24.9.13

Τι είπαν Παπούλιας - Μεϊμαράκης ...



Ολοι οι διάλογοι...
Toν πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια συνάντησε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, για το θέμα της Χρυσής Αυγής.
«Ανησυχώ και...
γι’ αυτό σας κάλεσα, γιατί ζείτε σ’ ένα Κοινοβούλιο που συνυπάρξαμε και μαζί που ήταν ένα Κοινοβούλιο πιο ήρεμο απ’αυτό που είναι σήμερα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπούλιας.
«Είναι μεμονωμένες περιπτώσεις που αναδεικνύονται και αμαυρώνουν και γκριζάρουν συνολικά την εικόνα της Βουλής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών δημιουργικά συμμετέχει στον διάλογο που γίνεται για την εξεύρεση λύσεων», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Μεϊμαράκης.
Αναλυτικά οι διάλογοι:

Κ. Παπούλιας: Πώς είστε, κύριε Πρόεδρε;

Ευ. Μεϊμαράκης: Αγωνιζόμαστε, κύριε Πρόεδρε.

Κ. Παπούλιας: Γι’αυτό σας φώναξα. Πέστε μου τα νέα σας από τη Βουλή.

Ευ. Μεϊμαράκης: Προσπαθούμε, κύριε Πρόεδρε. Η Βουλή είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει όλα αυτά τα προβλήματα και τα αδιέξοδα. Είναι ο ναός του διαλόγου και όλοι οι βουλευτές σηκώνουν ένα βάρος πάρα πολύ μεγάλο, προκειμένου μέσα σ’αυτές τις έκτακτες συνθήκες που ζούμε να μπορέσουμε να συμβάλουμε ώστε να ξεπεραστεί αυτή η κρίση.
Βεβαίως, πολλές φορές ξέρετε επειδή στους κανόνες υπάρχουν και εξαιρέσεις, μεμονωμένες περιπτώσεις αναδεικνύονται και αμαυρώνουν και γκριζάρουν συνολικά την εικόνα της Βουλής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών θεωρώ ότι δημιουργικά συμμετέχει στον διάλογο που γίνεται για την εξεύρεση λύσεων.
Πάντα, βεβαίως υπάρχουν εντάσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Και πρέπει να βρούμε μία λύση ώστε να απομονώσουμε πλήρως τη βία και τις ακραίες φωνές, οι οποίες πολλές φορές σ’αυτές τις έκτακτες συνθήκες που ζούμε βρίσκουν έδαφος.
Και γι’ αυτό πιστεύω ότι και οι πολίτες πρέπει, όταν έρθει η ώρα και χρησιμοποιούν το μεγάλο όπλο της Δημοκρατίας που είναι η ψήφος τους, να ψηφίζουν με μια δημιουργική συμμετοχή και με μια ποιότητα και με μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Όπως γνωρίζετε οι εκλογές του 2012 έγιναν μέσα σ’ένα κλίμα έντασης και ο πολίτης δικαιολογημένα έδωσε μια τιμωρητική, διαμαρτυρίας ψήφο. Όμως η Βουλή, μ’αυτή την ψήφο, έπρεπε να δώσει λύσεις και η θητεία της διαρκεί πάρα πολύ καιρό. Δεν ήταν μια στιγμιαία έκφραση. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει δυναμικά να εξηγήσουμε ξανά στους πολίτες τις αρετές της Δημοκρατίας: τη δημιουργία, την καλή προσπάθεια προσφοράς στα κοινά, τις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Δεν αρκεί δηλαδή, τα αρνητικά μόνο του φασισμού, του ναζισμού, της πολιτικής βίας. Αλλά, οφείλουμε όλοι και πρώτα εμείς να δώσουμε και το παράδειγμα, να ξαναδείξουμε ότι οι άγραφοι νόμοι, οι άγραφοι κανόνες, οι ηθικοί κανόνες, η ποιότητα του πολιτικού διαλόγου πρέπει να ξαναμπεί στην πρώτη γραμμή.
Γιατί όλα αυτά τα θεωρούσαμε εμείς ως δεδομένα όλα αυτά τα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση. Η γενιά η δικιά σας έχει δώσει μάχες κατά του φασισμού, κατά του ναζισμού, και τα θεωρούμε δεδομένα. Όμως βλέπουμε ότι τελικά πρέπει να είναι διαρκής αυτή η μάχη και μάλιστα μεταθετικά.
Ξέρω ότι είστε ένας άνθρωπος με βαθύτατη δημοκρατική δομή και ανησυχείτε, όπως όλοι μας, για τα τελευταία φαινόμενα τα οποία έχουν ξεπεράσει κάθε όριο πια. Και πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι όλοι μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στην κοινωνία, γιατί ήδη έχει δημιουργηθεί μια κοινωνική συμμαχία ευρύτατη στους πολίτες κατά αυτών των φαινομένων και θα πρέπει όλοι μαζί να ανταποκριθούμε ώστε πράγματι, αφήνοντας τις επιμέρους διαφορές μας και προσπαθώντας να δώσουμε διαφορετικές προτάσεις ο καθένας για την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που υπάρχουν, να μην υπάρξει ούτε μία έκπτωση στη Δημοκρατία μας, στα ατομικά δικαιώματα, στην ελευθερία του λόγου και στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
Και πιστεύω ότι η Βουλή θα συμβάλει σε αυτό, θα είναι πρωταγωνιστής σ’αυτό, κύριε Πρόεδρε. Είναι ο ναός του δημοκρατικού διαλόγου, οφείλουμε όλοι να πάρουμε θέσεις, ήδη γνωρίζουμε τη συναντίληψη που υπάρχει και πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι θα δώσουμε προς τους πολίτες να καταλάβουν ότι τα πάντα μπορούν να λυθούν με τον διάλογο. Άλλωστε, όπως γνωρίζουν όλοι, η Δημοκρατία δεν είναι το άριστο πολίτευμα αλλά είναι το καλύτερο συγκρινόμενο με όλα τα άλλα. Οφείλουμε λοιπόν να τα βελτιώσουμε όλα τα άλλα και να μπορέσουμε πράγματι να βρούμε τις λύσεις.
Ξέρω ότι ανησυχείτε, ξέρω ότι υπό την άτυπη αιγίδα σας μέχρι στιγμής γίνεται και διεξάγεται ένας ουσιαστικός διάλογος γι’αυτά τα ζητήματα και πιστεύω ότι η συμβολή σας σ’αυτόν είναι καθοριστική, κύριε Πρόεδρε, και η ιστορία σας και η διαδρομή σας και ο θεσμικός σας ρόλος.
Κ. Παπούλιας: Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι γι’αυτά που ακούω γιατί πράγματι ανησυχώ και γι’αυτό σας κάλεσα, γιατί ζείτε σ’ ένα Κοινοβούλιο που συνυπάρξαμε και μαζί που ήταν ένα Κοινοβούλιο πιο ήρεμο απ’αυτό που είναι σήμερα.
Όχι ότι σήμερα δεν κάνει το έργο που πρέπει να κάνει, το κάνει όμως κάτω από δυσκολότερες συνθήκες. Και αντιμετωπίζετε προβλήματα. Σας παρακολουθώ και χαίρομαι γιατί με την ηρεμία σας έχετε επέμβει πολλές φορές για να μπορέσει το νομοθετικό έργο της Βουλής να προχωρήσει. Και βέβαια, ήταν ένα πλούσιο νομοθετικό έργο που χωρίς αυτό στην παρούσα στιγμή δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που επιβάλλονται και από το εξωτερικό.
Σας κάλεσα ακριβώς γιατί ξέρω ότι θα είχα από σας μια ειλικρινή και πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει στη Βουλή. Και σας ευχαριστώ που ήρθατε και ανταποκριθήκατε γι’ αυτή μας τη συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: