4.11.13

Τι αμφισβητούν οι τροϊκανοί...



Λίγες ώρες πριν από την άφιξη των επικεφαλής των ελεγκτών στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να δώσει το πλαίσιο που θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες εκτός απροόπτου ξεκινούν την Τρίτη το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με...
όλες τις εκτιμήσεις, η επικείμενη διαπραγμάτευση θα είναι από τις δυσκολότερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και για αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους δημιουργώντας την αίσθηση ότι στο τέλος θα βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να αποφευχθούν τα νέα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα.

Επιθυμία του μεγάρου Μαξίμου είναι οι διαπραγματεύσεις αυτές να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, χωρίς να υπάρξουν νέες εμπλοκές και η Ελλάδα να αναλάβει «καθαρή», όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Περιορισμένος χρόνος

Παρά ταύτα, ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και αυτό προκαλεί προβληματισμό. Το σφιχτό πρόγραμμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για νέες καθυστερήσεις, αφού στις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, στις 14 και 22 Νοεμβρίου καθώς και μέσα στον Δεκέμβριο υπάρχουν προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Eurogroup, ενώ πριν από το τέλος του χρόνου θα διεξαχθεί ακόμα μία σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δήλωσή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής ζητά «ρεαλισμό, ευελιξία και κοινό νου» από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και τονίζει: «Απαιτείται ψυχραιμία απ' όλους. Και από εμάς και από τους εταίρους μας, και κυρίως να εγκύψουν και να δουν την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας που έχει επιτευχθεί. Γεγονός που οι αγορές αναγνωρίζουν».

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι «όπως μέχρι σήμερα βρήκαμε λύσεις σε πολύ δυσκολότερα θέματα, έτσι θα γίνει και τώρα».

Σαφές είναι το μήνυμα που στέλνει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους βουλευτές για τον Ενιαίο Φόρο στα Ακίνητα. Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες. Ανεβήκαμε το Κιλιμάντζαρο και στα εκατό μέτρα που απομένουν κινδυνεύουμε να πέσουμε. Ας το καταλάβουν οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις ότι η προσπάθεια για τη χώρα και την οικονομία φθάνει επιτυχώς στο τέλος της».

Στις επικείμενες διαπραγματεύσεις το οικονομικό επιτελείο καλείται να ξεπεράσει τη δυσπιστία που εμφανίζει η τρόικα αναφορικά με τους στόχους που θέτει ο προϋπολογισμός του 2014, με αποτέλεσμα να μην αποδέχεται τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνει το προσχέδιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη στα χέρια του φάκελο με τις απαντήσεις που έχει ζητήσει η τρόικα και κυρίως η Κομισιόν αναφορικά με το σενάριο που βλέπει αύξηση των εσόδων μέσα στο 2013.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σχετικά και με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς η τρόικα δείχνει να μην εμπιστεύεται ούτε αυτό το σχέδιο που της έχει παρουσιαστεί.

Ελλειψη εμπιστοσύνης

Εκτός, όμως, από το ύψος της απόδοσης των παρεμβάσεων που έχει ετοιμάσει η ελληνική πλευρά, έντονες είναι και οι ενστάσεις της τρόικας για το χρόνο απόδοσης των μέτρων, καθώς απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα. Παράλληλα, οι δανειστές δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης στον εισπρακτικό μηχανισμό των ασφαλιστικών ταμείων όπως και στις εφορίες.

Ακριβώς για τον ίδιο λόγο αμφισβητούν το στόχο αύξησης εσόδων κατά 2,5 δισ. ευρώ που βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αλλά και σε μια αόριστη πρόβλεψη για φορολογική συμμόρφωση των πολιτών και αύξηση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία θα φέρει επιπλέον 1 δισ. ευρώ στα ταμεία.

Στο μέτωπο των δαπανών, οι ελεγκτές έχουν εκφράσει την άποψη ότι δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα νέων περικοπών στους μισθούς, ενώ ταυτόχρονα οι λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων έχουν φτάσει ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα, σημειώνουν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για εξορθολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης, δράσεις όμως για τις οποίες η κυβέρνηση ανησυχεί ότι θα δημιουργήσουν έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: