13.9.13

Σε εξέλιξη η διπλωματική μάχη για τη Συρία...

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη για το ζήτημα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, παρουσία σήμερα του απεσταλμένου του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ. Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να...
ρίχνει στο τραπέζι την απειλή της επέμβασης ενώ ο σύρος πρόεδρος διαμήνυσε ότι υπό όρους θα παραδώσει το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού στη διεθνή κοινότητα.

Ο Μπασάρ αλ Ασαντ, με συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση, είπε "ναι" στη ρωσική πρόταση για να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιο της χώρας του υπό τον όρο ότι η Ουάσινγκτον θα σταματήσει να βοηθά τους Σύρους αντάρτες και να απειλεί τη Δαμασκό.

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον επιμένει ότι εάν αποτύχει η διπλωματική οδός, θα προσφύγει στη χρήση βίας.

Η πρώτη συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ στη Γενεύη διήρκεσε περίπου μία ώρα και σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, υπήρξε κλίμα κατανόησης. Οι επαφές πιθανότατα θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ευρεία διάσταση απόψεων για αρκετά ζητήματα μεταξύ των κυβερνήσεων Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός εξακολουθεί να περιμένει τις παραδόσεις όπλων που είχαν υποσχεθεί οι ΗΠΑ. Ο επικεφαλής του Στρατού, στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς δήλωσε μέσω αμερικανικού ραδιοφωνικού σταθμού ότι οι μαχητές έχουν λάβει μέχρι στιγμής ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και ιατρικών εφοδίων, καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, κιάλια νυχτερινής όρασης, εξοπλισμό επικοινωνιών και υπολογιστές, αλλά "όχι άμεση στρατιωτική υποστήριξη". Συμπλήρωσε ότι οι μαχητές έχουν επιτακτική ανάγκη από αντιαρματικές ρουκέτες και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal εξάλλου αναφέρει ότι επίλεκτη συριακή μονάδα, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα χημικών όπλων της κυβέρνησης Ασαντ, διασκορπίζει τα όπλα σε δεκάδες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, περιπλέκοντας ενδεχομένως τα σχέδια των ΗΠΑ για αεροπορικές επιδρομές. Ωστόσο οι αμερικανικές και οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και αξιωματούχοι στη Μέση Ανατολή πιστεύουν πως εξακολουθούν να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα περισσότερα από τα χημικά όπλα της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αμερικανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν την πεποίθηση ότι το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας έχει μεταφερθεί μέχρι και σε 50 εγκαταστάσεις στη δυτική, τη βόρεια, τη νότια και την ανατολική Συρία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: