Στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές, όπως και στις πιέσεις τις οποίες ασκεί το ΔΝΤ για ένα βιώσιμο ελληνικό χρέος, επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ναπολέων Μαραβέγιας, μετά τη ...
σαρωτική εκλογική νίκη της Μέρκελ και παρά την πιθανή συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.
Ειπε στο tvxs.gr:
- Η Γερμανία ίσως «μαλακώσει» τη στάση της ενόψει των ευρωεκλογών
- Μόνο και μόνο λόγω ΔΝΤ, αναμένεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
- Ανοιχτό το θέμα του τρίτου μνημονίου
Καταρχήν, και χωρίς να ξέρουμε με ποιους θα συμμαχήσει τελικά το CDU, αρκεί να αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι η Άγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Θα συνεχιστεί η πίεση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάτι που να αλλάζει πραγματικά. Αν βεβαίως θα έχουμε μεγάλο συνασπισμό, με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών, τότε υπάρχει μία -κατά τη γνώμη μου- σχετικά μικρή πιθανότητα, να υπάρξει κάποια χαλάρωση αυτής της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζεται στον Νότο και ενδεχομένως κάποια σχέδια αναπτυξιακά με κάποιο αποτέλεσμα.
Μην ξεχνάμε όμως ότι πλησιάζουν και οι ευρωεκλογές, γεγονός που θα παίξει έναν πολύ αποφασιστικό ρόλο στη γενικότερη πολιτική της ΕΕ, από την οποία φυσικά θα επηρεαστεί και η γερμανική πολιτική.
Το λέτε με την έννοια ότι ενδεχομένως η Γερμανία να επιδείξει ένα πιο επιεικές πρόσωπο στην οικονομική πολιτική ενόψει των ευρωεκλογών;
Ακριβώς. Έλεγα από πριν ότι περισσότερο θα έπρεπε να δίνουμε σημασία στις ευρωεκλογές και λιγότερο στις γερμανικές εκλογές. Για το αν θα έχουμε κάποια αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα και γενικότερα στις χώρες του Νότου.
Αν οι Σοσιαλδημοκράτες συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, θα είναι πραγματικά σε θέση να επιβάλουν αλλαγές σε αυτό το μείγμα της πολιτικής;
Επειδή είναι ο ασθενέστερος εταίρος, εκτιμώ πράγματι ότι δεν θα έχουν μεγάλη επιρροή. Αλλά να κρατήσουμε ένα σημείο το οποίο έχουν διδαχτεί οι Σοσιαλδημοκράτες και γενικότερα τα μικρότερα κόμματα των συνασπισμών: Αν δεν εφαρμόζεται σε έναν βαθμό η δική τους πολιτική μέσα από το τελικό αποτέλεσμα της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής, τότε η ζημιά που θα υποστούν στις επόμενες εκλογές θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Πόσο πιθανός είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη συμμετοχή των Πρασίνων;
Οι Πράσινοι δεν έχουν πολύ μεγάλες διαφορές με την Μέρκελ σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική. Έχουν περισσότερες διαφορές στην εσωτερική πολιτική, αν και μετά τη στροφή της Μέρκελ κατά της πυρηνικής ενέργειας, αυτές έχουν γεφυρωθεί. Οι Σοσιαλδημοκράτες αυτήν την ώρα δείχνουν ότι δεν έχουν μεγάλη όρεξη να συμμετέχουν σε έναν συνασπισμό με τη Μέρκελ. Δεν θα απέκλεια λοιπόν, σε μία τέτοια περίπτωση, η Μέρκελ να απευθυνθεί στους Πράσινους και εκείνοι τελικά να μπουν στην κυβέρνηση. Αλλά δεν νομίζω ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε ιδιαίτερες αλλαγές ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας.
Έχει νόημα να επιλέξει κανείς στην Ελλάδα μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων;
Πιθανότατα, με τους Σοσιαλδημοκράτες να ήταν καλύτερα τα πράγματα. Όχι τόσο επειδή έχουν μία πολύ διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά επειδή θα ήταν μέσα στην κυβέρνηση και δεν θα ασκούσαν μία ρητορική εναντίον της οποιασδήποτε πολιτικής επιλογής απέναντι στην Ελλάδα και τον Νότο. Ο μεγάλος συνασπισμός λοιπόν θα συμφέρει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, διότι θα σταματήσει ακριβώς αυτή η λαϊκιστική ρητορική τύπου «οι Νότιοι τρώνε τα λεφτά μας» κ.ο.κ.
Ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο σε σχέση με το περιβόητο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους;
Θεωρώ ότι έτσι κι αλλιώς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάποιες ελαφρύνσεις σε σχέση με το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα υπάρξουν, μέσω χαμηλότερων επιτοκίων, επιμήκυνσης κλπ. Διότι μην ξεχνάμε ότι πιέζει και το ΔΝΤ από την άλλη πλευρά, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα σταματήσει να χρηματοδοτεί. Θα υπάρξει λοιπόν κάποιο είδος αναδιάρθρωσης.
Το κρισιμότερο όμως είναι αν θα έχουμε και τρίτο μνημόνιο. Αν θα έχουμε δηλαδή τρίτο πακέτο χρηματοδότησης με την παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Εκτιμώ ότι δεν ξέρουμε ακόμα τι θα συμβεί. Έχω την αίσθηση ότι δεν έχει αποφασιστεί πλήρως. Υπάρχουν δυνάμεις στη Γερμανία και στην ευρωπαϊκή πολιτική που θα ήθελαν να συνεχιστεί η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η πίεση για μεταρρυθμίσεις κλπ. Υπάρχουν όμως και άλλες δυνάμεις που δεν το επιθυμούν. Ακόμη είναι νωρίς, κατά τη γνώμη μου.
πηγη tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου