29.11.13

Κασσάνδρα και ο ΟΟΣΑ;...




 Τα μεσαία και κατώτερα οικονομικά στρώματα υπερφορολογούνται, ενώ οι ζάπλουτοι εχουν φοροασυλία, αναφέρει, μεταξύ αλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ.
 Οπως...
αναφέρει  η ανακοίνωση:

"Υπερφορολόγηση για μικρομεσαίους – Φοροασυλία για ζάπλουτους

Μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, της κοινωνίας, ακόμα και βουλευτών της συμπολίτευσης (Ν. Μπακογιάννη κα), αλλά και του οικονομικού επιτελείου της ίδιας της κυβέρνησης (Σταικούρας, Θεοχάρης) έχει εκφράσει διαφωνία ή και δυσφορία για τις δηλώσεις του υπ Οικονομικών για το θέμα της υπερφορολόγησης. Παρόλα αυτά ο κ Στουρνάρας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2014 επέμεινε στην αρχική του θέση. Μάλιστα ανέφερε ότι: «οι φόροι στην Ελλάδα ανήλθαν στο 22,8% του ΑΕΠ όταν στην ευρωζώνη είναι 25,7%».

Γιατί δεν έχει δίκιο ο υπ Οικονομικών: τα μεσαία και κατώτερα οικονομικά στρώματα υπερφορολογούνται, ενώ οι ζάπλουτοι φοροδιαφεύγουν ανενόχλητοι.

Εξετάζοντας μόνο τους στατιστικούς μέσους όρους σε μια οικονομία μπορεί να βγουν τελείως αποπροσανατολιστικά συμπεράσματα. Στο θέμα της φορολογικών εσόδων στη χώρα μας, ενδεχομένως τα στοιχεία που επικαλείται ο κ Υπουργός να είναι σωστά, αλλά αυτό δεν αναιρεί την τεράστια ανισότητα στην κατανομή των φορολογικών βαρών. Όλο το βάρος το σηκώνουν «τα συνήθη υποζύγια», δηλαδή τα κατώτερα και μεσαία στρώματα. Επομένως το κρίσιμο στη συζήτηση δεν είναι οι απρόσωποι μέσοι όροι, αλλά η εξέταση του φορολογικού βάρους κάθε κοινωνικού στρώματος και επαγγελματικής τάξης. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μια χώρα με υψηλή φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και χαμηλό βαθμό προοδευτικότητας των συντελεστών.

Οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης έχουν αυξήσει τον άνισο καταμερισμό των βαρών
Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο – ως απάντηση στην ανάγκη εξασφάλισης αυξημένων φορολογικών εσόδων που έχει δημιουργήσει η κρίση - είτε δημιουργούν νέα κλίμακα συντελεστών φόρου εισοδήματος για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, είτε εισάγουν νέους προσωρινούς φόρους. Στην Ελλάδα έχει συμβεί το δεύτερο. Αφενός, μειώθηκε ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης κατά 3 μονάδες (από 45% σε 42%) αφετέρου, εμφανίστηκε πληθώρα νέων έκτακτων εισφορών (εισφορά αλληλεγγύης, «χαράτσι», τέλος επιτηδευματία κτλ). Στο στόχαστρο αυτών των φόρων τίθεται και η ακίνητη περιουσία. Τα τελευταία χρόνια η φορολόγηση της έχει οκταπλασιαστεί (από 0,5 δις το 2010 σε 3,94 δις το 2014). Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 η αύξηση την επόμενη χρονιά θα είναι 41,4% σε σχέση με το 2013. Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις έως τώρα διαρροές για το κυοφορούμενο σχέδιο η φορολόγηση θα γίνεται από το πρώτο ευρώ και χωρίς σημαντική κλιμάκωση των συντελεστών. Δηλαδή, θα επιβαρύνονται δυσανάλογα τα κατώτερα και μεσαία στρώματα. Επίσης, η αναλογία φόρων εισοδήματος και ακινήτων φτάνει πλέον στο 1 προς 3, γεγονός που δείχνει ότι η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας καταστρατηγείται πλήρως. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι, η φορολογία φυσικών προσώπων αυξήθηκε φέτος στα 7,9 δις από 6,4 δις το 2008 (παρόλη τη μείωση των εισοδημάτων και την άνοδο της ανεργίας), ενώ των νομικών προσώπων μειώθηκε φέτος στα 1,6 δις από 4,7 δις το 2008.


Τα τεράστια διαφυγόντα κέρδη από τη φοροδιαφυγή των πολύ μεγάλων εισοδημάτων και οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης και του υπ Οικονομικών

Αποδιοργάνωση των υπηρεσιών: Αν κοιτάξει κανείς τις κινήσεις της Κυβέρνησης για την φοροδιαφυγή πολύ μεγάλης κλίμακας, θα διαπιστώσει όχι μόνο παραλείψεις, αλλά και κινήσεις που αποδιαρθρώνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και φανερώνουν έλλειψη πολιτικής βούλησης. Συνεχείς αναδιοργανώσεις των υπηρεσιών χωρίς συνολικό σχεδιασμό και αέναη αλλαγή αρμοδιοτήτων εξειδικευμένων τμημάτων δημιουργούν ασυνέχειες στους ελέγχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο έλεγχος των offshore του Κρανιδίου που έχει περάσει σε τρεις διαφορετικές υπηρεσίες μέσα σε ένα χρόνο. Παράλληλα δεν λείπουν οι καταγγελίες για στελέχωση των ανώτερων θέσεων με κομματικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια. Τέλος, πολλές φορές παρατηρούνται και καθυστερήσεις από την πλευρά του Υπουργείου. Η επίλυση των φορολογικών διαφορών από ελέγχους που έχουν ολοκληρωθεί, ανατέθηκε το 2011 σε επιτροπή που καθυστέρησε να λειτουργήσει για 14 μήνες. Στο διάστημα αυτό συσσωρευτήκαν αιτήσεις με καταλογισθέντες φόρους από φορολογικούς ελέγχους 1,2 δις (κατά δήλωση Μαυραγάνη 19/11/2012). Επιπλέον, δεν έχει γίνει κανένα βήμα στον τομέα της κατάρτισης περιουσιολογίου και δεν έχει προχωρήσει η μηχανογράφηση των υπηρεσιών.

Οι λίστες ακόμα περιμένουν: Η τεράστια αποτυχία του υπ Οικονομικών στην άντληση εσόδων από τα πολύ μεγάλα εισοδήματα και πλούτο έχει ομολογηθεί και από τον ίδιο τον Υπουργό. Σε επίσημη απάντηση του σε ερώτηση (Ν. Κακλαμάνης, 11/10/2013) στη Βουλή, παρέθεσε οικτρά αποτελέσματα για κάθε μία από τις 6 λίστες φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας (Λαγκάρντ, 54.000 εμβασμάτων στο εξωτερικό, σκαφών πολυτελείας στην Ολλανδία κτλ). Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι οι έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν οδήγησαν στην πληρωμή πολύ μεγάλων ποσών (συνήθως μεγαλύτερες του εκατομμυρίου), γεγονός που αποδεικνύει ότι η φοροδιαφυγή στην κορυφή της πυραμίδας θα μπορούσε να ελαφρύνει σημαντικό μέρος του βάρους που πέφτει στη βάση. Εξάλλου, σε ευρωπαϊκές χώρες με πολύ μικρότερα προβλήματα στον τομέα της φοροδιαφυγής, έχουν εξασφαλιστεί έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις ίδιες λίστες. Επιπλέον θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις αποτυχίες στο λαθρεμπόριο (κοινό μυστικό έχει γίνει το λαθρεμπόριο γύρω από το ναυτιλιακό πετρέλαιο) και στις ενδοομιλικές συναλλαγές των πολυεθνικών.

Κασσάνδρα και ο ΟΟΣΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ συχνά κατηγορείται ως Κασσάνδρα για τις προβλέψεις που κάνει σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. Δεν είναι οι αντιπολιτευτικές ανάγκες που επιβάλλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίζει τη θέση του από τις αισιόδοξες προβλέψεις της Κυβέρνησης, η ίδια η πραγματικότητα.

Την Τετάρτη ήρθε ένας διεθνής οργανισμός, ο ΟΟΣΑ, να διαψεύδει και αυτός τις αισιόδοξες προβλέψεις, μολονότι είναι ακραιφνής υπέρμαχος των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και συμφωνεί με την πολιτική των μνημονίων. Στην έκθεση του για την Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη συνέχισης αυτών των πολιτικών, αλλά παράλληλα προειδοποιεί για τις ενδεχόμενες αποκλίσεις του προγράμματος και επισημαίνει ότι η ελληνική κρίση αφήνει τέσσερις μεγάλες κληρονομιές: χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, κοινωνικές ανισότητες, κρίση εμπιστοσύνης (ομιλία προέδρου ΟΟΣΑ κ Γκουρία).

Συγκεκριμένα, προβλέπει για την επόμενη χρονιά συνέχιση της ύφεσης -0,4%. Σημαντικότερη όμως είναι η πρόβλεψη του για την πορεία του χρέους, για το οποίο προβλέπει ότι το 2020 θα βρίσκεται στο δυσθεώρητο ύψος του 157% του ΑΕΠ έναντι 124% που προβλέπεται στο μνημόνιο. Το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας του υψηλού αποπληθωρισμού που αναμένεται για σειρά ετών. Το αποτέλεσμα του αποπληθωρισμού είναι να μειώνεται σημαντικά το ονομαστικό ΑΕΠ που αποτελεί τον παρονομαστή του κλάσματος χρέους προς ΑΕΠ και έτσι αυτό να εκτοξεύεται στο 157% το 2020. Ως εκ τούτου ο ΟΟΣΑ προτείνει νέα δραστική μείωση του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι μόνο ο ΟΟΣΑ που δεν συμμερίζεται τις ανεδαφικές προβλέψεις. Ο Economist προβλέπει για το 2014 μεγαλύτερη ύφεση σε ποσοστό -1% του ΑΕΠ και το ανώτερο συμβουλευτικό όργανο τη γερμανικής καγκελαρίας (οι λεγόμενοι 5 σοφοί) -1,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.