Ένας από τους κορυφαίους εικαστικούς της Κρήτης, ο Τίτος Πετράκης, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 χρονών, βυθίζοντας στο πένθος την καλλιτεχνική κοινότητα αλλά και όλους που τον είχαν γνωρίσει.
Ο...
Τίτος Πετράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1946 και σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχανικός και το 1972 εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία ,επί 28 χρόνια.
Παράλληλα με την εργασία του ασχολήθηκε και με τον αθλητισμό, μουσική και την φιλοσοφία. Επέστρεψε στο Ηράκλειο, όπου δίδαξε στο εργαστήριο του την τέχνη και την φιλοσοφία της δισδιάστατης κοπιδιαστής χαρακτικής καθώς και τον τρόπο δημιουργίας και κατασκευής του εικαστικού ψηφιδωτού.
Ο ίδιος δημιούργησε με τη δική του εικαστική αντίληψη το προσωπικό του στιλ: «Τη φιγούρα κόντρα στο φως».
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα ασχολήθηκε παράλληλα και με το αντίθετο της σκιερής σιλουέτας, το φως και το χρώμα, για την κατασκευή ,ιδιαίτερης μορφής και τεχνικής εντυπωσιακών ψηφιδωτών του ενώ στα 40 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας έχει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις με κυριότερες την έκθεσή του στο Ναυτίλο το 1988 με θέμα: «Φιγούρες και θέματα από το Παγκόσμιο Θέατρο Σκιών», την έκθεση του στην Γκαλερί Δεσμός το 2000 με θέμα : «Η γοητεία των αντιθέσεων», τη συμμετοχή του με την συλλογή «άγγελοι και αγάπη», στην 6η Διεθνή Μπιενάλε εικονογράφησης, που έγινε το Μάιο του 2001 στη γκαλερί PROGRESS του Βελιγραδίου, στην οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα.
Τον Δεκέμβριο του 2005 με ομόφωνη απόφαση του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου, ενέκρινε την έκδοση του βιβλίου του: «Ελληνικό Θέατρο Σκιών » σε 1000 αριθμημένα αντίτυπα.
Το 2007 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Καζαντζάκεια 2007» φιλοτέχνησε μια μεγάλη σύνθεση διαστάσεων 3 Χ 3 μέτρα με θέμα τους «Λεβέντες» το οποίο τοποθετήθηκε στο προαύλιο της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καζαντζάκης, στα Πεζά. Επίσης φιλοτέχνησε την προτομή σε ανάγλυφη χρυσοτυπία του Ν. Καζαντζάκη . Το 2009 κυκλοφόρησε το βιβλίο του από τις εκδόσεις Λιβάνη «Ο Καραγκιόζης η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Κατηραμένος Λύκος» σε κοινή προσπάθεια με την Ειρήνη Κριτσωτάκη.Παράλληλα για τις ανάγκες της Διεύθυνσης τουριστικής προβολής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, φιλοτέχνησε με την μέθοδο της ανάγλυφης χρυσοτυπίας, τον Μινωικό «Κυβιστή», τον «Δαίδαλο και Ίκαρο», «τον διάπλου των θαλασσών», την «Ειρήνη και τον Πλούτο», την «Χορεύτρια», τον «Θεό Ήλιο» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού του 2004 , 2005 , 2006, 2007 και 2008 αντιστοίχως. Με την ίδια μέθοδο φιλοτέχνησε «Το δακτυλίδι του Μίνωα» για το συνέδριο των ξεναγών Κρήτης Σαντορίνης, το 2006.Ακόμη από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 κάνει 180 γελοιογραφίες κοινωνικό/πολιτικού περιεχομένου στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», με τίτλο: «Το Ελληνικό Θέατρο Σκιών Σατιρίζει».
Ο ίδιος έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις στις τοπικές εφημερίδες, με αφιερώματα και πορτρέτα , καθώς και παρουσιάσεις στους τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου