Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντιούνται τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, έχοντας στην ατζέντα όχι μόνο τα προβλήματα της κρίσης στην Ελλάδα και τον ευρωνότο, αλλά και τα αδιέξοδα από τις τρύπες των ...
ευρωπαϊκών τραπεζών που παραμένουν ωρολογιακή βόμβα έξι χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης, παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της Ιρλανδίας. Σε συμπληγάδες ο Στουρνάρας για το «κενό» και τα νέα μέτρα.
Στο πρώτο Eurogroup μετά τις Γερμανικές εκλογές θα συμμετέχει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Έχοντας στις βαλίτσες του τη δέσμευση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκάρντ, ότι δεν υπάρχει θέμα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2014, ο Γ. Στουρνάρας αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει για το ίδιο και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες θα δεχθεί έντονες πιέσεις, καθώς ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ με την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και τον τρόπο που θα καλυφθεί το κενό που έχουν εντοπίσει οι δανειστές.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, αναμένεται να αντιταχθεί ακόμα μια φορά στις πιέσεις για λήψη νέων μέτρων που θα περιλαμβάνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, έχοντας όμως αυτή τη φορά ισχυρό σύμμαχο το ΔΝΤ, το οποίο εμφανίζεται υπέρμαχο αυτής της θέσης.
Όμως αυτή η «κόντρα» είναι απατηλή. Τα "διαρθρωτικά μέτρα", είναι μέτρα. Το ψαλίδι της φορολόγησης κόβει από το εισόδημα τους μισθούς και τις συντάξεις. Το ίδιο και το μαχαίρι στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, το ίδιο και η κατακρεούργηση των κοινωνικών υπηρεσιών, με τις ιδιωτικοποίησεις, τα κλεισίματα, τις απολύσεις.
«Η πολιτικά ευάλωτη και οψίμως «λιτοδίαιτη» σε μέτρα κυβέρνηση επαναλαμβάνει συνέχεια πως είναι κοινωνικά αδύνατη η επιβολή νέων οριζόντιων μέτρων λιτότητας, διαφωνώντας με το ΔΝΤ για τα νέα βάρη της προσεχούς τριετίας και παραπέμποντας στη λήψη διαρθρωτικών μέτρων (όπως με τα ασφαλιστικά ταμεία και την Υγεία) που όμως έχουν παρεμφερές αποτέλεσμα στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων», έγραφε η «Ε» πριν μερικές ημέρες.
Η κλιμακούμενη πίεση από την Ευρώπη, περιλαμβάνει αναπροσδιορισμό των εκτιμήσεων για το δημοσιονομικό κενό τόσο του 2014, όσο και της διετίας 2015-2016. Πλέον η Κομισιόν, όπως βέβαια και στην έκθεση του το ΔΝΤ, εκτιμούν ότι το κενό για το 2014 θα ξεπεράσει τα 3 δισ ευρώ, υπολογίζοντας σε αυτό την αποτυχία του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τις “τρύπες” στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι υπουργοί Οικονομικών τη Δευτέρα αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Πορτογαλία και την Κύπρο, οι οποίες χρηματοδοτούνται επίσης από δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις προβάλλουν ως παράδειγμα την Ιρλανδία.
Όπως εκτιμά ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι η χώρα του θα εξέλθει από το διεθνές δανειακό πρόγραμμά της πριν από τα τέλη του έτους και εμφανίζεται ως η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα κάνει κάτι τέτοιο.
Προβληματικές ευρω-τράπεζες
Στο Eurogroup θα τεθεί επίσης το θέμα της κάλυψης «προβληματικών» τραπεζών μετά τα stress test που ετοιμάζονται, καθώς οι τρύπες παραμένουν έξι χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης.
Κανείς δεν γνωρίζει το πραγματικό μέγεθος της τρύπας των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά το ΔΝΤ λέει πως μόνο οι ισπανικές και οι ιταλικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με ζημιές 230 δισ. δολ. από δάνεια προς επιχειρήσεις στο διάστημα των δυο επόμενων ετών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι είναι σε αναμμένα κάρβουνα καθώς η κρίση δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, αλλά απλώνεται και στις ΗΠΑ με το αδιέξοδο που έχει προκληθεί στην Ουάσιγκτον καθώς τα ίδια διλήμματα ταλανίζουν και την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, όπως προειδοποιεί και το ΔΝΤ.
Στη σκιά όλων αυτών των αδυναμιών εμφανίζεται ως «καλό παιδί» η Ιρλανδία.
«Απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω πως η Ιρλανδία βρίσκεται καθ΄οδόν προς την έξοδο από τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι στα μέλη του κόμματός του, του Fine Gael, αργά το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με την ιρλανδική ραδιοτηλεόραση RTE.
«Δεν θα σημαίνει πως τελείωσαν τα οικονομικά μας προβλήματα. Ναι, μας περιμένουν ακόμα ευπαθείς καιροί. Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος να διανύσουμε. Όμως επιτέλους, η εποχή της διάσωσης με δάνεια [bailout] τελείωσε. Η οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παρέλθει», πρόσθεσε ο Κένι.
Η Ιρλανδία πρόκειται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2014 ο οποίος με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων αξίας 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι ο τελευταίος των «πραγματικά σκληρών» προϋπολογισμών λιτότητας.
Σκάνδαλο με τα λεφτά... των άλλων
Η χώρα χρειάστηκε να καταρτίσει διαδοχικούς σκληρούς προϋπολογισμούς αφότου ζήτησε διεθνή δανεισμό για να αντιμετωπίσει την τραπεζική και οικονομική κρίση τον Νοέμβριο του 2011. Την ίδια ώρα που οι τραπεζίτες έπαιρναν τα λεφτά του δημοσίου.
Στα τέλη Ιουνίου θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσαν στην Ιρλανδία ηχογραφήσεις τραπεζιτών που διέρρευσαν από το εσωτερικό της Anglo Irish Bank, η οποία χρεοκόπησε το 2008 και “διασώθηκε” με τα λεφτά του δημοσίου.
Οι τραπεζίτες αντάλλασσαν μεταξύ τους αστεία και τραγουδούσαν ειρωνικά όταν ο τότε διευθύνων σύμβουλος, Ντέιβιντ Ντραμ, καλούσε απεγνωσμένα τα στελέχη του να "πάρουν το γαμ... χρήματα" το Σεπτέμβριο του 2008, όταν το ιρλανδικό κράτος δανειζόταν για να καλύψει τη χρεοκοπία.
Χαρακτηριστικό είναι πως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας ο Τζον Μπόουι, τότε διευθυντής των κεφαλαιαγορών, καταγράφηκε να επαίρεται πως το ποσό των 7 δισ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί ότι χρειάζονταν αρχικά ως “σωσίβιο” από το κράτος η Anglo Irish Bank, “το έβγαλα από τον κ... μου".
Οι τρεις μεγάλες ιρλανδικές τράπεζες για να διασωθούν πήραν 64 δισ. ευρώ τα οποία φορτώθηκε ο απλός κόσμος στην Ιρλανδία, όπως συμβαίνει παντού.
Ωστόσο, οι “τρύπες” των τραπεζών παραμένουν βραχνάς. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα “κόκκινα δάνεια” έχουν σκαρφαλώσει πάνω από 12% του συνόλου (κοντά 18 δισ. ευρώ) και η τρόικα πιέζει με μπροστάρη την ΕΚΤ για ακραία μέτρα “σωτηρίας” που περιλαμβάνουν ακόμα και κατασχέσεις σπιτιών δανειοληπτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν.
Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ιρλανδία έλεγε ότι θα χρειαστεί άλλα 16 δισ. ευρώ για να καλύψει τις τραπεζικές τρύπες, εάν η οικονομία αποτύχει να έχει σταθερή ανάπτυξη.
Ήδη οι τιμές ακινήτων κατρακυλούν πάνω από 50% από το 2007 εξανεμίζοντας την αξία των σπιτιών των δανειοληπτών και ο ρυθμός της χορήγησης δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις συρρικνώνεται δραματικά. Με επιπρόσθετο γεγονός την παρατεταμένη ύφεση στην ευρωζώνη που επηρεάζει αρνητικά.
Ωστόσο, δύο πολύ μεγαλύτερες οικονομίες, η Ισπανία και η Ιταλία, αποτελούν επίσης μεγάλους κινδύνους, αναφέρει ανάλυση στο Ρόιτερς. Στην Ιταλία οι επισφάλειες των τραπεζών έχουν εκτοξευθεί και το δημόσιο χρέος ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ. Στην Ισπανία οι τράπεζες -που έλαβαν 40 δισ. «πακέτο διάσωσης» το 2012- έχουν μπροστά τους πολύ δρόμο, όπως άλλωστε και οι τράπεζες της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου