7.9.13

Στην επαναφορά του κατώτατου μισθού επιμένει ο Τσίπρας...



Tι θα πει στη ΔΕΘ...
Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, εξαγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ζητήσει...
και -σε μεγάλο βαθμό- έχει λάβει από τις αρμόδιες επιτροπές του κόμματος, εισηγήσεις για τα μείζονα θέματα, με τα οποία θα καταπιαστεί από το βήμα της ΔΕΘ, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματος και τις προτάσεις του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Στη βάση, πάντως, των αποφάσεων του κόμματος, αλλά και των σημειωμάτων που ήδη έχουν φτάσει στα χέρια του, το Real.gr επιχειρεί σήμερα μία κωδικοποίηση των όσων θα εξαγγείλει ανά τομέα, στο πλαίσιο μίας «κυβέρνησης της Αριστεράς για την εθνική ανόρθωση και σωτηρία», όπως την ευαγγελίζεται η Κουμουνδούρου.

• Οικονομική πολιτική

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην κατάργηση των μνημονίων και την αντικατάστασή τους με ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης θα έχει στόχο την διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους, μορατόριουμ αποπληρωμής των τόκων για 3-5 χρόνια τουλάχιστον και σύνδεση της αποπληρωμής του υπόλοιπου χρέους με την πορεία αύξησης του ΑΕΠ της χώρας, αυτό που ονομάζουν «ρήτρα ανάπτυξης». Στο πλαίσιο αυτό, επιμένουν πως οι εταίροι μας θα το δεχθούν γιατί «δεν έχουν αποφασίσει να διαλύσουν την ευρωζώνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, θα εξαγγείλει εκ νέου την επαναφορά του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης στα επίπεδα του 2009, με στόχο την κινητικότητα στην αγορά και ως εκ τούτου την αύξηση των εσόδων του κράτους και των ταμείων.

Θα μιλήσει για τη δημιουργία περιουσιολογίου άμεσα, όχι με στόχο την παραπάνω φορολόγηση, αλλά την παρακολούθηση της κίνησης στην περιουσία κάθε πολίτη και άρα τη «δίκαιη φορολόγηση», όπως εξηγούν συνεργάτες του.

Όσο για το σχέδιο ανόρθωσης, συνεργάτες του υποστηρίζουν πως είναι έτοιμο και περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην πρωτογενή παραγωγή (αγροτοδιατροφικό τομέα), τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τις κατασκευές, τον ορυκτό πλούτο, την ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα στον χώρο της υγείας κ.ο.κ. Μεταξύ αυτών:

-η στήριξη των ινστιτούτων ερευνών (π.χ. ΙΓΜΕ) και της εφαρμοσμένης έρευνας

-η μείωση του κόστους στο παραγόμενο υλικό όχι με την μείωση του προσωπικού, αλλά αντίθετα με την αξιοποίησή του υπάρχοντος και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

-η εισαγωγή νέων μορφών συλλογικών δραστηριοτήτων, με την ενίσχυση πρωτοβουλιών για τη δημιουργία συλλογικών οντοτήτων από επιχειρήσεις που μόνες τελούν τώρα υπό κατάρρευση ή την παραχώρηση γης μέσα από το κτηματολόγιο για το στήσιμο τέτοιων οντοτήτων.

• Εργατική πολιτική

Ιδιαίτερη σημασία στο σχετικό σημείωμα που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από την αρμόδια επιτροπή της Κουμουνδούρου, δίνεται στα θέματα κοινωνικής προστασίας, με έμφαση σε:

-Ανεργία: Υποστηρίζοντας οι συντάκτες του πως από τους 1,6 εκατομμύρια ανέργους σήμερα, επίδομα ανεργίας δεν παίρνουν ούτε οι 170.000, επιμένουν στην επέκταση της υποστήριξης ανέργων στους υπόλοιπους αλλά και πέραν του 12μήνου

-Πρόσβαση στο σύστημα Υγείας για όλους τους εργαζομένους

-Επαναθεσμοποίηση του εργατικού δικαίου - Επαναφορά των ισοδύναμων μέσων για διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων (διαιτησία-ΟΜΕΔ-δικαίωμα σύμβασης και με οικονομικούς όρους) με στόχο την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

-Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως

-Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι και με βάση την τελευταία οικονομετρική μελέτη του ΙΝΕ, αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ μέσα από την αύξηση της ζήτησης από τον πρώτο κιόλας χρόνο

-Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, παράλληλα με την ανακατανομή πόρων (νέα σεισάχθεια)

-Άμεση κατάργηση φόρων όπως το «χαράτσι», που δημιουργούν ιδιωτικό χρέος προς το κράτος, καθώς ανακοινώνονται διαδοχικά και αφορούν σε πολίτες που αδυνατούν να τους καταβάλουν.

• Δημόσια Διοίκηση

Εδώ, οι προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής, εστιάζονται κυρίως στην αποκατάσταση αδικιών, με την εγγύηση των θέσεων εργασίας και την επαναπρόσληψη ή αποκατάσταση αυτών που θα εκδιωχθούν από το δημόσιο, χωρίς πάντως να είναι ακόμα σαφές αν κάτι τέτοιο αφορά σε όλους όσοι θα έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Στο σημείωμα περιγράφεται ένα κράτος που θα κινείται σε δύο κατευθύνσεις: «Κράτος – Μοχλός Ανάπτυξης» και «Κράτος-Μοχλός δημιουργίας απασχόλησης». Περιγράφεται ένα Δημόσιο που θα παράγει, θα δημιουργεί απασχόληση, θα καταναλώνει και θα στηρίζει έτσι και τον ιδιωτικό τομέα.

Τίθεται ακόμα θέμα καταγγελίας της πρωτοβουλίας απομάκρυνσης υπαλλήλων από τη θέση τους «χωρίς έρμα και με υποτακτικό τρόπο», όπως επιχειρεί -κατά τους συντάκτες του σημειώματος- σήμερα η κυβέρνηση.

Μιλούν ακόμα για «κοινωνικό κράτος», με περισσότερο Δημόσιο, πλήρεις και κοινωνικές υπηρεσίες, που θα λειτουργούν με διαφάνεια και αξιοπιστία.

• Αμυντική βιομηχανία

Σε ένα θέμα που έχει προκαλέσει νέα σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, με αφορμή το e-mail της τρόικα και ζητεί το κλείσιμο των σχετικών επιχειρήσεων, στις προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής προς τον Αλέξη Τσίπρα περιγράφονται:

-Δημιουργία ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας υπό δημόσιο έλεγχο

-Άμεση εκπόνηση ενιαίας αμυντικής εθνικής στρατηγικής για τον παραγωγικό προσανατολισμό της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας σε συγκεκριμένους τομείς

-Ριζική αναθεώρηση του νόμου για τις προμήθειες αμυντικού υλικού

-Αξιοποίηση των μη παραγωγικών στοιχείων των εταιριών προς όφελος της παραγωγικής τους ανασυγκρότησης

-Άμεση χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να επαναλειτουργήσει, να γίνει παραγωγική, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι (διεκδικούν διατήρηση των θέσεων εργασίας και δυνατότητα διεκδίκησης νέων συμβάσεων), μέσω επανασχεδιασμού και ενεργοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που εκκρεμούν.

-Εκπόνηση σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης των εταιριών, με ενοποίηση γραμμών παραγωγής και κατάργηση αλληλεπικαλυπτόμενων δραστηριοτήτων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και κάλυψη κενών σε προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης.

-Διερεύνηση των δυνατοτήτων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για σύναψη διακρατικών συμφωνιών για προϊόντα και υπηρεσίες στον αμυντικό τομέα

-Υπαγωγή των ερευνητικών κέντρων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ενιαίο εθνικό φορέα, που θα δικτυώνεται με την αμυντική βιομηχανία, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα κτλ.

πηγη real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: