Ηχηρό ράπισμα όχι μόνο στο κυβερνητικό "success story" αλλά και στην προπαγάνδα του φιλομνημονιακού μπλοκ αποτελεί η πρόβλεψη του οίκου Standard & Poor's πως η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2014!, χρονιά για την οποία επίσης προβλέπει ...
ανεργία στο 28,5%
Εις πείσμα των προβλέψεων κυβέρνησης και τροϊκανών (και βεβαίως και του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 που κατατίθεται εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή) για ανάπτυξη το λιγότερο 0,5% το επόμενο έτος (ορισμένοι μάλιστα κάνουν λόγο ακόμη και για 0,6%) ήλθε χθες η νέα αξιολόγηση της S&P για την ελληνική οικονομία, η οποία προβλέπει για το 2014 ύφεση 1,0% (!) παράλληλα προβλέπει ανεργία στο 28,5%, ενώ ώς το τέλος του 2014 και κρατικό χρέος στο 170% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-2015.
Στην ουσία, ο οίκος προχωρά σε μια πρόβλεψη η οποία μπορεί μεν να διαφοροποιείται από τις εκτιμήσεις κυβέρνησης και τρόικας, όμως ενσωματώνει τρία επιμέρους στοιχεία που, αν μη τι άλλο, δεν την καθιστούν λιγότερο αξιόπιστη δεδομένου ότι:
Πρώτον, θα είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο στα χρονικά μία χώρα να περάσει από αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ ούτε μία ούτε δύο, αλλά τέσσερις ολόκληρες μονάδες σε ένα έτος σε ανάπτυξη τον ακριβώς επόμενο χρόνο.
Δεύτερον, η έκθεση μπορεί να προέρχεται μεν από οίκο αξιολόγησης, δηλαδή να απηχεί τις θέσεις των αγορών ή ακόμη και να τις δημιουργεί, ωστόσο δεν "καίγεται" όσο η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωζώνη να εμφανίσουν ανάπτυξη αφενός για να δικαιολογήσουν στους ευρωπαϊκούς λαούς και στα κοινοβούλια νέα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αφετέρου για να μην παραδεχθούν ότι τα Μνημόνια συνιστούν οικονομικό έγκλημα σε βάρος μιας χώρας - πειραματόζωο, την οποία και έχουν καταστρέψει, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους και 25% σωρευτική ύφεση, με τον ίδιο μάλιστα τον πρωθυπουργό να παραδέχεται στην Ουάσιγκτον και ενώπιον αμερικανικού ακροατηρίου ότι η Ελλάδα ζει έναν εφιάλτη ανάλογο με τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Τρίτον, οι απανωτές αναθεωρήσεις τόσο του πρωτογενούς πλεονάσματος του οκταμήνου (από τα 2,92 δισ. αρχικά στα 1,78 δισ. ευρώ) όσο και της ύφεσης του β' τριμήνου (κατά 0,8 μονάδες, στο 3,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κι όχι 4,6%, όπως είχε ανακοινώσει στις 12 Αυγούστου) έχουν ευτελίσει την αξιοπιστία κυβέρνησης και τροϊκανών.
Αναφορικά με την αξιολόγηση της Standard & Poor's, αυτή επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Β-/Β για την Ελλάδα, με σταθερό "outlook". Αν και ο οίκος θεωρεί πως επέρχεται ισορροπία στην ελληνική οικονομία, όπως δείχνουν το μειωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, η προσαρμογή του προϋπολογισμού και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα, εν τούτοις επισημαίνει ότι τόσο το χρέος της γενικής κυβέρνησης όσο και το εξωτερικό χρέος της ελληνικής οικονομίας παραμένουν τεράστια. Βέβαια, συνυπολογίζει και το ότι τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. παραμένουν αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, για να επιβεβαιώσει την αξιολόγηση B-/B.
Αναφορικά με το outlook της ελληνικής οικονομίας, αυτό χαρακτηρίζεται ως σταθερό.
Ο οίκος εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4% το 2013 και 1% το 2014 καθώς μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα από την περαιτέρω μείωση της απασχόλησης, την υποχώρηση των μισθών, τις φορολογικές αυξήσεις και τη σοβαρή μείωση του προϋπολογισμού εν μέσω πιστωτικής συρρίκνωσης. Εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να σημειώνουν πτώση καθώς οι εγχώριες τράπεζες θα συγκρατούν τη χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις προχωρούν σε απομόχλευση.
Εκτιμά ακόμη ότι οι πτωτικές πιέσεις στους ονομαστικούς μισθούς θα ωθήσουν περαιτέρω την ανεργία στο 28,5% ως το τέλος του 2014 - πρόβλεψη που εξαρτάται εν μέρει από το πότε θα υλοποιηθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο. Από το 2010, οι ονομαστικοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί στην Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών της Βαλτικής, εξέλιξη που υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα. Επίσης, ότι "...το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί περίπου στο 4% του ΑΕΠ φέτος από 15,6% το 2009, εν μέρει λόγω της μείωσης των πληρωμών για τόκους μετά την αναδιάρθρωση του χρέους τον προηγούμενο χρόνο - που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα... Παρά την αναδιάρθρωση του χρέους και τη σημαντική χαλάρωση των όρων δανεισμού από τους επίσημους δανειστές, εκτιμούμε ότι το καθαρό κρατικό χρέος θα αγγίζει το 170% την περίοδο 2013-2015...".
Πηγή: "Αυγή"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου