Τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες φαίνεται να παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε επίθεση με χημικά τον Αύγουστο, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ...
η Γερμανία αποφάσισε να υπογράψει την ανακοίνωση της G20 που ζητεί μια ισχυρή διεθνή απάντηση μετά από τη χρήση χημικών όπλων από το το συριακό καθεστών και την οποία έχουν υπογράψει πέραν των ΗΠΑ, ακόμη 10 χώρες. Την απόφαση της Γερμανίας ανακοίνωσε στο Βίλνιους ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκίντο Βεστερβέλε, στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Λιθουανία, στην οποία συμμέτεχει και ο αμερικανός ομόλογός τους Τζον Κέρι.
Η Κάθριν Άστον, σε δηλώσεις της κατά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους, ανέφερε πως οι 28 θέλουν «μια σαφή και ισχυρή απάντηση» προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη χρήση χημικών στο μέλλον στη Συρία.
Κατά την έναρξη της συνόδου, πολλοί υπουργοί υποστήριξαν ότι πριν αποφανθούν για το θέμα θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Οι υπουργοί χαιρέτισαν τη χθεσινοβραδινή δήλωση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η Γαλλία θα περιμένει την έκθεση του ΟΗΕ πριν την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης.
«Η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσουμε αντιμετωπίζοντας τη συριακή κρίση μέσα από τη διαδικασία του ΟΗΕ» σημείωσε η Άστον.
Ναι και από Γερμανία
«Αφού είδαμε την εξαιρετική και πολύ σοφή στάση της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, η (γερμανίδα) καγκελάριος και εγώ αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τώρα την ανακοίνωση της G20», τόνισε ο γερμανός υπουργός στο περιθώριο της συνόδου των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στη Λιθουανία.
Την απόφαση της Γερμανίας χαιρέτισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη».
Την ανάγκη να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή θέση για τη Συρία υπογράμμισε, από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρέμβασή του στο άτυπο Συμβούλιο.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμη ότι χρειάζεται να προετοιμαστεί όσο γίνεται καλύτερα όχι μόνο η Γενεύη ΙΙ ως διαδικασία, αλλά το ουσιαστικό περιεχόμενο μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης πολιτικής λύσης, χωρίς αποκλεισμούς, που θα βγάλει τη Συρία από το δράμα του εμφυλίου πολέμου, χωρίς να ενισχυθούν οι εκφραστές ακραίων και φονταμενταλιστικών απόψεων. Αναφερόμενος, τέλος, στη μεσολαβητική προσπάθεια του αμερικανού ΥΠΕΞ στη Μέση Ανατολή που βασίζεται στην λεπτομερή επεξεργασία όλων των παραμέτρων, επεσήμανε πως μια παρόμοια επεξεργασία πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα και για τη Συρία με στόχο τη σταθεροποίηση όχι μόνο στη Συρία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Ομπάμα: Η Συρία δεν είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν
Την ανάγκη η Αμερική να κάνει χρήση περιορισμένης στρατιωτικής ισχύος στη Συρία για ν' αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα εξέφρασε το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα σε εβδομαδιαία ραδιοφωνική και διαδικτυακή παρέμβασή του. Η παρέμβαση Ομπάμα ήρθε λίγο πριν τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας με τον αμερικανό ομόλογό τους Τζον Κέρι, με κύριο θέμα της συζήτησής τους την πιθανότητα μίας στρατιωτικής επέμβασης.
Ο αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε πάντως ότι δεν θέλει εμπλοκή σε έναν ακόμα δαπανηρό και παρατεταμένης διάρκειας πόλεμο. «Αυτό δεν θα είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή ενός ακόμη δαπανηρού και παρατεταμένης διάρκειας πολέμου.
«Οποιαδήποτε ενέργεια στην οποία θα προβούμε, θα είναι περιορισμένη χρονικά και επιχειρησιακά και θα έχει ως στόχο ν' αποτρέψει την κυβέρνηση Άσαντ να κάνει χρήση χημικών εναντίον του λαού της και επίσης να μειώσει την ικανότητά της να το πράξει. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε όσα συμβαίνουν στη Συρία», τόνισε ο κ. Ομπάμα.
«Γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός έχει κουραστεί ύστερα από μια δεκαετία πολέμων, παρόλο που ο πόλεμος στο Ιράκ έχει τελειώσει και στο Αφγανιστάν τελειώνει. Για το λόγο αυτό δεν θέλουμε εμπλοκή των στρατευμάτων μας στον πόλεμο κάποιου άλλου», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε επίσης ότι εάν δεν δοθεί απάντηση στην επίθεση της 21ης Αυγούστου από την κυβέρνηση Άσαντ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, θα απειληθεί η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς θα αυξηθούν οι πιθανότητες για μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση, τρομοκρατικές οργανώσεις ή άλλες χώρες.
«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε εικόνες σαν κι αυτές που είδαμε στη Συρία», υπογράμμισε.
Τη στήριξη της ΕΕ επιχειρεί να κερδίσει ο Κέρι
Μετά τη σύνοδο στο Βίλνιους, όπου ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα προσπαθήσει να αποσπάσει τη στήριξη της Ε.Ε για μια ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία, ο Τζον Κέρι θα μεταβεί στο Παρίσι και στο Λονδίνο.
Παράλληλα, το πρόγραμμα επαφών του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας περιλαμβάνει συνομιλίες για το πρόγραμμα Ανατολικής Συνεργασίας της ΕΕ, που αποβλέπει στην προσέγγιση με έξι πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, που αποτελούσε τον αρχικό σκοπό της παρουσίας του Κέρι στις συνομιλίες στο Βίλνιους.
Γαλλία: 68% δηλώνουν αντίθετοι σε στρατιωτική επέμβαση
Με ποσοστό 68%, η γαλλική κοινή γνώμη δηλώνει αντίθετη σε οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στη Συρία, στο ενδεχόμενο να υπάρξει μία διεθνής επέμβαση στη χώρα αυτή, προκύπτει από σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Ifop, για λογαριασμό της εφημερίδας Φιγκαρό, και δημοσιεύεται σήμερα.
Στην ερώτηση «θα ήσασταν υπέρ, ή κατά μίας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία;» το 64% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως είναι αντίθετοι σε μία τέτοια δράση, έναντι 45% στις 29 Αυγούστου. Αυτοί που τάσσονται υπέρ μίας επίθεσης στη Συρία αντιστοιχούν μόλις στο 36%, έναντι 55% στις 29 Αυγούστου.
Μεταξύ των όσων τάσσονται κατά της επέμβασης, το 45% ανήκει στην αριστερά, το 75% είναι ψηφοφόροι του κυριώτερου κόμματος της δεξιάς αντιπολίτευσης UMP, ενώ το 77% δηλώνει ότι υποστηρίζει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.
Στην ερώτηση «εάν υποτεθεί ότι γίνεται μία τέτοια επέμβαση, θα ήσασταν θετικοί σε μία στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας;» το 68% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι». Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 9 μονάδες από το αντίστοιχο της έρευνας στις 29 Αυγούστου. Παράλληλα, όσοι τάσσονται υπέρ μίας γαλλικής εμπλοκής αντιστοιχούν στο 32%, έναντι 41% στα τέλη Αυγούστου.
Μεταξύ των αντιθέτων στην εμπλοκή της Γαλλίας, το 48% δηλώνει ψηφοφόρος της αριστεράς, το 76% του UMP και το 83% του Εθνικού Μετώπου. Στην έρευνα συμμετείχαν 972 ενήλικοι άνω των 18 ετών...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου