19.8.13

H ΔΕΘ χάνει την αίγλη της...

Ας αρχίσουμε με λίγη Ιστορία. Πριν από τη δικτατορία και κυρίως από τη Μεταπολίτευση, τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, πέρα από τον εμπορικό και οικονομικό χαρακτήρα τους, ήταν το μεγάλο πάρτι της εγχώριας πολιτικής.

Στρατιές κυβερνητικών αξιωματούχων ανέβαιναν με τις ...
κουστωδίες τους στη συμπρωτεύουσα και τα τοπικά μπουζουξήδικα αναστέναζαν από τις υπουργικές ζεϊμπεκιές. Στο επίσημο πρόγραμμα ξεχώριζε η ομιλία του εκάστοτε Πρωθυπουργού προς τις παραγωγικές τάξεις - όπου εξήγγελλε και την πολιτική του για το επόμενο οικονομικό έτος (ιδίως την εισοδηματική), μαζί με τις επαναλαμβανόμενες κατ' έτος υποσχέσεις για τα «μεγάλα έργα» της Βόρειας Ελλάδας.

Πρωτίστως όμως το πολιτικό ενδιαφέρον εστιαζόταν στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε ο Πρωθυπουργός στο σύνολο των μέσων ενημέρωσης: εγχώριων - των περιφερειακών συμπεριλαμβανομένων - και διεθνών. Συνήθως εκεί προέκυπταν οι μεγάλες ειδήσεις. Η διοργάνωση της συνέντευξης είχε αρχίσει - μετά γεύματος - σε παραθαλάσσιο εστιατόριο και αργότερα μεταφέρθηκε στο Βελλίδειο, χωρίς ούτε καν πορτοκαλάδα.

Σε μια τέτοια συνέντευξη το 1984 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποκαλέσει «εφιάλτη» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που είχε εκλεγεί μόλις την προηγουμένη πρόεδρος της ΝΔ. Και από το ίδιο βήμα το 2008 ο Κώστας Καραμανλής πάγωσε το πανελλήνιο όταν προσέφερε την κάλυψη του σε δύο υπουργούς του που βρίσκονταν στο επίκεντρο της επικαιρότητας εκείνες τις ημέρες: ο ένας για την υπόθεση του Βατοπεδίου και ο άλλος για την περίφημη θεωρία του κατά την οποία ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Κοντολογίς, η συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης ήταν συχνά αφετηρία εξελίξεων στο πλαίσιο λαμπρών εγκαινίων της ΔΕΘ, στην οποία όμως από ένα σημείο και μετά άρχισαν να εμφανίζονται στοιχεία εκφυλισμού του πολιτικού συστήματος - με δαπάνες των πολιτών βεβαίως. Ο Στέφανος Μάνος είχε υπολογίσει κάποτε ότι αυτό το πανηγύρι κόστιζε στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 150 εκατομμύρια δραχμές - σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ δηλαδή.

Ας επιστρέψουμε όμως στο παρόν. Η παράδοση ατόνησε πέρυσι και εκπνέει εφέτος, λόγω κρίσης και... Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός στην πρώτη παρουσία του στη ΔΕΘ το 2012 εμφανίσθηκε χωρίς μεγάλη ακολουθία και -κατ' εξαίρεση είπαν - η συνέντευξη Τύπου παραλείφθηκε από το πρόγραμμά του. Εφέτος η εξαίρεση έγινε κανόνας: πρωθυπουργική συνέντευξη δεν θα δοθεί. Ουσιαστικά καταργείται.

Αυτό δεν είναι απαραιτήτως θετικό, καθόσον δεν επρόκειτο απλώς για το μεγαλύτερο γεγονός αυτής της κατηγορίας στη διάρκεια του έτους, αλλά ήταν και η μοναδική περίπτωση στην οποία υποβάλλονταν τόσο πολλές ερωτήσεις από τόσο μεγάλης ποικιλίας προέλευσης μέσα ενημέρωσης. Εν πάση περιπτώσει η υπόθεση της συνέντευξης στη ΔΕΘ περνάει στην Ιστορία και να ζήσουμε να τη θυμόμαστε.

Οπως περνάει και όλο το νταβαντούρι που συνόδευε τα εγκαίνια. Από το υπουργείο Οικονομικών σήμερα θα αποφασίσουν για την κρατική - μη - συμμετοχή στην Εκθεση. Θα υπάρξει ένα περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης και πολύ είναι. Ο Αντώνης Σαμαράς θα πάει το Σαββάτο 7 Σεπτεμβρίου για λίγες ώρες, θα τελέσει τυπικά τα εγκαίνια, θα εκφωνήσει και μια ομιλία και αυτό θα είναι όλο.

Την επομένη θα ανεβεί στη Θεσσαλονίκη, που είναι και η εκλογική του περιφέρεια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, αλλά δεν θα κάνει ομιλία, αρκούμενος σε μια συνάντηση με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και των κοινωνικών φορέων της πόλης. Μένει να δούμε πόσο ψηλά θα σηκώσει τον πήχη της παρουσίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας που θα ανεβεί στη Θεσσαλονίκη στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά πρόγραμμα στην Κουμουνδούρου θα βγάλουν αυτήν την εβδομάδα.

Ο Βενιζέλος για τον Σταυρίδη

Για την προσεχή εβδομάδα, πιθανόν τη Δευτέρα, προγραμματίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με ατζέντα το κλασικό: πολιτικός σχεδιασμός. Πρακτικά αυτό σημαίνει προετοιμασία των εκδηλώσεων για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη. Τα υπόλοιπα θέματα συνήθως τα μετακινεί στο «άτυπο όργανο» των στελεχών που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Πάντως στη Σκόπελο όπου ο Βενιζέλος πέρασε τις σύντομες διακοπές του , ο πιο συχνός συνομιλητής του από τηλεφώνου δεν ήταν κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Πρωθυπουργός. Μίλησαν αρκετές φορές, για την Αίγυπτο κυρίως. Αλλά η τελευταία επικοινωνία τους αφορούσε την υπόθεση Σταυρίδη. Λέγεται ότι η γνώμη του αντιπροέδρου ήταν αυτή που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της αποπομπής τού πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

Στήριξη Κυριάκου

Παρασκευή και... 23! Ο συνδυασμός δεν παραπέμπει σε προλήψεις, όπως, ας πούμε, αν ο μήνας είχε 13, αλλά στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά στο αποτέλεσμα που θα έχει σε τέσσερις ημέρες από σήμερα η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Αυτοδιοίκησης. Η σημασία της συνεδρίασης της προσεχούς Παρασκευής προκύπτει από την πρόθεση του Πρωθυπουργού, όχι μόνο να παραστεί, αλλά να την παρακολουθήσει ολόκληρη. Πού ακριβώς είναι το πρόβλημα και απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του; Απλούστατα, στην υλοποίηση της εντολής: «Με το που θα λήξει η συνεδρίαση δεν θα υπάρχει απολύτως κανένα θέμα σε εκκρεμότητα». Πρακτικά πάντως σημαίνει στήριξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτογραφία), ώστε να περάσει όλα τα θέματα που θα θέσει στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: