13.12.13

Ένα ημερολόγιο για ένα «πείραμα» ελευθερίας ...

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο της αλληλεγγύης, ένα ημερολόγιο στιγμών αμοιβαίας συνεισφοράς όλων αυτών που ...
επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την κρίση αλλά βρήκαν το κουράγιο να χαράξουν έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν της ελεημοσύνης και της υποταγής, κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες σε χιλιάδες αντίτυπα σε όλη την Ελλάδα.

Τα τρία τελευταία χρόνια του μνημονίου σε διάφορες γειτονιές της Ελλάδας άνθρωποι όλων των ηλικιών, γυναίκες και άνδρες προσπάθησαν να βρουν τους δικούς τους συλλογικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η στέγαση, η σίτιση, η απόλυση, η αδυναμία πρόσβασης στα νοσοκομεία. Παράλληλα επινόησαν εκείνους τους τρόπους για να επικοινωνήσουν χωρίς η αδυναμία να γίνεται εμπόρευμα και η φτώχεια ενοχή. Οι αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης που «ξεφύτρωσαν» σε πολλές γωνιές της χώρας μας απέδειξαν όλο αυτό το διάστημα ότι η αλληλεγγύη είναι ο μοναδικός οδηγός αντίστασης στην πολιτική της εξαθλίωσης και ένα «φυτώριο» σχέσεων εμπιστοσύνης μακριά από λογικές εξάρτησης και φιλανθρωπίας. Ένας οδηγός που μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο με αισιοδοξία. Για το ημερολόγιο αυτό συνεργάστηκαν 14 φωτογράφοι απ`όλη την Ελλάδα οι οποίοι συνεισέφεραν αφιλοκερδώς με τον δικό τους μοναδικό τρόπο έτσι ώστε ο αθέατος κόσμος της αλληλεγγύης, ο κόσμος αυτός που δεν αναφέρεται ούτε με μικρά γράμματα στις οθόνες των τηλεοράσεων αλλά αντιστέκεται σε όλα τα success story της κυβέρνησης, να γίνει ημερολόγιο και με την βοήθεια της «Αλληλεγγύης για όλους» να προσφέρει οικονομική στήριξη σε όλες τις δομές που το έχουν ανάγκη.

Στο ημερολόγιο αυτό φιλοξενούνται αυτοοργανωμένοι χώροι αλληλεγγύης όπως το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, η ανοιχτή συνέλευση Περάματος, το σωματείο εργαζομένων του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου ΒΙΟΜΕ στην Θεσσαλονίκη, το «συμμετοχικό τραπέζι» στην Καβάλα, η «κίνηση αντίστασης και αλληλεγγύης χωρίς μεσάζοντες» Γαλατσίου, το κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης Κορίνθου, το Κοινωνικό Ωδείο στην Αθήνα, ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος «δεξαμενή» στον Πύργο, το κοινωνικό ιατρείο –φαρμακείο «τόπος αλληλεγγύης», ο συνεταιρισμός γονέων Χαλανδρίου, η λέσχη αλληλεγγύης Ν. Κόσμου, το δίκτυο αλληλεγγύης της 6ης Δημοτικής Κοινότητας «Μυρμήγκι», το στέκι «αλληλεγγύη για όλους» στον Βόλο και η «Εφημερίδα των Συντακτών», ένα από τα λιγοστά αυτοοργανωμένα εγχειρήματα στον χώρο του τύπου.

Η ιδέα ξεκίνησε μάλιστα από την εφημερίδα αυτή και συγκεκριμένα από την δημοσιογράφο Ντίνα Δασκαλοπούλου, στην στήλη της οποίας έχουν φιλοξενηθεί οι ιστορίες όλων αυτών και πολλών ακόμη συλλογικών εγχειρημάτων.

«Όλο αυτό το project ήταν μια ιδέα της Ντίνας που ξύπνησε «ανάποδα» μια μέρα και σκέφτηκε να εμφανίσουμε ως εικόνα τον αθέατο κόσμο των δομών αλληλεγγύης» λέει με χιούμορ η Μυρτώ Μπολότα από την «Αλληλεγγύη για όλους» που ανέλαβε τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του ημερολογίου αυτού.
Όλο το ρεπορτάζ από την Σταυρούλα Πουλημένη στο alterthess.gr για το Ημερολόγιο Κλικ στην Αλληλεγγύη που παρουσιάστηκε χθές το βράδυ στο θέατρο Εμπρός. Πωλείται προς 2 ευρώ και τα έσοδα θα πηγαίνουν στις δομές αλληλεγγύης στις γειτονιές της χώρας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: