5.11.13

Βέβαια τα νέα μέτρα...




Χωρίς καμία διάθεση υπαναχώρησης στις απαιτήσεις της για λήψη νέων μέτρων επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας στη Αθήνα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Οι συζητήσεις που ...
ξεκινούν σήμερα αναμένεται να διαρκέσουν σε πρώτη φάση περί τις 15 ημέρες, δεδομένου ότι στις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014.
Η τρόικα συνεχίζει να απαιτεί την απρόσκοπτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα, ενώ έχει ζητήσει ήδη -και έχει λάβει- τη διαβεβαίωση από ελληνικής πλευράς ότι στις συζητήσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού δεν θα τεθεί θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης, «κόκκινων γραμμών» και πολιτικής αστάθειας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, για την τρόικα θέμα διαπραγμάτευσης είναι μόνο το ύψος των νέων μέτρων και όχι η επιβολή τους, καθώς οι ελεγκτές εκτιμούν ότι μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η πορεία του προγράμματος. Ωστόσο, ανεξάρτητοι παρατηρητές αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές αυτή τη στιγμή επιθυμούν να επέλθει επιτυχής συμφωνία, γεγονός που θα βοηθήσει στην έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Τα παιχνίδια, βέβαια, με το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία ώρα, καθώς ανάλογα με το συνομιλητή το ύψος κυμαίνεται από 2 έως και 2,9 δισ. ευρώ, έστω και αν χθες ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν άφησε να εννοηθεί ότι το επίμαχο κενό είναι μικρότερο από 2,9 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο καλείται πλέον να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένα στοιχεία, που θα αποδεικνύουν ότι η ανάγκη για λήψη νέων μέτρων δεν ξεπερνά τα 500 έως 600 εκατ. ευρώ. Ο φάκελος που έχει στα χέρια του ο Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με συνεργάτες του, περιλαμβάνει ισχυρά επιχειρήματα, καθώς σύμφωνα με τις ελληνικές εκτιμήσεις αναμένεται μικρότερη συρρίκνωση της οικονομίας, με πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014. Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για το ύψος του πλεονάσματος του 2013, δεν μπορεί να κλείσει ούτε ο προϋπολογισμός του 2014.

Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, περιέχει σειρά από φλέγοντα ζητήματα, που η τελική συμφωνία γι' αυτά θα κρίνει και το τελικό ύψος των νέων μέτρων.

* Δημοσιονομικό κενό και μέτρα 2014. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό, άρα και την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, μεταξύ 500 και 600 εκατ. ευρώ, καθώς εκτιμά ότι το 2014 θα υπάρξει αύξηση εσόδων και περαιτέρω μείωση δαπανών. Ως εναλλακτική λύση η κυβέρνηση έχει προτείνει να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία τώρα και να επανεξεταστεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού την άνοιξη του 2014.

* Ασφαλιστικό. Το μεγαλύτερο κομμάτι των νέων μέτρων θα κληθεί να σηκώσει το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς σύμφωνα με την τρόικα παραμένει ο μεγάλος ασθενής, που δημιουργεί συνεχώς νέες «τρύπες» στον προϋπολογισμό. Η τρόικα δεν έχει πειστεί από τις εκτιμήσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ότι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής θα φέρει 500 εκατ. ευρώ στα Ταμεία, καθώς δεν δείχνει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των εισπρακτικών μηχανισμών.

* Διαθεσιμότητα, απολύσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να κλείσει ακόμα τον κατάλογο των 12.500 διαθεσίμων δημοσίων υπαλλήλων για το πρώτο εξάμηνο του 2013, εξ αιτίας των αντιδράσεων που υπάρχουν στα ΑΕΙ. Παράλληλα διαπραγματεύεται το ενδεχόμενο δίμηνης παράτασης για τον ισόποσο στόχο του Δεκεμβρίου. Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα των 4.000 απολύσεων εντός του 2013, καθώς η τρόικα ακόμα δεν έχει απαντήσει αν αποδέχεται τις 2.600 απολύσεις από την ΕΡΤ, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα δεχθεί τις απολύσεις των επιόρκων, αυτών που δουλεύουν με δικαστικές αποφάσεις και των θέσεων από τις ΔΕΚΟ που θα καταργηθούν.

* Αμυντικές βιομηχανίες. Η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να μπει τουλάχιστον ένα λουκέτο σε μία από τις ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Αντίθετα, η κυβέρνηση ζητά διάσπαση σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος και διατήρηση του πρώτου για λόγους εθνικής ασφάλειας. Μεγαλύτερη προσέγγιση υπάρχει για τη ΛΑΡΚΟ, καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν να παραμείνει ανοιχτή η εταιρεία και στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθεί. Η διαφωνία ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι η τρόικα ζητά πριν από την ιδιωτικοποίηση να έχουν απολυθεί όλοι οι εργαζόμενοι.

* ΕΝΦΑ. Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει καταλήξει στο τελικό σχέδιο. Η τρόικα παραμένει δύσπιστη αν θα μπορέσουν οι εφορίες να εισπράξουν τα 2,9 δισ. ευρώ. Οσο ο ΕΝΦΑ δεν λαμβάνει το «πράσινο φως», αυξάνουν οι πιθανότητες παραμονής, ακόμη ένα χρόνο, του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ.

***

Τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα βρέθηκαν χθες στο τραπέζι των συζητήσεων στο μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από το οικονομικό επιτελείο για τις τελευταίες λεπτομέριες σε όλα τα «καυτά» μέτωπα της διαπραγμάτευσης, αρχής γενομένης από το το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, για τις δράσεις κάλυψης της «τρύπας» στα ασφαλιστικά ταμεία, για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, τις αμυντικές βιομηχανίες, αλλά και για την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Μετά τη συνάντηση ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε: «Τώρα δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε. Εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Εχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό».

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: