30.9.13

Ρωγμές στην κεντροδεξιά πριν την ψήφο εμπιστοσύνης στον Λέτα την Τετάρτη...



Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα την ώρα που ο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να «τραβήξει το χαλί» για να προκαλέσει νέες εκλογές: Ο ιταλός πρωθυπουργός αποφάσισε να...
ζητήσει την Τετάρτη ψήφο εμπιστοσύνης, την ώρα όμως που στο στρατόπεδο του μπερλουσκονικού PdL αρχίζουν να ακούγονται φωνές που αποστασιοποιούνται από την σκληρή γραμμή ρήξης.

Κάθε δυνατότητα πριν καταφύγει, ως έσχατο μέσο, σε πρόωρες κάλπες είναι διατεθειμένος να αξιοποιήσει ο ιταλός πρόεδρος, ψήφιση νέου εκλογικού νόμου και μετά εκλογές θεωρεί μόνη διέξοδο το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Ανησυχείτε, κύριε πρόεδρε;» ρώτησαν δημοσιογράφοι τον Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο την Κυριακή ενώπιον της νέας απειλής πλήρους πολιτικού χάους. «Κάνετε ερωτήσεις αφέλειας που δεν έχει προηγούμενο» απάντησε ο πάντα ετοιμόλογος ιταλός πρόεδρος, στον οποίο φτάνει κάθε φορά η πρωτοβουλία κινήσεων όταν η πολιτική κατάσταση στη Ρώμη κινείται στο χείλος της αβύσσου.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα αποφάσισε, με τη συμφωνία του Ναπολιτάνο, να ξεκινήσει την Τετάρτη η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, μη βλέποντας άλλη διέξοδο από την πολιτική κρίση που τέθηκε ξανά σε κίνηση με την πρόθεση πέντε βουλευτών του Μπερλουσκόνι να αποσυρθούν από την κυβέρνηση.

Ο Ναπολιτάνο υπογράμμισε πως θα επιδιωχθεί να βρεθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία για στήριξη σε κυβέρνηση χωρίς να στηθούν νέες κάλπες, και πως θα προχωρήσει σε διάλυση Βουλής και Γερουσίας παρά μόνο εάν όλες οι προσπάθειες αποτύχουν. Ο Λέτα από την πλευρά του τονίζει πως δεν πρόκειται να κυβερνήσει με κάθε κόστος (κάνοντας δηλαδή υποχωρήσεις) και ότι θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη εάν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Tα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου εύκολα ούτε για τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι. Στο κόμμα του έχουν αρχίσει ήδη να ακούγονται φωνές που ρίχνουν τους τόνους, φαίνεται έμμεσα να υποβαθμίζουν την απειλή για απόσυρση της στήριξης στην κυβέρνηση και καλλιεργούν -μικρές, τουλάχιστον προς το παρόν- ελπίδες στην κυβέρνηση συνασπισμού πως αντάρτες από το PdL μπορεί να καταλήξουν να γίνουν διέξοδος, είτε υπό τον Λέτα είτε υπό κάποιον άλλο.

Εκτός από διάφορα επιφανή στελέχη του PdL, όπως ο Μαουρίτσιο Λούπι, ο Μαουρίτσιο Σακόνι ή ο Φραμπρίτσιο Τσίκιτο, αποστάσεις έχουν αρχίσει να παίρνουν ακόμη και οι υπουργοί της κεντροδεξιάς Γκαετάνο Καλιαριέλο και Μπεατρίτσε Λορέντσιν.

Αξιόπιστο μέτρο του κατά πόσον αυτοί οι δισταγμοί μπορεί να απειλήσουν την απόπειρα του Μπερλουσκόνι πρέπει να θεωρηθεί το ύφος της αντίδρασης του Καβαλιέρε: «Δεν πιστεύω σε κυβέρνηση προδοτών» είπε.

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές του PdL συνεδριάζουν τη Δευτέρα. Καθώς πλησίαζε η απόφαση για το εάν θα αποπεμφθεί από τη Γερουσία μετά την αμετάκλητη δικαστική του καταδίκη (αναμένεται την Παρασκευή), ο Καβαλιέρε είχε αρχίσει να απειλεί όλο και σαφέστερα την κυβέρνηση με απόσυρση της στήριξης του PdL -και το κόμμα φαίνεται ότι ταλαντευόταν μεταξύ των «γερακιών», που επιδώκουν ρήξη ελπίζοντας σε ενίσχυση στις εκλογές, και των «περιστερών».

Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) φαίνεται να αποδέχεται ότι ο δύσκολος γάμος εξ ανάγκης με το PdL πνέει τα λοίσθια. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Γκουλιέλμο Επιφάνι, επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης για ψήφιση μέτρων σταθερότητας, μεταρρύθμιση του (παραμορφωτικού) εκλογικού συστήματος και μετά εκλογές. «Εάν μπορούμε να φτιάξουμε μία κυβέρνηση που υπηρετεί τη χώρα καλώς, εάν όχι επιστρέφουμε το λόγο στους πολίτες και στις κάλπες» είπε, επισημαίνοντας πως «το PD είναι έτοιμο για όλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.