9.10.13

Πιέζει η Κομισιόν για αύξηση ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης!...

Οι ειδήμονες των Βρυξελλών πιστοποιούν τα δυσθεώρητα φορολογικά βάρη που επωμίστηκαν σε έναν χρόνο οι Έλληνες αλλά θέλουν... κι άλλα – Έμμεσος “εκβιασμός” ενόψει ...
της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του ταμείου

Νέες πιέσεις και απαιτούμενα βγάζουν στην επιφάνεια οι ειδήμονες των Βρυξελλών, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως θα εγκριθεί και τυπικά η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ύψους ενός (1) δισ. ευρώ.

Και μπορεί να είναι δεδομένο πως οι εταίροι μας θα συνεχίσουν την τακτική των... διαρροών με τις οποίες φροντίζουν να “υπενθυμίζουν” στην Ελλάδα ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης εξαρτάται από την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, αλλά αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Κομισιόν να αναλάβει ρόλο “πίεσης” με την έκθεσή της σχετικά με τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης της Τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την δημοσιοποίηση του “φύλλου εργασίας” (working paper) για τις τάσεις της φορολογίας στην Ευρώπη, κοινός τόπος των οποίων είναι το ότι η Ελλάδα – όπως και μια σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών – θα πρέπει να “συζητήσουν” νέες αλλαγές στη φορολογία τους, ιδίως στα θέματα της επιβολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

Ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα της φορολογίας στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει μεν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην χώρα μας αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να αρχίσει να αποδίδει τα προβλεπόμενα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Αποδίδει ιδιαίτερα σημασία στην πιλοτική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (στην εστίαση) και τονίζει πως οι φόροι στα πετρελαιοειδή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Βεβαίως στην έκθεσή της καταγράφεται η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα όπως και η πρόβλεψη για επιστροφή της οικονομίας μας σε ρυθμούς ανάκαμψης εντός του 2014. Το παράδοξο είναι πως οι αναλυτές της Κομισιόν αναγνωρίζουν πως στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φορολογικών βαρών μέσα σε έναν χρόνο. Συγκεκριμένα στη χώρα μας μόνον πέρυσι καταγράφηκε αύξηση κατά μέσο όρο της τάξης του 3,9%αποκλειστικά από τη φορολογία εισοδήματος. Αυτή η αύξηση είναι, μάλιστα, με διαφορά η μεγαλύτερη στην Ευρώπη (μόλις 0,3% κατά μέσο όρο).

Κι όμως οι ίδιοι αναλυτές εμφανίζονται να ζητούν για την χώρα μας και μια σειρά άλλων χωρών αναδιάρθρωση (με δυο λόγια αύξηση) του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο καθώς και των φόρων (εν προκειμένω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) στο πετρέλαιο κίνησης!!!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η Κομισιόν παραδέχεται στην έκθεσή της πως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί και στην Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους του, πολύ περισσότερο όταν η αύξηση του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο κίνησης που υιοθετήθηκε από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Λιθουανία, Ρουμανία και Σουηδία) απεδείχθη αποτελεσματικότερη και για τα έσοδα και για την κατανάλωση σε σύγκριση με τις χώρες που επιβάλλουν εξαιρέσεις στους ενεργειακούς φόρους, όπως η Ελλάδα – που να σημειωθεί ότι και φέτος υιοθετεί μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά περίπου 15% με τις εξαιρέσεις – και η Δανία.

Πάνω – κάτω την ίδια άποψη διατηρούν οι ειδήμονες των Βρυξελλών και για τους συντελεστές ΦΠΑ, καθώς επί της ουσίας συστήνουν να πάψουν οι εξαιρέσεις και οι διαφορετικές βαθμίδες ΦΠΑ στην αγορά και να αντικατασταθούν οι όποιες επιδοτήσεις με απευθείας ενισχύσεις για τα ευπαθή νοικοκυριά!

Διαβάστε χαρακτηριστικά: “EU Member States collect VAT revenues far below the level that could be collected theoretically if all consumption items were taxed at the standard rate.

Widespread use of VAT exemptions a nd reduced VAT rates and a high gap in tax collection are among the main drivers of this gap. Greece, Spain, Italy, Latvia, Portugal and the UK have a particularly low level of revenues from VAT compared with theoretical levels as measured by the VAT revenue ratio. Several Member States face the challenge of shifting from transaction to recurrent taxes on immovable property. The coexistence of relatively high transaction taxes on property transfers and relatively low recurrent tax on property suggests scope for this kind of efficiency enhancing reform. This seems to be the case particularly in Belgium, Italy and Greece, but reforms could also be considered in Spain, Luxembourg, France and Portugal...”...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: