Στο Κάιρο της Αιγύπτου ταξίδεψε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος. Κατά τις συναντήσεις του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα έχει αποφασισθεί να...
δρομολογηθεί η έναρξη διμερούς διαλόγου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών αναμενόταν να έχει συναντήσεις με όλα τα κορυφαία στελέχη της νέας κυβέρνησης που προέκυψε μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι και τα σφοδρότατα επεισόδια που ακολούθησαν.
Η αποτυχημένη πάντως απόπειρα δολοφονίας του υπουργού Εσωτερικών της Αιγύπτου, νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, επέφερε αλλαγές στο πρόγραμμα του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Ο κ. Βενιζέλος είναι από τους πρώτους ευρωπαίους αξιωματούχους που επισκέπτονται την Αίγυπτο: Εχουν προηγηθεί μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Γερμανίας Ι. Κασουλίδης και Γκίντο Βεστερβέλε αντιστοίχως, αλλά και η Κάθριν Άστον, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.
Στο πρόγραμμα του ταξιδιού του Βαγγέλη Βενιζέλου στο Κάιρο ήταν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Άντλι Μανσούρ, τον πρωθυπουργό Χαζέμ ελ Μπεμπλαουϊ, τον υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Φαχμί και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελ Αραμπί, καθώς επίσης τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β', αλλά και εκπροσώπους κομμάτων, επενδυτές και εκπροσώπους κοινοτήτων.
«Αξιόπιστος συνομιλητής»
Οπως σημειώνει tovima.gr ανώτερες διπλωματικές πηγές παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι η Αθήνα θεωρεί τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου απολύτως αξιόπιστο συνομιλητή, αν και πρόκειται για μεταβατικό σχήμα. Έτσι εξηγείται και η προσεκτική ρητορική των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και το γεγονός ότι σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο έχει δοθεί σαφής εντολή για ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Άλλωστε, ο σκοπός της επίσκεψης είναι καθαρά αυτός και διπλωματικοί κύκλοι επιμένουν ότι η επίσκεψη Βενιζέλου δεν συνδέεται με μεταφορά μηνυμάτων προς την αιγυπτιακή ηγεσία.
Δεν πρέπει επίσης να λησμονούνται δύο σημεία υπογραμμίζουν οι ανωτέρω πηγές.
Πρώτον, είναι σαφές ότι επί διακυβέρνησης Μόρσι η Τουρκία είχε κερδίσει αρκετό έδαφος, ενώ η Αθήνα πάντοτε θεωρούσε την αιγυπτιακή επιρροή ως ανάχωμα στην απόπειρα της Άγκυρας να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις αραβικές χώρες.
Δεύτερον, στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική κυβέρνηση είχε αποπειραθεί μέσω διαφόρων διαύλων να ανατρέψει τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο αλλά και να επηρεάσει προς όφελός της την στάση του Καΐρου έναντι της Αθήνας περί θαλάσσιων ζωνών.
Παράλληλα λοιπόν με τη συζήτηση που θα διεξαχθεί για τις σοβαρότατες περιφερειακές εξελίξεις, εν αναμονή των πληγμάτων στη Συρία, αυτά τα διμερή στρατηγικά ζητήματα, που ενδιαφέρον σφόδρα την Αθήνα, θα τεθούν στο τραπέζι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου