3.9.13

Ομπάμα: «Το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της στρατιωτικής δράσης»...


Την πεποίθησή του ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στην Συρία εξέφρασε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα...
ευρύτερο σχέδιο για να βοηθήσουν τους Σύρους αντάρτες να νικήσουν τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.


Κατά την διάρκεια συνάντησής του με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα ζήτησε επίσης μια άμεση ψηφοφορία στο Κογκρέσο και επανέλαβε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ θα είναι περιορισμένο σε έκταση και δεν θα επαναληφθούν οι μακροχρόνιοι αμερικανικοί πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

"Αυτό που οραματιζόμαστε είναι κάτι περιορισμένο. Είναι κάτι αρμόζον. Θα υποβαθμίσει τις ικανότητες του Άσαντ", σημείωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας "πρέπει να λογοδοτήσει" για την επίθεση με χημικά όπλα που οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν ότι διέπραξαν οι τακτικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

"Ταυτοχρόνως έχουμε μια ευρύτερη στρατηγική η οποία θα μας επιτρέψει να αναβαθμίσουμε τις ικανότητες της αντιπολίτευσης", πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε παράλληλα την πρόθεση να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των βουλευτών σχετικά με την έγκριση της χρήσης ισχύος την οποία παρέπεμψε ο Λευκός Οίκος στο Κογκρέσο.

Μετά την χθεσινή δήλωση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή και πρώην υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζον Μακέιν, ότι «θα ήταν καταστροφικό» ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο Κογκρέσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις μελών της Βουλής και της Γερουσίας, διαμορφώνεται πλέον θετικό κλίμα για την έγκριση της πρότασης Ομπάμα, αν και τονίζεται ότι ακόμη τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο.

Η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ξεκίνησε μία «πολυδιάστατη εκστρατεία» για να λάβει την έγκριση της στρατιωτικής επίθεσης κατά της Συρίας από το Κογκρέσο και ότι αξιωματούχοι της δήλωναν χθες ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να αναμορφώσει την αρχική πρόταση ψηφίσματος με τρόπο που να προσδιορίζει επακριβώς ότι θα είναι περιορισμένη σε έκταση και διάρκεια και δεν θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων.

«Για να διασφαλίσει την έγκριση από το Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος χρειάζεται να παρουσιάσει ακλόνητες αποδείξεις, να απαντήσει πειστικά στο ερώτημα τι θα πράξει στην περίπτωση που το καθεστώς Άσαντ συνεχίσει την χρήση χημικών όπλων, παρά την αμερικανική στρατιωτική επίθεση και να επαναδιατυπώσει το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος ώστε να μην φαντάζει "γενικόλογο" στους σκεπτικιστές, ούτε πολύ περιορισμένο στα "γεράκια"», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στο πλαίσιο των προσπαθειών του να συγκεντρώσει υποστήριξη για μια στρατιωτική δράση κατά της Συρίας σε απάντηση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα σε αμάχους, για την οποία οι ΗΠΑ επιρρίπτουν την ευθύνη στην συριακή κυβέρνηση.

"Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η χρήση χημικών όπλων συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανονισμών και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις για πιθανές απαντήσεις από την διεθνή κοινότητα"", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

ΤΟ ΝΑΤΟ

Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, σε δικό της δημοσίευμα για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας, φιλοξενεί δήλωση του πρώην διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης στο ΝΑΤΟ την περίοδο 2009-2013, Ελληνοαμερικανού ναύαρχου Τζέιμς Σταυρίδη, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας άμεσης στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Συρία, ακόμη και χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως συνέβη στην περίπτωση του Κοσόβου το 1999.

Ο κ. Σταυρίδης υποστηρίζει ότι η ανάληψη της εν λόγω δράσης, η οποία θα έπρεπε να ξεκινήσει με επιθέσεις κατά καίριων υποδομών του καθεστώτος 'Ασαντ, δηλαδή με επιθέσεις σε αεροπορικά κέντρα, κέντρα ελέγχου και διοίκησης, πυραυλικές εγκαταστάσεις, θα μείωνε αισθητά τον κίνδυνο που θέτει η Συρία για την Τουρκία και την Ελλάδα. Επίσης, διατυπώνει την άποψη ότι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στη βάση της αρχής της αυτοάμυνας, λόγω της απειλής που θέτει το καθεστώς της Συρίας για την Τουρκία, της συνολικής απειλής των όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και της εξέλιξης της διεθνούς αρχής της «ευθύνης για προστασία».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της νατοϊκής επέμβασης στο Κόσοβο χωρίς τη συγκατάθεση του ΟΗΕ, ο κ. Σταυρίδης την χαρακτηρίζει ως μια επιτυχημένη επιχείρηση, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε από πλευράς ασφάλειας, η ειρήνη στην περιοχή σχεδόν αποκαταστάθηκε και ένα ανεξάρτητο Κόσοβο αναγνωρίζεται σήμερα από περίπου 100 κράτη, όπως τονίζει.

Τέλος, σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της θητείας του, πριν συνταξιοδοτηθεί τον περασμένο Μάιο, οι δυνάμεις της βορειοατλαντικής συμμαχίας ανέπτυξαν πυραύλους Πάτριοτ στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας (σε τρεις περιοχές με πυραύλους που παρείχαν η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ) προκειμένου να αμυνθούν ενάντια σε απροσχεδίαστες ή εσκεμμένες πυραυλικές επιθέσεις από το καθεστώς 'Ασαντ. Σε πολλές περιπτώσεις, τα πυρομαχικά εκτοξεύτηκαν από τη Συρία προς την Τουρκία, ενώ οι Σύριοι κατέρριψαν πέρυσι τουρκικό αναγνωριστικό αεροπλάνο. Παράλληλα, τονίζεται, ότι περίπου 450.000 Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ άλλοι διασχίζουν τα θαλάσσια σύνορα, καταφεύγοντας στην Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: