Για πρώτη φορά από το 1949 οι Φιλελεύθεροι δεν εκπροσωπούνται στη γερμανική βουλή, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να ζουν ένα πραγματικό προσωπικό δράμα. Ήδη ο πρόεδρος, Φίλιπ Ρέσλερ, υπέβαλε την παραίτησή του.
Η ...
Deutsche Welle παρουσιάζει τις δηλώσεις κάποιων εξ αυτών, όπως της 37χρονης νομικού Γιούντιθ Σκουντέλνι: «Ανήκω στους βουλευτές που διατήρησαν το κύριο επάγγελμά τους. Είμαι εκκαθαριστής και εργάστηκα σε περιορισμένο βαθμό βέβαια, πάνω στο αντικείμενό μου και κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας».
Το ίδιο αισιόδοξος για την προσωπική επαγγελματική του πορεία εμφανίζεται και ο πρώην υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ: «Μην ανησυχείτε για μένα, κάπου θα βολευτώ και εγώ», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφο στο Βερολίνο.
Ωστόσο, για πολλούς άλλους βουλευτές των Φιλελευθέρων που μπήκαν στη βουλή το 2009 μετά το εκπληκτικό 14,9 % που είχε λάβει στις εκλογές, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ: «Υπάρχουν νεότεροι άνθρωποι οι οποίοι μετά τις εκλογικές ήττες του 2012 (σε περιφερειακές αναμετρήσεις) είχαν αρχίσει να ψάχνουν δουλειά.
Έπαψαν να το κάνουν όμως μετά τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία πιστεύοντας ότι η κατάσταση για το κόμμα είχε αρχίσει να βελτιώνεται. Τώρα τους βλέπει κανείς να πηγαινοέρχονται σαν χαμένοι. Ας ελπίσουμε ότι θα βρουν και αυτοί κάτι».
Αυτό δεν αφορά μόνον την πλειοψηφία των πρώην 93 βουλευτών των Φιλελευθέρων, αλλά και τους 600 περίπου συνεργάτες τους που εν μια νυκτί έμειναν χωρίς δουλειά.
Η Γιούντιθ Σκουντέλνι περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Πιστεύω ότι όταν τα πράγματα έρχονται τόσο απροσδόκητα –και γι΄ αυτούς που πάλεψαν ήταν όντως μια μεγάλη έκπληξη- είναι σαν να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Νομίζω ότι για τους ανθρώπους αυτούς προσωπικά είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση».
Τη Δευτέρα ο πρόεδρος Φίλιπ Ρέσλερ ανέλαβε την ευθύνη για την βαριά και ιστορική ήττα του κόμματος στις εκλογές, προαναγγέλλοντας παράλληλα την παραίτησή του. Παραιτήσεις αναμένονται και από άλλα μέλη του προεδρείου των Φιλελευθέρων.
Τη θέση του Ρέσλερ δεν αποκλείεται να πάρει τώρα ο Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής του κόμματος στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ήδη παρών.
Η αποστολή του δε θα είναι εύκολη καθώς θα κληθεί να μαζέψει τα συντρίμμια των Φιλελευθέρων που άφησαν οι τελευταίες εκλογές. Θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες ενός κόμματος από το οποίο πέρασαν μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ αλλά και πολιτικοί οι οποίοι απλώς κατάφερναν να προκαλούν πόλωση, όπως ο Γιεργκ Μέλεμαν.
Ένα κόμμα όπως το FDP, σχολιάζει ο Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ, που λειτουργούσε στο παρελθόν ως διορθωτικό σκέλος των δυο μεγάλων λαϊκών κομμάτων, «ζει» από την κοινωνική σύγκρουση.
«Ένα κόμμα χρειάζεται «κεφάλια» για να εξυπηρετήσει τα μέσα ενημέρωσης στην κάλυψη που παρέχουν. Η κοινή γνώμη χρειάζεται «κεφάλια» για να τους αποδεχθεί ως εκφραστές της πολιτικής του κόμματος.
Ένα κόμμα όμως με ασαφές πρόγραμμα και χωρίς τα κεφάλια που θα αναδείξουν τις θέσεις του κόμματος, χρειάζεται όντως πολύ καιρό για να ανακάμψει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των Γερμανών χαιρετίζει το γεγονός ότι το FDP δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο ενώ το 37% εκτιμά ότι δεν είναι μια καλή εξέλιξη, όπως έδειξε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις αρχές της εβδομάδας.
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου