Απόρρητα ή αυστηρώς εμπιστευτικά έγγραφα που αποδεικνύουν πως από το 2010, χώρες εκτός Ευρώπης, εκπρόσωποι στο συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχαν σοβαρές διαφωνίες για ...
το πρώτο πακέτο προς την Ελλάδα και την ανάγκη «κουρέματος» δημοσιεύει η Wall Street Journal.
Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται απόρρητα ή αυστηρά εμπιστευτικά έγγραφα – εισηγήσεις σύμφωνα με τα οποία, μεγάλο τμήμα των εκπρόσωπων στο συμβούλιο είχε «σημαντικές ενστάσεις» για τον σχεδιασμό του ελληνικού πακέτου, θεωρώντας πως έριχνε υπερβολικό βάρος της επώδυνης εξυγίανσης στους Έλληνες ενώ άφηνε αλώβητους τους ιδιώτες πιστωτές.
Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων χωρών της περιοχής, Νογκέιρα Μπατίστα, φέρεται να ισχυριζόταν ότι το πακέτο κινδύνευε να γίνει «απλά πακέτο διάσωσης των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, κυρίως των ευρωπαϊκών τραπεζών».
«Η εναλλακτική μίας εκούσιας αναδιάρθρωσης χρέους θα έπρεπε να είχε μπει στο τραπέζι» είχε πει επίσης, σύμφωνα με την WSJ, ο τότε αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Πάμπλο Αντρές Περέιρα (Αργεντινή). Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, το ταμείο «αναβάλλει, και ίσως επιδεινώνει, το αναπόφευκτό».
Ενστάσεις υπήρξαν και καταγράφηκαν και για τις εκτιμήσεις του προγράμματος καθώς θεωρήθηκαν υπερβολικά φιλόδοξες, την στιγμή μάλιστα που μικρές αποκλίσεις θα μπορούσαν να είχαν τεράστια επίπτωση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Για να επισημάνει η εφημερίδα, ότι αυτές οι ενστάσεις έρχονται στο φως την ώρα που η Αθήνα ζητά ελάφρυνση του βάρους του χρέους. Και συμπληρώνει πως η τωρινή θέση του ΔΝΤ πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα εκείνων των πρώτων προβληματισμών στο συμβούλιο για την σκοπιμότητα του πακέτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου