Aπαντούν συνεργάτες του Γ. Στουρνάρα για το πλεόνασμα... οφθαλμαπάτη ...
Είναι πραγματικό το πρωτογενές πλεόνασμα; Σε ποιον βαθμό απαντά στο πρόβλημα της κρίσης χρέους; Σε συνέχεια του... ρεπορτάζ Ποιο πρωτογενές πλεόνασμα; συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα κλήθηκαν από...
το tvxs.gr να εξηγήσουν πώς προκύπτουν τα περισσευούμενα 3 δις για το 8μηνο του 2013.
Ο καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας σχολιάζει: Τον δανεισμό δεν τον γλιτώνουμε: 7,9 δις για τους τόκους του 2013.Οικονομικοί μελετητές οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον Γιάννη Στουρνάρα σχολιάζουν κατ’ αρχή ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατο για την ελληνική πλευρά να «πειράξει» τα στοιχεία: «Η τρόικα είναι κυριολεκτικά πάνω από το κεφάλι μας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ζητά τα ονοματεπώνυμα των υπαλλήλων που θα απολυθούν από το Δημόσιο. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού βρίσκεται στον πυρήνα της παρακολούθησης από την τρόικα, επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να καταγράφεται κάτι που δεν ισχύει».
Ζητήσαμε από τις ίδιες πηγές να απαντήσουν σημείο προς σημείο στην κριτική η οποία ασκείται γύρω από το πρωτογενές πλεόνασμα που ανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών για το 8μηνο του 2013:
Από τα περίπου 3 δις πλεονάσματος οφείλει να αφαιρεθεί το 1,5 δις που προκύπτει από τα κέρδη των ομολόγων τα οποία επέστρεψαν οι κεντρικές τράπεζες.
«Σωστό. Γι’ αυτό άλλωστε και η τρόικα ήδη δεν συνυπολογίζει αυτό το 1,5 δις στο έλλειμμα. Διότι πρόκειται για κάτι έκτακτο. Πρέπει να τονίσει κανείς αντίστοιχα ότι αν υπήρχαν έκτακτες δαπάνες αυτές δεν θα υπολογίζονταν κανονικά.»
Αναπτυξιακά κονδύλια ύψους 1,3 δις έχουν εισπραχθεί από τα κοινοτικά ταμεία, αλλά δεν έχουν αποδοθεί.
«Αυτά τα έσοδα μπορεί να αντιστοιχούν σε δαπάνες που έχουν γίνει ήδη από πέρυσι και απλώς να εισπράχθηκαν φέτος. Δεν συσχετίζονται πάντα οι δαπάνες και τα έσοδα εντός του έτους.»
Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει επιστρέψει φόρους ύψους 700 εκατ. και συγχρόνως δεν έχει καταβάλει επιδόματα δικαιούχων πολυτέκνων ύψους 420 εκατ.
«Καθυστερήσεις στην επιστροφή φόρων σημειώνονταν και κατά την εποχή των παχιών αγελάδων. Δεν είναι πάντοτε δεδομένο πότε θα επιστραφεί ένας φόρος.»
Το πρωτογενές πλεόνασμα ανακοινώνεται την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς πολίτες και επιχειρήσεις αγγίζουν τα 4,3 δις, τα οποία εγγράφονται ως κονδύλια μόνο στον χρόνο καταβολής τους.
«Και έτσι πρέπει να γίνεται. Οι δαπάνες εγγράφονται στο έτος καταβολής τους. Αποτελεί εντολή της Eurostat. Σημειωτέον, λόγω της καθυστέρησης στην υποβολή δηλώσεων, σημειώνεται καθυστέρηση και σε έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία αργότερα και τα οποία θα επιτρέψουν την ταχύτερη απόδοση επιστροφών φόρων, επιδομάτων κ.ο.κ.»
Οι ίδιοι οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι αντιλαμβάνονται τα πολιτικά κίνητρα τόσο της μίας πλευράς η οποία επιδιώκει να «βγάλει» πλεόνασμα το συντομότερο δυνατό, όσο της άλλης πλευράς η οποία επιθυμεί να είναι υπέρ το δέον αυστηρή. Ωστόσο, συμπληρώνουν ότι δεν μπορεί κανείς να εμφανίζεται βασιλικότερος του βασιλέως, δηλαδή πιο αυστηρός ακόμη και από την τρόικα.
«Τα προβλήματα της έλλειψης ρευστότητας και της υπερφορολόγησης στην ελληνική οικονομία είναι δεδομένα. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν φέρνει ανάπτυξη, ούτε θέσεις εργασίας. Δείχνει όμως μια εικόνα συμμαζέματος. Σε κάθε περίπτωση, το πλεόνασμα εκ των πραγμάτων αντανακλά και τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση στην οποία υπόκεινται οι πολίτες. Δηλαδή, κατά μία έννοια, από τη στιγμή που έχουμε πληρώσει τόσους φόρους, είναι λογικό να μην έχουμε έλλειμμα», καταλήγουν.
Αναφορικά με τα πολιτικά οφέλη της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, τα χαρακτηρίζουν κομβικά, διότι διασφαλίζεται αφενός ένα μεγαλύτερο περιθώριο διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση, αφετέρου ένα καλό επιχείρημα για τους πιστωτές στα εθνικά τους κοινοβούλια, η στήριξη των οποίων είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ελλάδα: «Συνεπώς, δεδομένων των αυστηρών κανόνων της Eurostat, αν όντως εμφανίσουμε αυτό το πλεόνασμα στο τέλος του 2013, θα κερδίσουμε πολιτικούς βαθμούς ελευθερίας».
Δημ.Μάρδας: Τον δανεισμό δεν τον γλιτώνουμε
«Όλη η συζήτηση αναφέρεται σε τεχνικά θέματα και οι απαντήσεις είναι σωστές. Το ουσιαστικό ερώτημα που μένει είναι ένα. Ποιο θα έιναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος;», σχολιάζει από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος εξηγεί:
«Το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιορίσει το μέγεθος του δανεισμού της οικονομίας. Αν υποθέσουμε ότι θα είναι στο τέλος του έτους της τάξης των 2,5 δις ευρώ δεδομένου ότι για τόκους θα πληρώσουμε φέτος 8,9 δις ευρώ, τότε θα πρέπει να βρούμε δάνεια της τάξης των 6,4 δις ευρώ. Αυτά, θα προστεθούν στο χρέος μας, το οποίο εύλογα θα αυξηθεί.
Αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι της τάξης του ενός μόνο δις (το πιο πιθανό) τότε θα χρειαστεί να δανειστούμε 7,9 δις για να ξεπληρώσουμε τις δαπάνες για τόκους του 2013».
πηγη tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου