To Ισραήλ ανέπτυξε αντιπυραυλική ασπίδα κοντά στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν την διπλωματική εκστρατεία για να πειστούν οι χώρες για την ανάγκη μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη γειτονική Συρία. Η...
αντιπυραυλική συστοιχία τοποθετήθηκε στη δυτική Ιερουσαλήμ.
Εκπρόσωπος του στρατού αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο και ανέφερε μόνο ότι «τα αμυντικά συστήματα αναπτύχθηκαν μετά την αποτίμηση της κατάστασης».
«Αποτιμήσαμε την κατάσταση ασφαλείας» και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ δεν θα αυξήσει το επίπεδο συναγερμού απέναντι στην κατάσταση στη Συρία, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν σε συνέδριο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Δεν εμπλεκόμαστε στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία όσο δεν διακυβεύονται τα συμφέροντά μας», επανέλαβε προσθέτοντας: «Οι γείτονές μας, κυρίως το συριακό καθεστώς, κατανοούν ότι όποιος μάς προκαλέσει θα έχει να αντιμετωπίσει την ισχύ του ισραηλινού στρατού».
Στα τέλη Αυγούστου συστοιχίες αντιπυραυλικής ασπίδας του Ισραήλ αναπτύχθηκαν στο Τελ Αβίβ με κατεύθυνση προς τη Συρία ενώ σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, έξι με επτά συστοιχίες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες να επαναλαμβάνει ότι η χώρα του δεν εμπλέκεται στον πόλεμο στη Συρία, αλλά «θα απαντήσει δυναμικά» αν δεχτεί επίθεση.
Κέρι: «Πολιτική» πρέπει να είναι η λύση
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι μια διευθέτηση της συριακής σύρραξης θα πρέπει να είναι πάνω απ” όλα «πολιτική» και δεν μπορεί να είναι «στρατιωτική», ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να διατάξει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ομπάμα, εγώ προσωπικά και άλλοι, συμφωνούμε στην άποψη ότι το τέλος της σύγκρουσης στη Συρία απαιτεί μια πολιτική λύση. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ως προς αυτό», δήλωσε ο Κέρι κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.
Ακόμη, ο Κέρι δήλωσε ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική επίθεση από μέρους της διεθνούς κοινότητας εάν παρέδιδε όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι ο Σύρος πρόεδρος προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο.
Ρωσική έκκληση προς ΗΠΑ
Ρωσία και Συρία κάλεσαν τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στις προσπάθειες σύγκλησης ειρηνευτικής διάσκεψης και όχι στη στρατιωτική δράση, δήλωσε στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες του με το Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μουάλεμ.
Ο Λαβρόφ προειδοποίησε ότι τυχόν επιθέσεις στη Συρία θα προκαλέσουν «έκρηξη τρομοκρατίας» σε όλη την περιοχή και τόνισε ότι το συριακό καθεστώς είναι «πάντα έτοιμο να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις». «Ολο και περισσότεροι συμμερίζονται την άποψή μας ότι ένα σενάριο βίας θα οδηγήσει σε μια έκρηξη τρομοκρατίας στη Συρία και στις γειτονικές χώρες και σε ένα μαζικό κύμα προσφύγων», τόνισε ο Λαβρόφ.
Από την πλευρά του ο Μουάλεμ κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες.
«Ευχαριστώ» Ασαντ προς τον Πούτιν
Νωρίτερα, ευχαριστήριο μήνυμα προς το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την υποστήριξή του στη Συρία έστειλε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-’Ασαντ. «Ο πρόεδρος “Ασαντ μού ανέθεσε να ευχαριστήσω τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη στάση του στη Συρία», τόνισε ο Σύρος ΥΠΕΞ πριν αρχίσει συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Χθες Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να υπάρξει μια απόφαση για τη Συρία, μόλις οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έκθεσή τους. Τόνισε δε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, ύστερα από συνάντησή του με Άραβες υπουργούς Εξωτερικών και παρουσία του ομολόγου του του Κατάρ Χαλέντ αλ-Ατίγια, ο Κέρι τόνισε ότι οι Άραβες υπουργοί κλίνουν προς τη συνυπογραφή της ανακοίνωσης της G20, την οποία έχουν ήδη υπογράψει 12 χώρες, η οποία ζητεί ισχυρή διεθνή απάντηση μετά την επίθεση με χημικά όπλα, την 21η Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου