12.9.13

Πρόβλημα με 1.500 σε ΑΕΙ - ΤΕΙ...



Ετοιμες οι λίστες της διαθεσιμότητας που θα κλειδώσουν στο τέλος της εβδομάδας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, το οποίο συνεδριάζει υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή, ενώ...
χθες και σήμερα σε καταιγιστικό ρυθμό υπογράφονται οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα καταργούν τις θέσεις ανά υπουργείο θέτοντας «εκτός» συνολικά 12.500 υπαλλήλους, που αποτελούν το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.
Κοινές υπουργικές αποφάσεις δεν θα υπάρξουν για το υπουργείο Εσωτερικών, που έχει «δώσει» στη διαθεσιμότητα τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς (στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπήκαν στη διαθεσιμότητα 53 οδηγοί), αλλά και για το υπουργείο Παιδείας, όπου μέχρι στιγμής υφίσταται εμπλοκή στους 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους των Ανώτατων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ-ΤΕΙ), καθώς οι πρυτάνεις αρνούνται να στείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις λίστες με τα ονόματα.

Χαλάει η ειδυλλιακή εικόνα

Αυτό ανατρέπει τη μέχρι στιγμής «ειδυλλιακή» εικόνα για την πορεία της διαθεσιμότητας που διέρρεε από την κυβέρνηση, ακριβώς διότι ούτε το υπουργείο Παιδείας ούτε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορεί να παρέμβουν, αφού για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ισχύει το αυτοδιοίκητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας έχει θέσει ως χρονικό όριο στις πρυτανικές αρχές την 20ή Σεπτεμβρίου και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το υπουργείο Παιδείας θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων. Ωστόσο εκφράζονται γενικότερα φόβοι και αμφιβολίες στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς γενικότερα ο κλάδος της Παιδείας έχει εισέλθει σε διακεκαυμένη ζώνη λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί για την ερχόμενη εβδομάδα κι ένα από τα θέματα τριβής είναι η διαθεσιμότητα.

Αν ισχύσει αυτό το σενάριο, θα υπάρξει έλλειμμα 1.500 υπαλλήλων στις πρώτες λίστες της διαθεσιμότητας μέσα στο κρίσιμο διάστημα του δεύτερου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου. Ετσι, ήδη από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ψάχνουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα το όλο εγχείρημα λίγες μέρες πριν απ' την έλευση της τρόικας στην Ελλάδα.

Ψάχνουν εναλλακτικές

Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν πως δεν είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας να εφαρμοσθούν οριζόντιες λύσεις για να συμπληρωθεί ο αριθμός. Ισως μάλιστα «χρησιμοποιηθεί» το μαξιλαράκι ασφαλείας των 2.000 περίπου υπαλλήλων που έχουν υπολογισθεί, εκτός από τους 12.500, για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα. Ομως έτσι μειώνεται η ασφάλεια που είχε προβλεφθεί για τις περιπτώσεις εκείνες που υπάλληλοι ενέπιπταν σε εξαιρέσεις ή όποιο άλλο πρόβλημα και φυσικά δεν θα περισσέψει κανείς, όπως αρχικά είχαν υπολογίσει από το υπουργείο, για να ενταχθεί στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου.

Αμέσως μετά την υπογραφή των κοινών υπουργικών αποφάσεων με τις θέσεις και τις υπηρεσίες όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, οι υπάλληλοι που υπηρετούν εκεί μπαίνουν στην κρησάρα της διαθεσιμότητας . Πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι την ερχόμενη εβδομάδα να είναι έτοιμη η λίστα με τους 4.599 δημοσίους υπαλλήλους που θα ενταχθούν στη διαθεσιμότητα μαζί με 4.401 (εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες, οδηγούς) της λίστας του Ιουλίου και τους 3.200 δημοτικούς αστυνομικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: