεόνασµα) ο πρώην πρόεδρος του ΙΟΒΕ έχει ολοκληρώσει το έργο του και πλέον πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του σε αµιγώς πολιτικό πρόσωπο. «Μια αλλαγή σκυτάλης στο ΥΠ.ΟΙΚ. θα είχε πολυεπίπεδη αξία σε επικοινωνιακό επίπεδο. Από τη µια θα συµβόλιζε ουσιαστικά το τέλος της εποχής των δυσάρεστων µέτρων και των θυσιών, αφού ένας τεχνοκράτης θα παρέδιδε το χαρτοφυλάκιο σε κάποιο πολιτικό στέλεχος, που θα αναλάβει την πολιτική διαπραγµάτευση µε τους εταίρους για αποµείωση του χρέους», λέει χαρακτηριστικά στα «Π» στενός συνοµιλητής του πρωθυπουργού. «Εξάλλου, θα βοηθούσε σηµαντικά και στη διατήρηση της εσωκοµµατικής ηρεµίας, στοιχείο απαραίτητο προ των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών», προσθέτει ο ίδιος.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ. Οπως αποκάλυψαν πρώτα τα «Π», στο τραπέζι του πρωθυπουργού για την πιθανή αντικατάσταση του κ. Στουρνάρα έχουν πέσει τα ονόµατα των Μάκη Βορίδη, Χρήστου Σταϊκούρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ εσχάτως έχει επανέλθει δυναµικά το σενάριο περί ανασύστασης του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Γιάννης Στουρνάρας θα παραµείνει ως υπουργός Οικονοµικών στην οδό Νίκης, διατηρώντας στη δικαιοδοσία του οτιδήποτε αφορά τις συζητήσεις µε την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους, µε το πρόσωπο που θα έχει το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Οικονοµίας να αναλαµβάνει το εσωτερικό µέτωπο και κυρίως το κοµµάτι της κοινωνικής πολιτικής.
Οι θιασώτες της άποψης για την επαναφορά του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας υποστηρίζουν πως µε τον τρόπο αυτόν θα καταδειχθεί εµπράκτως το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανακούφιση των αδυνάτων και, παράλληλα, θα καλυφθούν τα επικοινωνιακά κενά που προκύπτουν από την καθαρά τεχνοκρατική προσέγγιση του «τσάρου» σε ό,τι αφορά τα µέτρα λιτότητας. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ιδανικότερο για το εν λόγω πόστο τον βουλευτή Επικρατείας και διαχρονικό συνεργάτη του Αντώνη Σαµαρά, Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος από τον Ιούνιο του 2012 και µετά είχε ενεργό ρόλο στον καθορισµό της οικονοµικής στρατηγικής της κυβέρνησης, αφού είναι γνωστό πως ο κ. Σαµαράς εµπιστεύεται απόλυτα την κρίση του. Μάλιστα, σε ουκ ολίγες συσκέψεις στο Μαξίµου ο κ. Λαζαρίδης έχει εκφράσει τη διαφωνία του µε ορισµένους χειρισµούς του Γιάννη Στουρνάρα, µε τη µεταξύ τους κόντρα να φθάνει στο απόγειό της πέρυσι τέτοια εποχή, όταν δεν µπορούσε να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για τον ακραία νεοφιλελεύθερο τρόπο που διαχειριζόταν τις διαβουλεύσεις µε την τρόικα. Το ερώτηµα που προκύπτει, βέβαια, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί υπουργοποίησης του «γαλάζιου» βουλευτή, είναι πώς θα καταστεί εφικτή η συµβίωση και η συνεργασία τους. Αν και πριν από µερικές ηµέρες ο υπουργός Οικονοµικών διέψευσε κατηγορηµατικά το ενδεχόµενο να «σπάσει» στα δύο το χαρτοφυλάκιό του, οι µυηµένοι στα άδυτα του στενού «σαµαρικού» πυρήνα επιµένουν πως οι σχετικές σκέψεις κάθε άλλο παρά έχουν εγκαταλειφθεί.

«ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ». Πάντως, σηµαντικό στοιχείο στην εξίσωση των σχεδιαζόµενων αλλαγών, το οποίο µπορεί να επιφέρει «καραµπόλες» σε σηµαντικά υπουργεία, είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και, κυρίως, η πάντα κοµβική για τις πολιτικές εντυπώσεις µάχη του ∆ήµου της Αθήνας. Ως γνωστόν, στους κόλπους της ηγεσίας της Ν.∆. έχει επικρατήσει η άποψη να στηριχθεί µια ισχυρή υποψηφιότητα, που θα συσπειρώσει τον κόσµο της Κεντροδεξιάς. Με δεδοµένο ότι τις περισσότερες πιθανότητες αυτή τη στιγµή συγκεντρώνει η υπουργός Τουρισµού, Ολγα Κεφαλογιάννη, και ακολούθως ο υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης, Νίκος ∆ένδιας, κάθε άλλο παρά απίθανο είναι να υπάρξουν απρόβλεπτες ανακατατάξεις.

Του Θανάση Φουσκίδη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: