8.9.13

Διχασμός για τη Συρία...



Συνασπισμοί χωρών τάσσονται υπέρ, αλλά και κατά της στρατιωτικής δράσης στη Συρία, ενώ το ίδιο διχασμένη είναι η διεθνής κοινή γνώμη, κυρίως η ...
αμερικανική, για την πιθανότητα επέμβασης σε μια χώρα που έχει κοπεί στα δύο από τον εμφύλιο πόλεμο. Η Ευρώπη, μέσω των 28 κρατών - μελών παρουσιάζεται πεπεισμένη πως το καθεστώς Άσαντ έριξε τα χημικά, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζει ξεκάθαρα στρατιωτικό πλήγμα. Τουλάχιστον όχι, πριν την απόφαση του ΟΗΕ.Ο Ομπάμα αναμένει την απόφαση του Κογκρέσου. Ο Πάπας, οι λατινοαμερικανικές χώρες, η Πολωνία, Η Σουηδία τάσσονται κατά της επέμβασης.
Ενώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το Σάββατο πως υπάρχουν «σοβαρές υπόνοιες» για την ευθύνη της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ στις επιθέσεις με χημικά όπλα, δεν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της σε μια στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ. Έκανε δε σαφές ότι  αναμένει από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απόφαση για μια ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία
Στο μήνυμα που έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ τονίζεται η σημασία για αναμονή της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ –η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 
«Απέναντι στην κυνική χρήση χημικών όπλων, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει παθητική», δήλωσαν οι υπουργοί στην τελική ανακοίνωση της συνόδου. «Μια σαφής και ισχυρή απάντηση είναι αναγκαία για να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι τέτοια εγκλήματα δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά και να μένουν ατιμώρητα. Πρέπει να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ειδεχθούς προηγούμενου για την επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων, στη Συρία ή αλλού»
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι G8
Ικανοποιημένος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την "πολύ δυνατή" δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί "σαφούς και ισχυρής απάντησης" κατά της Συρίας, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς. 
Ο Κέρι μίλησε με πολύ θερμά λόγια, για τη Γαλλία, μία από τις ελάχιστες παγκόσμιες δυνάμεις που είναι πιθανό να συμμετάσχουν σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αναφέρει το Reuters.
Μετά την καταψήφιση από το βρετανικό κοινοβούλιο της πρότασης για συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Συρία, η κυβέρνηση της Γαλλίας φαίνεται να είναι θετική στην τιμωρία της κυβέρνησης Άσαντ, την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις με χημικά που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.
   Αντιπολεμική διαδήλωση στις ΗΠΑ. Φωτογραφία: AFP Αντιπολεμική διαδήλωση στις ΗΠΑ. Φωτογραφία: AFP Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι πολλές χώρες προετοιμάζονται για να μετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση κατά του συριακού καθεστώτος: "Ορισμένες χώρες --ο αριθμός των οποίων είναι διψήφιος-- ετοιμάζονται να λάβουν μέρος σε μια στρατιωτική επιχείρηση. Έχουμε πολύ περισσότερες χώρες που έχουν προετοιμαστεί για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από αυτές που θα μπορούσαμε, τώρα, να χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την μορφή στρατιωτικής δράσης που εξετάζουμε".  
"Μας λένε ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν απομονωθεί, αλλά συμβαίνει το αντίθετο", σχολίασε ο Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για την "ευρεία και αυξανόμενη υποστήριξη" της διεθνούς κοινότητας σε μια "σαφή και ισχυρή" απάντηση για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
"Στο εξής επτά από τις οκτώ χώρες της G8 συμμερίζονται την ανάλυσή μας για μια ισχυρή απάντηση και 12 χώρες της G20 επίσης συμμερίζονται την ανάλυση αυτή", είπε χωρίς να κατονομάσει τις χώρες αυτές, αναφέροντας επίσης την στήριξη της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία (μόνιμη προσκεκλημένη της G20), η Τουρκία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν το Σάββατο στην Αγία Πετρούπολη έκκληση για "ισχυρή διεθνή απάντηση". Η Γερμανία επίσης υποστήριξε αυτή την δήλωση-έκκληση.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στη Νίκαια ότι θα περιμένει να διεξαχθεί η ψηφοφορία στο αμερικανικό Κονγκρέσο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία "την Πέμπτη ή την Παρασκευή" και τόνισε ότι αναμένει την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ "αναμφίβολα στα τέλη της εβδομάδας".
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα απευθύνει διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό "στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας", ο Ολάντ απάντησε: "Καθώς το αμερικανικό Κονγκρέσο θα έχει ψηφίσει, πιστεύω την Πέμπτη ή την Παρασκευή, και καθώς θα έχουμε την έκθεση των επιθεωρητών, αναμφίβολα στα τέλη της εβδομάδας, εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση και ύστερα από μια ενδεχόμενη προσφυγή στον ΟΗΕ" .
"Εκείνη τη στιγμή θα έχω όλα τα στοιχεία που θα μου επιτρέπουν να απευθυνθώ στον γαλλικό λαό για να του πω την απόφαση που θα έχω επιλέξει για την Γαλλία", διευκρίνισε.
Οι εννέα χώρες της Alba καταδικάζουν επέμβαση στη Δαμασκό 
Τα εννέα μέλη που συγκροτούν την περιφερειακή Λατινοαμερικανική συμμαχία της Alba, εξέφρασαν το Σάββατο την «κατηγορηματική» καταδίκη τους σε μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και ανακοίνωσαν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Λίβανο.
Στην ανακοίνωση της, που εξέδωσε από το Καράκας ο γγ της ομάδας Ροδόλφο Σανς, η Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους λαούς της δικής μας Αμερικής (Alba) «καταδικάζει κατηγορηματικά κάθε πράξη, ή πρόθεση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία».
Η Alba καλεί τις ΗΠΑ «να απόσχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση, ή απειλή για τη χρήση βίας κατά του λαού και της συριακής κυβέρνησης», κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί εναντίον της Δαμασκού την ίδια στρατηγική που επιστράτευσε και κατά της Λιβύης, του Ιράκ και της Αιγύπτου.
Επίσης, η Μπολιβαριανή Συμμαχία ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αποστείλει την ερχόμενη εβδομάδα ένα αεροσκάφος με φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο.
Την Alba αποτελούν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που κυβερνώνται από αριστερές κυβερνήσεις και διατηρούν τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα, ο Ισημερινός, η Βολιβία και η Νικαράγουα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος - Προσευχή για τη Συρία
Θερμή έκκληση προς όλες τις πλευρές να "εργαστούν υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης και να θέσουν τέρμα στον πόλεμο, " απηύθυνε το Σάββατο ο Πάπας Φραγκίσκος, λέγοντας πως" ο πόλεμος πάντα είναι μια ήττα της ανθρωπότητας", κατά την αγρυπνία στην οποία τελείται προσευχή για τη Συρία.
"Ο πόλεμος είναι πάντα μια αποτυχία της ανθρωπότητας", τόνισε ο Ποντίφικας ενώπιον των 70.000 πιστών που είχαν συγκεντρωθεί από όλο τον κόσμο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και ζήτησε να "ακολουθηθεί άλλος δρόμος, διαφορετικός από αυτόν του πολέμου".
"Μέσα στο πολυαγαπημένο συριακό κράτος, στη Μέση Ανατολή, παντού στον κόσμο, ας προσευχηθούμε για την συμφιλίωση, για την ειρήνη, ας εργαστούμε για την συμφιλίωση, για την ειρήνη", δήλωσε.
"Η βία και ο πόλεμος έχουν τον κώδικα του θανάτου. Αναρωτιέμαι: Μπορούμε να διασχίσουμε άλλον δρόμο; μπορούμε να μάθουμε εκ νέου να περπατάμε και να διασχίζουμε τους δρόμους της ειρήνης;".
"Απόψε θα ήθελα από όλες τις γωνιές του πλανήτη να φωνάζαμε: Ναι, είναι δυνατό σε όλους! ή καλύτερα θα ήθελα ο καθένας από εσάς, από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο, έως όσους καλούνται να κυβερνούν τις χώρες, να πει: ναι, το θέλουμε", δήλωσε ο Πάπας σε μια έκκλησή του προς τους ηγέτες των χωρών που επιδιώκουν να επιλεγεί μια στρατιωτική λύση στη συριακή σύγκρουση, υποδηλώνοντας τις ΗΠΑ και την Γαλλία παρότι δεν τις κατονόμασε.
  ANDREAS SOLARO / AFP ANDREAS SOLARO / AFP Εκατοντάδες Χριστιανοί που ζουν στη Συρία συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Δαμασκό προκειμένου να προσευχηθούν για ειρήνη στην περιοχή και να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ, με αφορμή το κάλεσμα του Πάπα Φραγκίσκου για μια ημέρα προσευχής και νηστείας.
Διαμαρτυρία - προσευχή στη Δαμασκό. Φωτογραφία: AFP Διαμαρτυρία - προσευχή στη Δαμασκό. Φωτογραφία: AFP
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας που τελέστηκε σε Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό ναό στην πρωτεύουσα της χώρας και διήρκησε έξι ώρες, ο συριακής καταγωγής Πατριάρχης Γρηγόριος III Λάχαμ έκανε έκκληση στους Χριστιανούς να παραμείνουν στη Συρία παρά το ενδεχόμενο του πολέμου, αναφέρει το Reuters: «Σας ικετεύω να παραμείνετε εδώ. Εμείς θα παραμείνουμε. Εάν φύγετε, θα φύγουμε και εμείς. Γι’ αυτό σας παρακαλώ να σταματήσετε να προσεγγίζετε τους ιερείς μας ζητώντας βίζα. Οι νέοι άνδρες και γυναίκες πρέπει να παραμείνουν εδώ. Αν φύγετε ποιος θα απομείνει; Μόνο οι αδελφοί μας Μουσουλμάνοι», είπε. «Πρέπει να μείνουμε εδώ. Και έτσι θα χτίσουμε ξανά μια νέα Συρία. Αυτή τη στιγμή πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, όσο ποτέ άλλοτε», είπε ο Πατριάρχης.
Σουηδία και Πολωνία
Η Σουηδία και η Πολωνία προειδοποίησαν αργά το Σάββατο για τις αλλεπάλληλες συνέπειες που θα υπάρξουν όσον αφορά μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, εκτιμώντας ότι κάθε διεθνής προσπάθεια για επίλυση της κρίσης στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής προϋποθέτει μια δέσμευση "για τις προσεχείς δεκαετίες".
"Ας είμαστε ρεαλιστές. Έχουμε μια κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου σε όλη την περιοχή του Λεβάντε. Το μόνο που θα μπορούσα να πω το οποίο θα είχε μια λογική πιθανότητα επιτυχίας, θα ήταν να πάμε εκεί με τις ένοπλες δυνάμεις, να μείνουμε 30 χρόνια και να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μια νέα χώρα. Υπάρχει όρεξη για κάτι τέτοιο; Καμιά", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.
"Είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα. Δεν υπάρχει απλή λύση. Θα πρέπει, από ευρωπαϊκής πλευράς, να ασχολούμαστε με αυτό το μέρος του πλανήτη για τις προσεχείς δεκαετίες", πρόσθεσε μιλώντας κατά την περιφερειακή σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας.
"Θέλετε πράγματι να κάνουμε ένα άλλο Ιράκ; Είναι όντως καλή ιδέα αυτό; 'Αξιζε τον κόπο τόσο αίμα που χύθηκε εκεί;", ρώτησε ο ομόλογός του της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο που αποτελείτο κυρίως από εμπειρογνώμονες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, καλώντας τους να αναλογιστούν τις συνέπειες πριν από μια στρατιωτική επιχείρηση" εναντίον της Συρίας.
  enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: