8.11.13

Το μΕΡΤικό τους στον αυταρχισμό...

Πέντε μήνες χρειάστηκαν για να περάσουμε από το "μαύρο" στο "κατάμαυρο". Πέντε μήνες διαψεύσεων, παραμυθιών, κοροϊδίας στην...
πλάτη της ΕΡΤ, των πρώην εργαζομένων της, της ενημέρωσης του ελληνικού λαού εν γένει. Με μια Δημόσια Τηλεόραση να αγκομαχάει στον ανήφορο, με τον υφυπουργό της να ασκείται καθημερινώς στα ήξεις αφήξεις, με την κυβέρνηση να διατάσσει εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο παραμονή των σαραντάχρονων του Πολυτεχνείου. Χειρότερο timing δεν θα μπορούσαν να βρουν, αναμφιβόλως. Κι έδωσαν έτσι την αφορμή στον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στη Βουλή πρόταση μομφής. Να δούμε αναλυτικά τα γεγονότα.

Τα ΜΑΤ μπήκαν στο Ραδιομέγαρο στις 4 το πρωί και ανάγκασαν τους παρόντες πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ αφ' ενός να διακόψουν την εκπομπή προγράμματος και αφ' ετέρου να εγκαταλείψουν το κτήριο. Η εισβολή έγινε παρουσία εισαγγελέα, ο οποίος δήλωνε παρών «για να διευκολύνει το έργο των αστυνομικών». Είχε προηγηθεί ένα ματς μεταξύ των υψηλών κλιμακίων της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, καθώς από την πλευρά της Εισαγγελίας δεν υπήρχε πρόθεση για αυτόφωρες συλλήψεις.

Στις 6 το πρωί -κι ενώ είχε μαζευτεί κόσμος εμπρός στο Ραδιομέγαρο- αποφάσισαν οι αστυνομικές δυνάμεις να ωθήσουν τους παρισταμένους προς την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Η επέμβαση συνοδεύτηκε με δακρυγόνα και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, μιας και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων δεν είχε διακοπεί. Σημειώνεται ότι στο Ραδιομέγαρο βρέθηκαν από τις πρώτες σχεδόν ώρες της εισβολής βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι εκ των οποίων δέχτηκαν τις «περιποιήσεις» των αστυνομικών.

Μια τέτοια εισβολή δεν θα μπορούσε βεβαίως να αφήσει ανεπηρέαστο το πολιτικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, κάτι που δεν είχε πράξει όταν έκλεισε η ΕΡΤ (αναλυτικά όλο το χρονικό από το «μαύρο» στο «κατάμαυρο», σελ. 6-7) πριν από 5 μήνες. Η εκτίμηση από το εσωτερικό της αξιωματικής αντπολίτευσης είναι πως αυτή τη φορά η κυβέρνηση είναι πιο ευάλωτη και θα υποστεί μεγαλύτερη φθορά.

Η απάντηση του κυβερνητικού συνασπισμού; Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η πρόταση θα έχει ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Πως θα συσπειρωθούν δηλαδή οι «γαλάζιοι» βουλετές και θα κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση. Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις περί συσπείρωσης στο ΠΑΣΟΚ, όπου όμως εκφράζονται φόβοι για μια νέα δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει υλοποιούμενων και νέων μέτρων. Οσο για τη ΔΗΜΑΡ, δεν θα πει «ναι» στην πρόταση μομφής, παρ' ότι δεν εγκρίνει την εισβολή.

Μη λησμονούμε τέλος και το νομικό προφίλ της εισβολής. Σε δηλώσεις του στην «Ε» ο συνταγματολόγος Κ. Χρυσόγονος διαπίστωσε αλλεπάλληλα φάουλ, σημειώνοντας ότι κανένας ψηφισμένος από τη Βουλή νόμος δεν προβλέπει το κλείσιμο της ΕΡΤ. Πρόσθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι με την αστυνομική εισβολή ολοκληρώθηκε η κυβερνητική πειρατεία.



****

Πιάσανε τόπο τα μπαλάκια που μοίραζε εδώ και εβδομάδες ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης (ο Θεός να την κάνει...) Παντελής Καψής. Αρχικώς ζήτησε από την Εισαγγελία να φιλοτιμηθεί και να προωθήσει την εκκένωση του Ραδιομεγάρου. Απάντηση δεν έλαβε, καθότι οι δικαστικοί εξακολουθούν να διατηρούν σώας τα φρένας, παρά το φόρτο εργασίας.

Ακολούθως, ο υφυπουργός πέταξε καινούργιο μπαλάκι στον Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι η Αγία Παρασκευή είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και αυτό πρέπει να αποφασίσει για το πώς θα διώξει τους «καταληψίες». Εισέπραξε όμως και από εκεί σιγή ιχθύος.

Εν τέλει, είδε και απόειδε, όπως έγραφα προχθές, και αποφάσισε να τα ποντάρει όλα στα ανώτατα κλιμάκια. Βγήκε και δήλωσε λοιπόν ότι η εκκένωση του Ραδιομεγάρου είναι υπόθεση της κυβέρνησης στο σύνολό της. Σαν να λέμε δηλαδή, δουλειά του Σαμαρά και του Βενιζέλου, σαν να ρωτάμε «υπάρχει κράτος;» και να απαιτούμε εδώ και τώρα δράση. Η απαίτησή του ικανοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της χθεσινής ημέρας...

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Δέκα μέρες πριν από τα σαραντάχρονα του Πολυτεχνείου, διέταξε η κυβέρνηση εισβολή στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Για να επιστρέψουμε στην ομαλότητα, για να καλυφθεί η Προεδρία, για να προχωρήσει το σχέδιο της ΝΕΡΙΤ, για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, από δικαιολογίες άλλο τίποτε. Κι από αστοχίες βεβαίως, αλλά αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια.

Σημασία έχει ότι, εκεί γύρω στις 4 το πρωί, αναπτύχθηκαν πολυάριθμες δυνάμεις των ΜΑΤ γύρω από την ΕΡΤ κι αφού έσπασαν τις πλαϊνές κλειδαριές της περίφραξης, εισέβαλαν στο κτήριο.



5 μήνες χρειαστηκαν  για να περάσει η ΕΡΤ απο το μαύρο στο κατάμαυρο



«Σήκω ρε»

Τότε ήταν που ακούστηκε η κραυγή: «Σήκω ρε, γέμισε ο τόπος άσπρα κράνη!». Εντός του Ραδιομεγάρου, βλέπετε, υπήρχαν αρκετοί εργαζόμενοι επιφορτισμένοι αφ' ενός μεν με την εκπομπή εικόνας και αφ' ετέρου δε με τη διαφύλαξη των πανάκριβων μηχανημάτων.

Ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, καθ' ότι είχαν φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες οι φήμες περί εισβολής (βλέπε και «Κ.Ε.» της 26ης Οκτωβρίου) και κάποιοι έπρεπε να το καλύψουν επί τόπου το γεγονός. Οπερ και εγένετο. Στο ραδιοθάλαμο, ο (εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΕΡΑ) Νίκος Τσιμπίδας περιέγραψε:

«Είναι συγκλονιστικό να βρίσκεσαι στον αέρα και δύο διμοιρίες ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει το θάλαμο του ηχολήπτη. Αστυνομικοί με πολιτικά και κάμερες μας καταγράφουν. Κι αν αναρωτιέστε πόσο νόμιμα είναι όλα αυτά, μην ψάχνετε πλέον τη νομιμότητα. Ακόμα κι οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Ελλάδα 2013. Καλώς ήρθες Μεσαίωνα.

Οταν αυτό το μικρόφωνο κλείσει αυτό που θα ακούτε δεν θα είναι η φωνή σας, δεν θα είναι η φωνή της ελληνικής ραδιοφωνίας. Αυτοί που θα σας μιλούν δεν θα είναι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Τώρα μας εκκενώνουνε. Μόλις δόθηκε η εντολή να σταματήσω να μιλάω. Κάπου εδώ κλείνουμε, αγαπητοί ακροατές. Η φωνή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σιγεί. Καλή συνέχεια, θα ξαναβρεθούμε. Τα μικρόφωνα αυτά κλείνουν. Ψυχή βαθιά...».

Οι αστυνομικοί που εισέβαλαν στην Αγία Παρασκευή επέμεναν από την πρώτη στιγμή: «Πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία, πρέπει να βγείτε έξω αμέσως τώρα». Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι τους προσκόμισαν μια σειρά από έγγραφα (την εντολή του Γκίκα Μάναλη για διαφύλαξη των μηχανημάτων, τις δικές τους προσφυγές στη Δικαιοσύνη), αλλά δεν ασοχλήθηκε κανένας μαζί τους.

Ούτε καν ο παριστάμενος εισαγγελέας, που όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν δήλωνε: «Εγώ είμαι εδώ για να διευκολύνω την κατάσταση για την αστυνομία. Η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της».

Αφού λοιπόν διευκρινίστηκε ότι επρόκειτο περί αστυνομικής και όχι εισαγγελικής επιχειρήσεως, ζήτησαν χρόνο οι εργαζόμενοι για να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο όλοι μαζί και να αποχωρήσουν συντεταγμένα. Οι αστυνομικοί δεν τους το επέτρεψαν, δηλώνοντάς τους ότι η εκκένωση του κτηρίου ήταν ρητή εντολή και έπρεπε να γίνει αμέσως.

«Πάει καλά», τους απάντησαν οι εργαζόμενοι, «δώστε μας τότε λοιπόν ένα χαρτί ότι κάποιος παραλαμβάνει υπ' ευθύνη του τα μηχανήματα». Αρνητική απάντηση. «Τέλος πάντων», συνέχισαν οι εργαζόμενοι, «μπορούν τουλάχιστον να έρθουν απ' τα σπίτια τους οι συνάδελφοι που έχουν χρεωθεί τα μηχανήματα την ώρα που θα γίνεται η καταγραφή τους;». Νέα αρνητική απάντηση. «Αν δεν φύγετε εντός πενταλέπτου, θα σας συλλάβουμε όλους», δήλωναν απλώς οι αστυνομικοί.

Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν τελικώς, αλλά οι συλλήψεις δεν έλειψαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν επί τόπου τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη, τον Νίκο Τσιμπίδα, τη διοικητική υπάλληλο Αγγελική Χαλιάσου και τον τεχνικό ραδιοφωνίας Ανδρέα Μαυρίδη. Τους πήγαν στη ΓΑΔΑ, τους άφησαν να περιμένουν επί τέσσερις ώρες, ήρθαν οι δικηγόροι τους και κάποια στιγμή έμαθαν ότι είναι ελεύθεροι να αποχωρήσουν. Χωρίς να τους πουν τίποτε άλλο!

Ενδιαμέσως, είχε αρχίσει να μαζεύεται κόσμος γύρω απ' το Ραδιομέγαρο, απλός κόσμος, αλλά και βουλευτές και συνδικαλιστές. Το κλίμα ήταν σχετικώς θερμό, αλλά όχι τεταμένο.



Εξαφνα, δίχως καμία αφορμή, οι δυνάμεις των ΜΑΤ, που φύλαγαν την είσοδο του κτηρίου επί της Μεσογείων, άρχισαν να ωθούν τους παρισταμένους προς την κατεύθυνση της πλατείας Αγίας Παρασκευής. Ολα αυτά χωρίς να διακόψουν την κυκλοφορία, με αποτέλεσμα να σκάνε πάνω στα αυτοκίνητα οι συγκεντρωμένοι και να διαδραματίζονται σκηνές θρίλερ στην άσφαλτο. Το πώς δεν θρηνήσαμε θύματα, μόνο ο Θεός το ξέρει!

Εκ παραλλήλου μάλιστα με το βίαιο σπρώξιμο, άρχισαν να πέφτουν και δακρυγόνα. Ενα από αυτά έσκασε δίπλα από την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, που έχασε τον κόσμο κάτω απ' τα πόδια της...

«Αναρωτιέμαι τι χρειαζόταν αυτό το ρεζιλίκι με τα δακρυγόνα», μας είπε η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στην τηλεόραση της ΕΡΤ Μάχη Νικολάρα, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν τους έφταναν οι ντροπές με την εισβολή, έπρεπε να μας επιτεθούν κιόλας; Αυτές τις εικόνες τις βλέπει ο κόσμος όλος, ξεφτιλίζεται η Ελλάδα παντού. Πουθενά δεν γίνονται τέτοια πράγματα, μόνο στη δική μας τη χώρα!

Είναι έωλη η επιχειρηματολογία για αποκατάσταση της νομιμότητας, γιατί τη νομομοποίηση μάς την έχει δώσει ο κόσμος με την αποδοχή του και την αγάπη του πέντε μήνες τώρα».

Κάποια στιγμή ηρέμησαν τα πνεύματα, ήρθαν και τα κανάλια, ελληνικά και ξένα, έβαλε μπροστά αναμετάδοση επιτόπιου προγράμματος το Press Project, βγήκαν ρεπορτάζ, βγήκαν δηλώσεις. Μία εκ των πλέον χαρακτηριστικών, εκείνη του Παναγιώτη Καλφαγιάννη για τον υφυπουργό Δημόσιας Τηλεόρασης: «Ο κύριος Καψής τα ήξερε όλα, είναι δολιοφθορέας της αλήθειας».

Το είπε αυτό με αφορμή τη δήλωση Καψή ότι δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση της αστυνομίας. Ο υφυπουργός δήλωσε επίσης ότι δεν είχε καμία σχέση με το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ πρόσθεσε ότι η νέα προσπάθεια για τη ΝΕΡΙΤ ξεκινάει από το σχέδιο Μόσιαλου.

Προφανώς δεν είχε πληροφορηθεί ότι ο πρώην υπουργός Επικρατείας είχε βγάλει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για την αντιδημοκρατικότητα της επέμβασης και δήλωνε ότι «τα ΜΑΤ δεν μπορούν να καλύπτουν την απουσία πολιτικής».

Δεν ήξερε

Οσον αφορά στα μηχανήματα της ΕΡΤ, ο υφυπουργός δήλωσε στον Alpha 9.89: «Καταστροφές δεν υπάρχουν. Από εκεί και πέρα πρέπει όλα να ελεγχθούν, δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι. Αυτά πρέπει να τα δουν οι τεχνικοί». Ολα αυτά ενώ η αστυνομία, όπως έγραψα και πιο πάνω, δεν επέτρεψε να τηρηθεί κανένα πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του εξοπλισμού. Πάλι καλά που επετράπη να μείνει ένας τεχνικός εντός του κτηρίου μετά την εκκένωσή του, για να μη συμβεί κανένα «απρόοπτο», καμιά «ομορφιά»...

Σημειώνω ότι οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ ζήτησαν κάποια στιγμή το πρωί να επισκεφθούν τα γραφεία τους στο Ραδιομέγαρο και να πάρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, έστω και με τη συνοδεία αστυνομικών. Η απάντηση; «Κάντε προσφυγή στη ΓΑΔΑ και αν σας αρνηθούν να πάτε στην Εισαγγελία».

Προσθέτω τέλος ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ συνέταξε εξώδικο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, εξέφραζε την επιφύλαξή της για την κατάσταση του κτηρίου και των μηχανημάτων έπειτα από την έξωση των εργαζομένων.

ΥΓ.: Κι ένα νόστιμο. Ρωτάει ο επικεφαλής ταξίαρχος έναν δημοσιογράφο: «Πώς αλλάζουν αυτές οι κασέτες που βγάζουν το πρόγραμμα;». Κι εκείνος, με πλήρη σοβαρότητα, του απαντάει: «Δύσκολο πράγμα, πολύ δύσκολο, έχουν βάλει ένα ρομπότ να τα κάνει αυτά τα πράγματα και δεν μπορούμε να το κουλαντρίσουμε!»

Η χρονική συγκυρία κατά την οποία επελέγη να προχωρήσει η ειλημμένη από καιρό απόφαση της δικομματικής για επέμβαση στο Ραδιομέγαρο, την ώρα δηλαδή που η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα με ανοιχτά σοβαρά ζητήματα στη διαπραγμάτευση, προκάλεσε πολλά ερωτήματα για τις σκοπιμότητες του μεγάρου Μαξίμου.
Η απόφαση κλείδωσε κατά την προχθεσινή συνάντηση των δύο αρχηγών στο Μαξίμου, «με εντολή Σαμαρά και σε απόλυτη συνεννόηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και στη συνέχεια ενημερώθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας και από εκεί το θέμα πήρε τον αστυνομικό-εισαγγελικό δρόμο.

Η απόλυτη συνεννόηση των δύο εταίρων φάνηκε άλλωστε στην επίσημη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου και στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία κυριάρχησαν η «νομιμότητα» και οι επιθέσεις κατά των εργαζομένων της ΕΡΤ για «παράνομη κατάληψη».

Ο κ. Κεδίκογλου επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους για την έφοδο εν όψει της προεδρίας της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να «απελευθερωθεί» ο εξοπλισμός της ΕΡΤ. Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τον Ιούνιο είχε αντιδράσει στον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ και είχε πει ότι δεν θα ψήφιζε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου -μέχρι που η τρικομματική έγινε δικομματική-, χθες έλεγε ότι: «Οι μόνοι που αντιδρούν είναι αυτοί που μετέτρεψαν την ΕΡΤ σε παραμάγαζο για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων, καλύπτοντας μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων».

Από την πλευρά της Ν.Δ. ορισμένοι υποστήριξαν ενθέρμως την κυβερνητική επέμβαση -μεταξύ αυτών ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, που έδινε από το... Καζακστάν συγχαρητήρια σε Σαμαρά και Δένδια-, σχεδόν κανείς όμως δεν βγήκε ευθέως να διαφωνήσει, με την εξαίρεση των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: