4.9.13

Νάρκη για την κυβέρνηση οι αμυντικές βιομηχανίες...


Μετά την εμπλοκή με την τρόικα...
Για πολιτικούς, κυρίως, λόγους δεν θέλουν το λουκέτο Σαμαράς και Βενιζέλος. Ευφάνταστες λύσεις για ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ χωρίς πρόστιμα.

Οι ενστάσεις της τρόικας στο ...
σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ που παρουσίασε η ελληνική πλευρά ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενες. Όχι όμως και η κάθετη απόρριψη του ελληνικού σχεδίου μαζί με το ενδεχόμενο λουκέτο στις επιχειρήσεις.

Η δημοσιοποίηση του θέματος αποκαλύπτει και το μεγάλο αγκάθι που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση και προσωπικά οι Σαμαράς και Βενιζέλος στον προσεχή κύκλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Αμφότεροι μοιάζουν να επιλέγουν, κυρίως για πολιτικούς λόγους, τη «διάσωση» των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ (σ.σ. με κάποια μορφή), προκειμένου έτσι να μην βρεθούν αντιμέτωποι με ένα νέο παλιρροϊκό κύμα λαϊκισμού και κραυγών για ξεπούλημα ή λουκέτο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ήδη τα πρώτα βέλη εκτοξεύθηκαν χθες, είναι ενδεικτική η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής, ενώ υπέρ της διάσωσης των επιχειρήσεων τάσσεται και σημαντικό τμήμα του πατριωτικού τόξου που επηρεάζει και τις αποφάσεις του Μαξίμου. Και όλο αυτό παρά το γεγονός ότι, εν πολλοίς, οι εν λόγω επιχειρήσεις πάσχουν από ουσιαστική απουσία παραγγελιών και κατασκευαστικού έργου.

Μόνον για τα ΕΑΣ αναζητούνται κρατικές χρηματοδοτήσεις που υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ ενώ σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται η ΕΛΒΟ, αντιμέτωπη μόνον με ελλείμματα ύψος περί τα 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Για την ΛΑΡΚΟ, πάλι, εταιρεία εντελώς διαφορετικού προσανατολισμού, το πρόβλημα μοιάζει να είναι το βάρος των παράνομων κρατικών επιδοτήσεων και ο τρόπος αυτές να μην «περάσουν» στον όποιο υποψήφιο επενδυτή, που άλλωστε δεν πρόκειται να έρθει αν πρόκειται να κληθεί να καταβάλλει 130 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε. ως επιστροφή παράνομης κρατικής χρηματοδότησης ή κληθεί να αναλάβει τις οφειλές της επιχείρησης ύψους 190 εκατ. προς Δημόσιο και 160 εκ ευρώ προς τη ΔΕΗ.

Πολιτική διαπραγμάτευση

Παρά το γεγονός ότι η υποχρέωση αναδιάρθρωσης – εξυγίανσης των εν λόγω επιχειρήσεων χρονολογείται ήδη από το 2011, η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταφέρει το βάρος της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα από το οικονομικό πεδίο στο… πολιτικό. Την προσπάθεια αυτή αναμένεται να σηκώσει το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Σαμαρά να ετοιμάζεται, όπως έλεγαν πολιτικά στελέχη, για μία δύσκολη μάχη.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: