...για τη συντεχνία Αρβανιτόπουλου-πρυτάνεων...
Το καλοκαίρι του 2012, ο νέος τότε υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έφερε στη Βουλή ένα νόμο με τον οποίο...ξήλωνε τον...
προηγούμενο νόμο της Άννας Διαμαντοπούλου και προστάτευε τους κατεστημένους πρυτάνεις των ΑΕΙ.
Τότε, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά στήριξαν ανεπιφύλακτα τη συγκεκριμένη αντιμεταρρύθμιση, υποστηρίζοντας και καλά ότι διορθώνουν κάποια μικρά λάθη της προηγούμενης ρύθμισης.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Γιώργος Ντόλιος και ο Χρήστος Αηδόνης εξέφρασαν τότε την πλήρη αντίθεση τους και καταψήφισαν τη διάταξη στη Βουλή, κόντρα στο κόμμα τους, σεβόμενοι κυρίως τον ίδιο τους τον εαυτό.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:
Δίνουμε το μήνυμα ότι ενδίδουμε σε κάποιες ισχυρές συντεχνίες καθηγητών, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και ειδικότερα της νέας γενιάς. Έρχεστε να αλλάξετε ένα νόμο που ψηφίστηκε από τα 4/5 της ελληνικής Βουλής, γιατί σας πίεσαν οι πρυτάνεις.
Ποιο είναι το δίδαγμα για τον ελληνικό λαό, για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς αλλά και για κάθε άλλη συντεχνιακή ή άλλη απαίτηση; Ότι το Κοινοβούλιο δεν είναι παρά έρμαιο εξωθεσμικών βουλήσεων, ότι υπηρετούμε ειδικά και όχι το δημόσιο συμφέρον. Αν φοβόμαστε τόσο να αγγίξουμε τα προνόμια και τις εξουσίες ενός καθηγητικού κατεστημένου, τι να πούμε για τις εξουσίες και τα προνόμια ισχυρότερων, όπως των τραπεζιτών ή των μεγάλων φοροφυγάδων; Αποτελεί πλήγμα λοιπόν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, στο Κοινοβούλιο, τη στιγμή που ο Έλληνας πολίτης αισθάνεται βαθιά την αίσθηση αξιοπιστίας προς το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Τι είχαν δηλώσει άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε υποστηρίξει πως «το νομοσχέδιο αυτό διορθώνει κάποια μικρά λάθη του προηγούμενου νόμου, ώστε να ανοίξουν τα πανεπιστήμιά μας τον Σεπτέμβριο».
Τον αμέσως επόμενο Σεπτέμβρη το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ δεν άνοιξαν ποτέ. Τα συμπεράσματα δικά σας.
parapolitiki.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου