27.9.13

Στον πρόεδρο ο ιταλός πρωθυπουργός ενώπιον της απειλής ρήγματος...

Στον πρόεδρο ο ιταλός πρωθυπουργός ενώπιον της απειλής ρήγματος

Προτιθέμενος να ζητήσει από την μπερλουσκονική δεξιά «διευκρίνιση» εάν θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση -χωρίς να έχει αποκλειστεί η ...
ψήφος εμπιστοσύνης- επιστρέφει στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, με πρώτο σταθμό απευθείας μετά την άφιξή του το προεδρικό μέγαρο.

Η απειλή μαζικών παραιτήσεων στα κοινοβουλευτικά Σώματα εάν αποπεμφθεί ο Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία έχει βάλει φωτιά στην Ρώμη, με τον πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο να απορρίπτει ως παράλογους τους ισχυρισμούς για δικαστικό πραξικόπημα και τους «πιστούς» του Καβαλιέρε να χαρακτηρίζουν αλαζονική και μεροληπτική την αναφορά του προέδρου.

Την Παρασκευή, ο ιταλός πρωθυπουργός επιστρέφει στη Ρώμη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να βρεθεί ενώπιον σοβαρού κινδύνου να καταρρεύσει η κυβέρνησή του -εάν το στρατόπεδο του κεντροδεξιού PdL «τραβήξει το χαλί» με φόντο την απόφαση για τον Μπερλουσκόνι.

Λίγο πριν αναχωρήσει, ο Λέτα χαρακτήρισε «ταπεινωτικές για την Ιταλία» τις εξελίξεις, δείχνοντας πως πρόκειται να ζητήσει από το PdL να ξεκαθαρίσει εάν θα στηρίξει ή όχι την κυβέρνησή του -χωρίς να αποσαφηνίζει εάν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Θέλω αυτή η διευκρίνιση να γίνει ενώπιον του ιταλικού λαού, οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν ώστε να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του» είπε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Λέτα «θα αξιολογήσει» το χαρτί της ψήφου εμπιστοσύνης

Σε ερώτηση για το εάν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, απάντησε ότι «θα το αξιολογήσω με τον πρόεδρο». Η Ιταλία, τόνισε, χρειάζεται μία κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τα προβλήματα: «Εγώ ξέρω πού πηγαίνω και θα το πω στο Κοινοβούλιο» είπε.

Η στάση του Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει τα πυρά όχι μόνο του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και του προέδρου και του πρωθυπουργού: Ο ήπιος Λέτα σημείωσε με νόημα ότι «η λογική "ας πεθάνει ο Σαμψών και μαζί του κι όλοι οι Φιλισταίοι" δεν εξυπηρετεί κανέναν, ούτε τον Μπερλουσκόνι ούτε την Ιταλία».

Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο επέκρινε έντονα το ύφος και την στάση του Καβαλιέρε, λέγοντας πως είναι «παράλογη» η αναφορά σε δικαστικό πραξικόπημα και απέκλεισε οποιαδήποτε δική του παρέμβαση ώστε να «διασώσει» τον Μπερλουσκόνι. Ουσιαστικά ομοθυμαδόν στην γραμμή Λέτα κινείται το Δημοκρατικό Κόμμα, που καταφέρεται φυσικά εναντίον του Καβαλιέρε σε ακόμη σκληρότερη ύφος από τον πρωθυπουργό και καλεί τους πάντες «να αναλάβουν την ευθύνη τους».

Στο στρατόπεδο της κεντροδεξίας, πιο ηχηροί είναι οι πλήρως αφοσιωμένοι στον Μπερλουσκόνι. Ενδεικτική ήταν η αντίδραση της Ντανιέλα Σαντανκέ, που επέκρινε ως «αλαζονική και μεροληπτική» την στάση του προέδρου.

Από τις υπόλοιπες πολιτικές πλευρές εκτός των κομμάτων που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο θεωρεί την απειλή του PdL «μπλόφα», όπως είπε ο επικεφαλής της ομάδας των γερουσιαστών του κόμματος, Νίκολα Μόρα.

Από την πλευρά της, η Λέγκα του Βορρά υποστηρίζει την απειλή του PdL καθώς βλέπει με καλό μάτι την πτώση του Λέτα. «Εάν την θέση που προανήγγειλε το PdL ακολουθήσουν πράξεις, θα υποστήριξουμε τέτοια δράση» είπε ο γενικός γραμματέας της Λέγκας, Ρομπέρτο Μαρόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: