10.1.14

"Διψάει" για… μυστήριο και νέα μέτρα η τρόικα...

Και πάλι πέπλο μυστηρίου απλώνει η τρόικα για τις προθέσεις ενόψει του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά: Προς το παρόν δεν έχει ...
σφραγίσει τα εισιτήρια επιστροφής της και ενώ η Αθήνα βιάζεται να κλείσει με διαδικασίες εξπρές τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 έως τις 27 Ιανουαρίου.



«Αναμένουμε ο Πόλ Τόμσεν να επιστρέψει άμεσα. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει προσδιορισθεί» απάντησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, ερωτηθείς αν η αποστολή θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 15 Ιανουαρίου.

Σημείωσε μάλιστα πως υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να εξετάσει η τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης, όπως το θέμα του Προϋπολογισμού του 2014 (δημοσιονομικό κενό).

Σε αυτό τον γύρο συζητήσεων η Αθήνα στο ιδανικό σενάριο, θα ήθελε τα ελάχιστα δυνατά μέτρα, με το «κενό» για την φετινή χρονιά να μοιάζει να έχει συμφωνηθεί στα 1,2 δισ. ευρώ και απομένει να φανεί πώς ακριβώς θα «κλείσει».

Και φυσικά η ελληνική πλευρά θα ήθελε και τη μέγιστη δυνατή ελάφρυνση στο δημόσιο χρέος, με τις αποφάσεις να έχουν προδιαγραφεί ακόμη και πριν από τις κάλπες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ευρωβουλής στα τέλη Μαΐου.

Η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει πως δεν πρόκειται να κοπούν μισθοί, συντάξεις ή να αυξηθούν φόροι. Tο 1,2 δισ. ευρώ όμως είναι μεγάλο ποσό για να βρεθεί με εύκολες και πολιτικά ανώδυνες λύσεις. Εκφράζεται όμως αισιοδοξία από κυβερνητικές πηγές πως ο σκόπελος αυτός θα ξεπεραστεί.

Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, που θα ανοίξει τον δρόμο για το ευρωπαϊκό σκέλος της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ (3,1 δισ. από την Ε.Ε. και 1,8 δισ. από το ΔΝΤ), θα αρχίσει η μεγάλη κουβέντα για το χρηματοδοτικό κενό και τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

Το χρηματοδοτικό κενό υπολογίζεται σε 14-15 δισ. ευρώ για τη διετία 2014-2015 (ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για 11 δισ.) και η Ελλάδα μάλλον δεν θα έλεγε «όχι» σε νέο δάνειο, αλλά χωρίς μνημόνιο.

Στο μέτωπο του δημοσίου χρέους, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει συχνά-πυκνά το τελευταίο διάστημα πως ενδεχόμενη νέα βοήθεια από την ευρωζώνη θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή μείωσης των επιτοκίων ή παράτασης της περιόδου αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους.

Αν οι δηλώσεις αυτές συνδυαστούν με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι τα μοναδικά δάνεια που θα μπορούσαν να υποστούν αλλαγή στους σημερινούς τους όρους είναι τα διακρατικά, η απλή αριθμητική οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Από τα 320 δισ. ευρώ δημοσίου χρέους, οι τοποθετήσεις Ρέγκλινγκ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να «πειραχτούν»:

1. Τα 52 δισ. ευρώ των διμερών δανείων που φέρουν επιτόκιο euribor συν 0,5%.

2. Τα 30 δισ. ευρώ των δανείων του EFSF που είχαν ίδιους όρους με τα ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το PSI και δόθηκαν στους ιδιώτες που «κουρεύτηκαν». Τα δάνεια αυτά έχουν επιτόκιο 2% και δεν έγινε καμία μείωση όταν η ευρωζώνη είχε λάβει σχετική απόφαση πέρυσι για τα υπόλοιπα δάνεια του EFSF προς την Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές αρχές εξετάζουν τη νομική φόρμουλα που θα μπορούσε να λειτουργήσει και να επιτρέψει τη μείωση του επιτοκίου 2% σε επίπεδα κοντά στο 0%, χωρίς να χρειαστεί να γίνει το ίδιο και με τα ομόλογα των ιδιωτών.

Σε αυτό το σενάριο, οι παρεμβάσεις αφορούν το ένα τέταρτο του χρέους. Οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να διευρυνθούν για να προκύψει ένα «εντυπωσιακό» αποτέλεσμα για το δημόσιο χρέος, ικανό να κάνει τη διαφορά...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: