«Οι αλλαγές στο Λύκειο και στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνάσιου επιβεβαιώνουν την ταξική εμμονή κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου να κρατήσουν την κατ' όνομα υποχρεωτική εκπαίδευση ακόμη πιο...
υποβαθμισμένη και το Λύκειο σαν το προθάλαμο είτε της ανώτατης εκπαίδευσης είτε της πρώιμης εκμετάλλευσης των παιδιών» αναφέρει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου του υπουργείου.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμα ότι το νέο Λύκειο έχει τη σφραγίδα νέων μεγαλύτερων ταξικών φραγμών στη μόρφωση, σηματοδοτεί την προσπάθεια του κεφαλαίου να σπρωχτούν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας από πιο νωρίς στην υποβαθμισμένη ψευτοκατάρτιση για να γίνουν ακόμα πιο φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα:
«Η κυβέρνηση στερεί από ακόμα πιο νωρίς από τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας την αναγκαία για τη σημερινή εποχή γενική μόρφωση ως υπόβαθρο για κάθε μελλοντική επαγγελματική επιλογή.
» Μέσα από ένα πλήθος εξεταστικών φραγμών από πολύ νωρίς, μετατρέπει το Λύκειο ακόμα πιο έντονα σε εξεταστικό κέντρο που θα είναι πιο στενά προσαρμοσμένο στη διαδικασία πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Οι προαγωγικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις από δεξαμενή θεμάτων και πανελλαδικό σύστημα εξετάσεων θα κρατήσουν ισχυρή την παραπαιδεία των φροντιστηρίων και την αιμορραγία των λαϊκών οικογενειών.
» Στο νέο επαγγελματικό λύκειο δίνει ένα πρόγραμμα αποσπασματικών γνώσεων σε ευθεία αντιστοιχία με τις δεξιότητες που θέλει το κεφάλαιο για εργατική δύναμη φθηνή και ευέλικτη.
» Η επέκταση της μαθητείας δεν συνιστά λύση στην ανεργία, δεν ικανοποιεί το δικαίωμα για εργασία με δικαιώματα. Η επιλογή κλάδου από την Α τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου και η τζάμπα εργασία στις επιχειρήσεις ως μαθητεία αναδεικνύουν το ναυάγιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης και την προσαρμογή του σχολείου στις επιδιώξεις των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, στην πρώιμη εκμετάλλευση και την τζάμπα παιδική εργασία.
» Τα ΙΕΚ αναδεικνύονται ως οι κατεξοχήν χώροι παρέμβασης των επιχειρήσεων, η δεξαμενή φθηνών και ευέλικτων εργαζόμενων που θα πιστοποιούνται κατευθείαν από τις επιχειρήσεις και την αγορά.
» Το νομοσχέδιο πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Από σήμερα κιόλας σε κάθε χώρο εκπαίδευσης να οργανωθεί πολύπλευρη και πολύμορφη παρέμβαση-αντεπίθεση στο νέο νόμο, η αντιπαράθεση με το αντιδραστικό ιδεολογικό περιεχόμενο του «νέου σχολείου».
» Μπροστά και σε αυτή την εξέλιξη, η λαϊκή οικογένεια, η νεολαία, οι μαθητές πρέπει να διεκδικήσουν εδώ και τώρα το 12χρονο ενιαίο δημόσιο, δωρεάν και υποχρεωτικό σχολείο και τις δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά από αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο, η επαγγελματική ειδίκευση είναι η φυσική και αναγκαία συνέχειά του, κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει και κανένας μαθητής δεν καταγράφεται ως ανήμπορος μπροστά στη γνώση.
» Η νέα γενιά με την οργάνωση της πάλης της και τη δύναμη της λαϊκής συμμαχίας, αυτό το δρόμο και αυτό το σχολείο μπορούν να το κάνουν πραγματικότητα.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου