18.11.13

Aπό τη Σκύλλα στην Χάρυβδη...

 


Φόρος ακινήτων, διαπραγμάτευση με τρόικα...

Μία μόλις εβδομάδα μετά την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την Κυβέρνηση (με την απόρριψη της πρότασης μομφής εναντίον της που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) και η Κυβέρνηση βρίσκεται σε...
δύσκολη θέση, με τα μέτωπα να είναι πολλαπλά και καυτά.

Ο σχεδιαζόμενος ενιαίος φόρος ακινήτων και η φημολογία γύρω από τις επιβαρύνσεις που θα φέρει, σε συνδυασμό με την αναταραχή και τις αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο σκόπελο που έχει να περάσει η Κυβέρνηση και που απειλεί ακόμα και την συνέχειά της. Το αποτύπωμα στην κοινή γνώμη, πριν ακόμα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του νέου φόρου, είναι σαφές και είναι αρνητικό: περίπου 2 στους 3 (64%) ψηφοφόρους θεωρούν ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν θα είναι δικαιότερος από τους υφιστάμενους φόρους ακινήτων, ενώ παρόμοιο ποσοστό (66%) θεωρούν ότι οι αγροτικές εκτάσεις και τα οικόπεδα δεν πρέπει να φορολογηθούν.

Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία (54%) θεωρεί ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων μονιμοποιεί το λεγόμενο «χαράτσι» στα ακίνητα. Το θέμα του ενιαίου φόρους ακινήτων πλήττει την Κυβερνητική παράταξη ακόμα και εκεί που υπερτερούσε εκλογικά: στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές που της έδωσαν την νίκη στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι το άλλο καυτό μέτωπο. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54%) θεωρεί ότι η Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται, ενώ τρεις στους τέσσερις (74%) πιστεύουν ότι με την ακολουθούμενη πολιτική η χώρα δεν μπορεί να βγει από το μνημόνιο.

Το τρίτο μέτωπο, στο οποίο επένδυσε σημαντικά και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και η υπόθεση των ημιτελών υποβρυχίων, με τη συντριπτική πλειοψηφία (77%) να θεωρεί ότι είναι αναγκαία η σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή για να διερευνήσει τα θέματα αυτά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κι αυτή τα δικά της θέματα να αντιμετωπίσει. Κατ’ αρχήν δε δείχνει να μπορεί – αυτή τη στιγμή – να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά της Κυβερνητικής παράταξης, καθώς το προβάδισμά της οφείλεται κυρίως στην φθορά της Νέας Δημοκρατίας παρά στην άνοδο των δικών της ποσοστών. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι μόνο το 25% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα από μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική, με την πλειοψηφία να θεωρεί ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα ήταν το ίδιο (30%) ή λιγότερο (36%) αποτελεσματική.

Βέβαια, η πιθανότατη ανάδειξη του κ. Τσίπρα ως υποψηφίου Προέδρου της Κομισιόν από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δείχνει να ενισχύει το ηγετικό του προφίλ και καταγράφεται ως επιτυχία, δεν αρκεί όμως για να δώσει την αναγκαία ώθηση για τη δημιουργία ρεύματος σίγουρης νίκης ή – πολύ περισσότερο – αυτοδυναμίας. Ίσως αυτό να εξηγεί και γιατί η πλειοψηφία – αν και μικρότερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα – δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών.

Η Χρυσή Αυγή, τέλος, μετά από μια μικρή περίοδο συμπίεσης των δημοσκοπικών της επιδόσεων, δείχνει να ανακάμπτει. Για να αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι ο ναζισμός και ο φασισμός δεν αντιμετωπίζονται με δολοφονικές ενέργειες και ότι τα αίτια του φαινομένου είναι βαθιά κοινωνικο – οικονομικά...

Πασχάλης Τεμεκενίδης

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: