«Πόλεμος», έχει ξεσπάσει με αφορμή τις προτάσεις της Μαρίας Ρεπούση, για τον περιορισμό της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία.
Τα όσα ανέφερε η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα...
Αρχαία Ελληνικά κάνοντας λόγο για μια «νεκρή γλώσσα», προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο από εκπροσώπους της Εκκλησίας όσο και από εκπροσώπους της πολιτικής που τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της διδασκαλίας των Αρχαίων στα σχολεία. Αρνητικές αναφορές εισέπραξε η πρόταση της βουλευτού και από το εσωτερικό του κόμματός της.
Η ίδια η Μαρία Ρεπούση, η οποία προσφάτως είχε αναφερθεί και στην κατάργηση των Θρησκευτικών από το πρόγραμμα των μαθημάτων προτείνοντας τη διδασκαλία Θρησκειολογίας, επέμεινε στις απόψεις της - οι οποίες αφορούν και τα Λατινικά - και διευκρίνισε (Βήμα FM): «Νεκρές είναι οι γλώσσες που δεν ομιλούνται πια. Αυτό δεν αφαιρεί τις αξίες τους. Δεν τις υποτιμά κανείς. (...) Αυτό που πρότεινα ήταν στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών να μειωθούν οι ώρες και νομίζω ότι είναι μία πάρα πολύ λογική πρόταση. Υποστήριξα επίσης ότι η αρχαία ελληνική γραμματεία, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική, πρέπει να διδάσκεται από μετάφραση. Γιατί στο τέλος θα κάνουμε τα παιδιά να μισήσουν τους αρχαίους συγγραφείς, επειδή διδάσκονται από το πρωτότυπο».
Ως πρόκληση μετέφρασε την πρόταση της Μ. Ρεπούση ο Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής της πολιτικής πρωτοβουλίας «Σχέδιο Β'», ανατρέχοντας στον ιστορικό λόγο που εκφώνησε ο Οδυσσέας Ελύτης στη Σουηδική Ακαδημία, όταν τον Νοέμβριο του 1979 παρέλαβε το Νομπέλ Λογοτεχνίας: «Μού εδόθηκε αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μία γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ' όλ' αυτά, μία γλώσσα που μιλιέται επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ' ελάχιστες διαφορές. Η παράλογη αυτή φαινομενικά, διάσταση αντιστοιχεί και στην υλικο-πνευματική οντότητα της χώρας μου. Πού είναι μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου. Και το αναφέρω όχι διόλου για να υπερηφανευθώ αλλά για να δείξω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ποιητής όταν χρησιμοποιεί για τα πιο αγαπημένα πράγματα τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούσαν μία Σαπφώ ή ένας Πίνδαρος». Και ο Ελύτης συνέχισε: «Εάν η γλώσσα αποτελούσε απλώς ένα μέσον επικοινωνίας, πρόβλημα δεν θα υπήρχε. Συμβαίνει όμως ν' αποτελεί και εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών».
Για μία ακόμη φορά η Μαρία Ρεπούση προκάλεσε την μήνιν του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου. «Σε λίγο θα προτείνει να γκρεμίσουμε την Ακρόπολη...» σχολίασε ο Παναγιότατος στον Βήμα FM, ενώ προχωρώντας περαιτέρω την σκέψη του προέβλεψε: «Είμαι βέβαιος ότι με την τάση που έχει, θα προχωρήσει και σε άλλα. Είπε πρώτον για τα Θρησκευτικά, δεύτερον για τα Αρχαία Ελληνικά, τρίτον για τον "συνωστισμό". Λέει ακόμη να επανέλθει το μάθημα της Βιολογίας στο λύκειο. Ξέρετε γιατί; Διότι την ενδιαφέρει η δαρβίνειος θεωρία. Ε, θα συγκρουστούμε».
Έντονες οι αντιδράσεις βουλευτών
Με άλλη λογική από την πρόταση της κ. Ρεπούση εμφανίστηκε και η επίσης βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Κατερίνα Μάρκου μιλώντας στον Βήμα FM. «Δεν πρέπει να επιμένουμε τόσο στον τύπο, αλλά κυρίως στο πνεύμα των μαθημάτων αυτών (Αρχαία, Θρησκευτικά). Οσο διδάσκονται σωστά καλλιεργούν την κριτική σκέψη» είπε και πρόσθεσε: «Προσωπικά δεν θα έκανα κάτι ψηφοθηρικό, για τους δικούς μου λόγους. Πρέπει να λειτουργούμε όμως κάποια στιγμή στην Ελλάδα περισσότερο με το συναίσθημα παρά τη συνείδηση».
Πιο συγκρατημένος ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης ανέφερε στο ίδιο ραδιόφωνο: «Μεγάλωσα διδασκόμενος Αρχαία Ελληνικά και έχω την εντύπωση ότι έμαθα καλύτερα γράμματα». Ωστόσο παραδέχτηκε ότι στις σημερινές εποχές τα Αρχαία Ελληνικά, όπως και τα Λατινικά είναι έξω από τη συνήθη και σαφή δραστηριότητα των νέων παιδιών, δεν έχουν επαφή με αυτές τις γλώσσες, επειδή δεν τους χρειάζονται». Και σημείωσε με νόημα ότι «είχε λογική η πρόταση Ρεπούση».
Άκαιρη πρόταση, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος χαρακτήρισε άκαιρη την πρόταση Ρεπούση τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει σε διάλογο με την κοινωνία, η οποία όμως δεν είναι έτοιμη.
Βρήκε όμως κι έναν υποστηρικτή - όπως και στην πρότασή της για τα Θρησκευτικά - η Μαρία Ρεπούση για τα Αρχαία Ελληνικά. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης αναρωτήθηκε (στον Αλφα) εάν υπάρχει η αναγκαιότητα να διδάσκονται υποχρεωτικά τα Αρχαία ή να μείνουν υποχρεωτικά στις θεωρητικές σπουδές μόνο.
Στο ίδιο πνεύμα η κ. Ρεπούση σχολίασε χθες: «Η πρότασή μου να γίνουν προαιρετικό μάθημα τα Αρχαία Ελληνικά θα δώσει τη δυνατότητα και σε ένα παιδί που πάει στο Πολυτεχνείο να τα διδαχθεί εάν το θέλει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου