Η "πατάτα" του ΑΠΕ ...
"Το ένα τέταρτο των Ασιατών παραδέχεται ότι έχει βιάσει γυναίκα", αναφέρει το...
δημοσίευμα του ΑΜΠΕ και συνεχίζει: "Η έκθεση (του ΟΗΕ) παρείχε λεπτομερή στοιχεία για την βία που ασκούν οι άνδρες εις βάρος των γυναικών και τα κίνητρά τους".
Ωστόσο, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει ένα πολύ σοβαρό λάθος στη μετάφραση της έρευνας του ΟΗΕ: 1 στους 4 άνδρες έχουν ασκήσει σωματική βία σε γυναίκα, ενώ 1 στους 10 έχουν κάποια στιγμή βιάσει μία γυναίκα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει το τεράστιο πρόβλημα της σεξιστικής βίας στην Ασία. Ούτε, όμως, και στον υπόλοιπο κόσμο...
Ας πάρουμε, όμως, τα στοιχεία ένα-ένα. Η έκθεση του ΟΗΕ με τίτλο "Γιατί Ορισμένοι Άνδρες Χρησιμοποιούν Βία Κατά των Γυναικών και Πώς Μπορούμε να το Αποφύγουμε;" βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν κατά το διάστημα 2010-2013 από 10.000 άνδρες και 3.000 γυναίκες στο Μπανγκλαντές, την Καμπότζη, την Κίνα, την Ινδονησία, την Σρι Λάνκα και την Παπούα Νέα Γουινέα. Η έκθεση παρείχε λεπτομερή στοιχεία για την βία που ασκούν οι άνδρες εις βάρος των γυναικών και τα κίνητρά τους. Το σχετικό βίντεο του ΟΗΕ (με τα σωστά στοιχεία της έρευνας...) προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι άντρες ασκούν βία στις γυναίκες και, μαντέψτε, είναι ίδιοι, απαράλλαχτοι σε Δυτικό και Τρίτο Κόσμο. Οι περισσότεροι άντρες που ασκούν σωματική βία, το κάνουν επειδή έχουν μεγαλώσει σε βίαιο περιβάλλον, έχουν την πεποίθηση ότι "ο σωστός άντρας είναι σκληρός" και θεωρούν πως πρέπει να κυριαρχούν πάνω στο γυναικείο σώμα. Η πλειοψηφία των βιαστών, που διέπραξαν το έγκλημα συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, το έκαναν γιατί θεωρούσαν πως μπορούν να κάνουν σεξ χωρίς να χρειάζεται η συγκατάθεση της γυναίκας. Η πλέον συνηθισμένη αιτία βιασμού: η επιβολή εξουσίας στο θύμα. Τονίζουμε ξανά πως 1 στους 4 άντρες ασκούν σωματική βία και 1 στους 10 διαπράττουν σεξουαλικό έγκλημα, σε αντίθεση με όσα λέει το δημοσίευμα του ΑΠΕ.
Είναι, όμως, τόσο τρομερά τα ποσοστά που δίνει στη δημοσιότητα η έρευνα του ΟΗΕ; Φυσικά. Είναι φρικαλέα, αλλά όχι μοναδικά. Ας έρθουμε στα εν οίκω, και μάλιστα σε καιρό κρίσης. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το Μάρτιο του 2013, η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα "χτυπάει" ποσοστά άνευ προηγουμένου:
1 στις 4 γυναίκες αναφέρει κακοποίηση από τον σύντροφό της κάποια στιγμή στη ζωή της. Στο διάστημα από τις 11/3/2011 έως τις 11/3/2013 έχει δεχθεί 10.176 κλήσεις και 74 ηλεκτρονικά μηνύματα. Οι 8.040 (79%) αφορούσαν καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές 5.968 κλήσεις (74%) αφορούσαν καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 2.072 κλήσεις (26%) σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα. Από αυτές τις γυναίκες, 28% είναι απασχολούμενες, 31% είναι άνεργες, από τις οποίες 15% μακροχρόνια άνεργες και 13% είναι οικονομικά ανενεργές. το 48% των περιπτώσεων αφορά σε παντρεμένες γυναίκες. Ελέω κρίσης στην Ελλάδα έχει μπει λουκέτο στα Κέντρα Υποδοχής κακοποιημένων γυναικών, πράγμα που συνδέεται σημαντικά με την αύξηση κατά 47% της ενδοοικογενειακής βίας την τριετία της κρίσης.
Εξίσου τρομακτική είναι και η αύξηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο λόγω της κρίσης. 2 στις 3 γυναίκες δηλώνουν απροστάτευτες και ζητούν σκληρότερη νομοθεσία για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Ενδεικτικό της ραγδαίας αύξησης των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, είναι οι καταγγελίες στο Συνήγορο του Πολίτη. Μόνο το πρώτο 5μηνο του 2011 οι κλίσεις ανήλθαν στις 17, ενώ τη διετία 2008-2010 ανήλθαν στις 12.
Βούτυρο στο (βρώμικο) ψωμί των ρατσιστικών κύκλων
Το πρόβλημα της βία κατά των γυναικών είναι παγκόσμιο. Δεν αφορά μονάχα τον Τρίτο Κόσμο, δεν έχει να κάνει με την καταγωγή. Έχει να κάνει με μια σειρά αιτίων-αιτιατών: την πατριαρχία, τη φτώχεια, την κοινωνία που στρέφει το κεφάλι της αλλού, το ελλιπές Κράτος Πρόνοιας, το φόβο που συντηρείται κι ένα σωρό άλλα, συνδεδεμένα μεταξύ τους με ισχυρές αλυσίδες. Αλληλοτροφοδοτούμενα.
Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα με το "ρεπορτάζ" του ΑΠΕ. Η λάθος μετάφραση, ο απαράδεκτος τίτλος όπου "1 στους 4 Ασιάτες είναι βιαστές", η έλλειψη στοιχείων αν όχι για τα εν Ελλάδι, αλλά τουλάχιστον για την παγκόσμια κατάσταση. Ο Λόγος έχει την τεράστια δύναμη να σε βάζει να κοιτάς εκεί που θέλει αυτός. Κι αν δεν προσέχει, σε βάζει να κοιτάς σε λάθος κατεύθυνση.
Είναι ύπουλοι οι καιροί. Θα πάρουμε σα δεδομένο ότι οι συνάδελφοι του ΑΠΕ δεν είχαν καμία πρόθεση να διαδώσουν στρεβλά στοιχεία, στοιχεία που είναι βούτυρο στο ψωμί ρατσιστικών κύκλων. Θα πάρουμε, όμως, σα δεδομένο τούτο ακόμα: Λάθη σαν κι αυτό πρέπει να διορθώνονται άμεσα, με σαφήνεια και στην ώρα τους... *
Το βίντεο από την έρευνα του ΟΗΕ:
Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας.
Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση.
* Με τη σειρά μας λυπούμαστε για την ολιγόλεπτη ατυχή αναδημοσίευση του προβληματικότατου ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ...
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου