Την διαχρονική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο της χώρας -είτε ως αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβερνητικός εταίρος στην τρικομματική και πλέον δικομματική κυβέρνηση- υπερασπίστηκε ο Ευ.Βενιζέλος μιλώντας στη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.
«Εμείς...
σηκώσαμε μόνοι μας το βάρος της κρίσης. Όσοι νομίζουν ότι θα επιστρέψουμε στην εποχή της κακοδαιμονίας κάνουν μεγάλο λάθος» σημείωσε με νόημα αφήνοντας αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε και κατά της τρόικας σημειώνοντας ότι με τη συμβολή του κόμματός του η Ευρώπη μελετά τα σφάλματα και τα λάθη του μηχανισμού των δανειστών
«Τις τελευταίες εβδομάδες το Ευρ.Κοινοβούλιο διενεργεί έρευνα για το υβρίδιο της τρόικας που δεν προβλέπεται από τις συνθήκες και χαίρομαι γιατί έστω και αργά αντιλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα επιχειρήματά μας για το πως έπρεπε να είναι η λύση.Τώρα καταλαβαίνουν την αμφισβήτηση των θεσμών και τη δομική αποτυχία της Ευρώπης. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι για την Ευρώπη. Οι κίνδυνοι της τραπεζικής ένωσης έδειξαν ότι θα πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική και πρόγραμμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε ως μεγάλο επίτευγμα την αναδιάρθρωση του χρέους λόγω PSI, το οποίο όπως είπε μετουσιώθηκε στο σημερινό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο δεσμεύθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ να μοιραστεί με δίκαιο τρόπο για να κλείσουν μέτωπα που είχαν δημιουργηθεί εξ ανάγκης λόγω του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και θα δοθούν για τη στήριξη άνεργων νοικοκυριών, αναπήρων και την παιδική φτώχεια.
Δικό μας καθήκον –είπε ο Ευ.Βενιζέλος- είναι να καθοδηγήσουμε την οικονομία σε παραγωγικό και όχι καταναλωτικό με ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού.
Στη συνέχεια υπερασπίστηκε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία. «Αγωνιστήκαμε να φτάσουμε στον ενιαίο φόρο ριζικά αλλαγμένο από την πρόταση του οικονομικού επιτελείου που ήταν δυσμενέστερος ως ρύθμιση. Εμείς δώσαμε λύση. Εμείς ανακόψαμε κάθε συζήτηση για τις ομαδικές απολύσεις, εμείς εγγυηθήκαμε την πρώτη κατοικία» σημείωσε.
Παράλληλα επανέλαβε τα μέτρα του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίσηπου βασίζεται σε δέκα άξονες:
1. Εκταμίευση της δόσης
2. Ανάγκη τερματισμού ανούσιας και επικίνδυνης συζήτησης για τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις.
3. Συμφωνία για δημοσιονομικό σχεδιασμό έως το 2016 χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα και θα γίνει λόγω πλεονάσματος
4. Δυναμική προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών
5. Στήριξη της πραγματικής οικονομίας
6. προστασία κοινωνικής συνοχής
7. σταδιακή μετάβαση από έκτακτα φορολογικά μέτρα σε ενιαίο φορολογικό σύστημα. Πρέπει να μειωθεί η επιβάρυνση για τα πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.
8. ολοκλήρωση των αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα χωρίς παιχνίδια με τις καταθέσεις.
9. Επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
10. Επάνοδος στις αγορές με ασφαλή τρόπο και την βοήθεια ΕΚΤ και ESM.
Υπερασπίστηκε τη διαχρονική στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο πρώτο μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και την συμμετοχή του στις κυβερνήσεις συνεργασίας με τον Λουκά Παπαδήμο το 2011 και την τρικομματική κυβέρνηση των εκλογών του Ιουνίου του 2012.
Άφησε αιχμές όμως τόσο για τη ΝΔ, όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πιθανότητες συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ που υπήρχαν με τα δυο κόμματα κατά το παρελθόν. «Η ΝΔ το 2011 δεν ήθελε κυβέρνηση συνεργασίας και πήγαμε σε ανασχηματισμό. Μετά και το δεύτερο πρόγραμμα και το κούρεμα οδηγήθηκε σε κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ και ΛΑΟΣ με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας το 2012» και για αυτό οδηγηθήκαμε στην τριμερή συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ να είναι ο «μόσχος ο σιτευτός» για τη ΝΔ και τα μέσα ενημέρωσης. Θέλαμε με τη ΔΗΜΑΡ να είμαστε ο προοδευτικός χώρος γιατί η τρικομματική κυβέρνηση με συμμετοχή δυο κεντροαριστερών κομμάτων ενίσχυε τη θέση της ΝΔ» σημείωσε χαρακτηριστικά.
real.gr
τιτλος κειμένου από matrix24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου