13.10.13

Νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας προανήγγειλε ο Μάριο Ντράγκι...



Απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοστασίου της Ελλάδας έναντι του επίσημου τομέα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, προαναγγέλλοντας και νεό πακέτο στήριξης.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον και ερωτηθείς για το πότε η...
Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση έναντι των επίσημων δανειστών της ξεκαθάρισε ότι η χώρα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο, τόσο στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και στο σκέλος του περιορισμού του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Υποστήριξε πως το τρέχον πρόγραμμα είναι εντός στόχων και ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας συνεχίζεται κανονικά.

Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το 2016, ενώ η ΕΕ θα εξετάσει μέχρι τα τέλη του έτους νέο πρόγραμμα (δάνειο) προς την Ελλάδα.

Τοποθετήσεις για το ελληνικό ζήτημα

Στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ολοκληρώνεται στην Ουάσιγκτον ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη του ΔΝΤ τοποθετήθηκαν δημοσίως, αλλά και στο παρασκήνιο για το ελληνικό ζήτημα, επισημαίνοντας τη θετική στροφή που έχει πάρει η ελληνική οικονομία, αλλά και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φετινή Σύνοδο η πλευρά του ΔΝΤ εμφανίστηκε «λιγότερο διεκδικητική» σε σχέση με το παρελθόν στο θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που κατέχουν τα κράτη της Ευρωζώνης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Αν και μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς δεν έλειψαν οι επικοινωνιακές «αντεγκλήσεις» για το θέμα, στο παρασκήνιο τα στελέχη του ΔΝΤ απέφευγαν να προσδιορίσουν το εάν το OSI βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άφηναν να εννοηθεί πως η «μπάλα» βρίσκεται στην πλευρά των Ευρωπαίων.

Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ (προϊστάμενος του Πόουλ Τόμσεν) με δηλώσεις του μετέθεσε για τα μέσα του 2014 τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

«Η δέσμευση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 είναι σημαντική και θα ενεργοποιηθεί όταν η ελληνική πλευρά υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα. Δεν είναι μια δέσμευση που ισχύει για το σήμερα, αλλά όταν γίνουν κάποια δεδομένα πράγματα» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στην ανάπτυξη, στο πρωτογενές πλεόνασμα και στις αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα».

«Το ΔΝΤ έχει τοποθετηθεί στην Ελλάδα με ορίζοντα δεκαετίας, η Ευρωζώνη έχει δανείσει την Ελλάδα για 30 έτη». Με τη φράση αυτή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ θέλησε να καταδείξει από την Ουάσιγκτον το ποιος έχει το προβάδισμα των κινήσεων.

Σε κάθε περίπτωση ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά τον Απρίλιο προκειμένου να καταρτίσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τις οποίες θα παρουσιάσουν στο Eurogroup μέχρι τα μέσα του 2014.

Όλες οι πλευρές αναγνώρισαν ότι το 2014 η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ και πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: