25.11.13

Εγκλημα στη Ρόδο...



"Ετυχε αυτό το χειμώνα να είναι η Ρόδος, όπως παλαιότερα ήταν το Περιστέρι, το Φάληρο, ο Εβρος, η Πάτρα..."...
Η τραγωδία που έπληξε τη Ρόδο δεν είναι απλώς τραγωδία. Είναι έγκλημα. Επαναλήφθηκε και φέτος στο πρώτο ξέσπασμα του καιρού, με...
την ίδια τραγική κατάληξη. Ετυχε αυτό το χειμώνα να είναι η Ρόδος, όπως παλαιότερα ήταν το Περιστέρι, το Φάληρο, ο Εβρος, η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη.
Ενα ποτάμι που οι αρμόδιοι των τοπικών υπηρεσιών, επιδεικνύοντας εγκληματική αδιαφορία, επέτρεψαν να στρωθεί με μπετόν, ματαιώνοντας έτσι τη δυνατότητα απορρόφησης των βρόχινων υδάτων από τη γη, και μια μικρή γέφυρα, ανεπαρκής όπως αποδείχθηκε, που ποτέ δεν απασχόλησε σοβαρά για τους κινδύνους που έκρυβε, αρκούσαν ώστε στην πρώτη δυνατή νεροποντή να θρηνεί η Ρόδος τρεις νεκρούς, ενώ ακόμη ένας άνθρωπος είναι αγνοούμενος.

Η επομένη της θεομηνίας στο νησί και ενώ ο καιρός συνεχίζει να είναι απειλητικός αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής. Δεκάδες πλημμυρισμένα υπόγεια και σπίτια, τεράστιες εκτάσεις στις βόρειες περιοχές έχουν παραδοθεί στις λάσπες και είναι ανυπολόγιστες οι ζημιές ακόμη και μέσα στην πόλη της Ρόδου, καθώς το νερό έφθασε το ενάμισι μέτρο.

Ολα αυτά, εξαιτίας της ίδιας υπερφίαλης περιφρόνησης στη Φύση και μαζί των πολλαπλών διοικητικών παθογενειών και της νοοτροπίας όμως πολλών πολιτών κατ' ευφημισμόν, που, εν προκειμένω, χάριν δήθεν της τουριστικής ανάπτυξης -του εύκολου δηλαδή πλουτισμού τους- δεν δίστασαν να μπαζώσουν, με συνοπτικές διαδικασίες και με κρατική ανοχή, ρέματα και μικρά ποτάμια για να χτίσουν, υποτίθεται, νέα καταλύματα και τουριστικές εγκαταστάσεις.

Εκ των υστέρων, όπως είθισται έπειτα από παρόμοιες καταστροφές, θα ζητηθούν ευθύνες και θα ξεκινήσουν οι σχετικές έρευνες προκειμένου «να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια». Οσο και αν ήταν γνωστό στην τοπική κοινωνία πως από τις άλογες ανθρώπινες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον ήταν θέμα χρόνου και κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα συνέβαινε το κακό.

Αν οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος, πολίτες έχασαν τις περιουσίες τους και η εικόνα του «σμαραγδένιου νησιού» ως τουριστικού προορισμού και το χειμώνα αμαυρώθηκε, προφανώς είναι λεπτομέρειες, που επισκιάζονται από φθηνές δικαιολογίες που αποδίδουν τη συμφορά στη μεγάλη ποσότητα βροχής που έπεσε από τους ουρανούς!

Ως εδώ. Ας δείξουν οι αρμόδιοι και οι υπηρεσίες τους τον απαιτούμενο σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινή λογική, από το πιο μικρό ρεματάκι που θα πρέπει να φροντίζουν κάθε χειμώνα να είναι καθαρό από φερτές ύλες έως τα ποτάμια και τις λεκάνες απορροής των υδάτων, για να μη ζει κάθε χρόνο ο τόπος μας τις εικόνες που είδαμε στη Ρόδο.

Υπάρχουν νόμοι, ας εφαρμοστούν και όπου δεν εφαρμόζονται να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν σύμφωνα με όσα ορίζουν οι σχετικές διατάξεις. Για να μη χαθούν πάλι, άδικα, ανθρώπινες ζωές, εξαιτίας, όχι της θεομηνίας, αλλά της διαχρονικής ατιμωρησίας.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: