Αντιμέτωποι με την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα της κρίσης με αυτούς που μένουν απλήρωτοι για διάστημα από ένα μήνα έως ...
και ένα χρόνο να φθάνουν το 1 εκατομμύριο, ενώ για πολλούς ακόμη και το δώρο Χριστουγέννων παραπέμπεται σε άλλες καλένδες.
Όπως αναφέρει το «Έθνος», στη ζούγκλα της ελληνικής αγοράς εργασίας μόλις τέσσερις στους δέκα εργαζομένους παίρνουν μισθό χωρίς καθυστέρηση στον ιδιωτικό τομέα.
Οι υπόλοιποι κάνουν υπομονή ή απλά συμβιβάζονται με συμβολικά ποσά που αντικαθιστούν το μηνιάτικο.
Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι εργοδότες που επιχειρούν να αποφύγουν ακόμη και το δώρο των Χριστουγέννων παρά το γεγονός ότι η μη εμπρόθεσμη πληρωμή του επισύρει αυτόφωρο (εξάμηνη φυλάκιση, πρόστιμο κ.α.).
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, πολλοί εργαζόμενοι τηλεφωνούν στα όργανα της ΓΣΕΕ για να μάθουν τι πρέπει να κάνουν αναφορικά με το δώρο, δεδομένου ότι ήδη έχουν να λαμβάνουν αρκετούς μισθούς.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η Συνομοσπονδία, έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για το δώρο και αφορούν πια κατά μέσο όρο περίπου 300-350 επιχειρήσεις και 4.000-5.500 εργαζομένους ετησίως. Οι συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εργοδότες είναι:
-Να δώσουν σε είδος αντί για χρήμα το δώρο (τρόφιμα, καύσιμα κ.λπ.).
-Να πείσουν τους εργαζομένους ότι έχει καταργηθεί (επειδή καταργήθηκε για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους).
-Να το παζαρέψουν, δίνοντας το μισό ή τμήμα του υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει πως το εισέπραξε ολόκληρο.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για «παζάρια»,καθώς η προθεσμία καταβολή του δώρου εξέπνευσε στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ από το υπουργείο Εργασίας τονίζουν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε επιφυλακή.
Τη Δευτέρα μάλιστα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με στελέχη του ΣΕΠΕ και της υπηρεσίας ελεγκτών του ΙΚΑ, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι τις μέρες των γιορτών για κάθε μορφή παραβατικότητας.
Στην ουσία, όμως, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις καλούν τους εργαζομένους να προσφέρουν… εθελοντική εργασία μοιράζοντας υποσχέσεις για αποπληρωμή των οφειλομένων. Με βάση στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ η καθυστέρηση στις πληρωμές διπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο.
Σύμφωνα με στοιχεία που φτάνουν στο Ινστιτούτο Εργασίας, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν καθυστέρηση στον μισθό προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στον τουρισμό, σε εταιρείες security και στον χώρο υπηρεσιών καθαριότητας.
Το 80% των ξενοδοχείων καθυστερεί τους μισθούς για τουλάχιστον έναν μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον τουρισμό. Μία στις δέκα επιχειρήσεις χρωστά μισθούς τουλάχιστον έξι μηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου