1.8.13

Financial Times: Το ΔΝΤ καλεί την Ευρώπη να μειώσει το ελληνικό χρέος...


«Από το β΄ πακέτο διάσωσης της Ελλάδας λείπουν 11 δισ. ευρώ σε ρευστό και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα χρειαστεί να καλύψουν σχεδόν το μισό από αυτό το έλλειμμα μέχρι το τέλος του έτους». Μέσα σε 195 σελίδες, το ...
ΔΝΤ ουσιαστικά ζητά κούρεμα και οι Financial Times γράφουν ότι το...
Ταμείο προειδοποιεί την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην τριμηνιαία έκθεσή του το ΔΝΤ τονίζει ότι για να ξαναφέρει η Αθήνα τα επίπεδα του χρέους σε διαχειρίσιμο σημείο πρέπει να απαλλαγεί από χρέη προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης συνολικού ύψους αντίστοιχου με το 4% της οικονομικής παραγωγής ή περίπου 7,4 δισ. ευρώ εντός των επόμενων 18 μηνών.

«Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης μπορεί να αναγκαστούν να διαγράψουν ακόμη μεγαλύτερα μέρη των δανείων διάσωσης τους στην Αθήνα, εκτός εάν η ελληνική οικονομία αρχίσει να γυρίζει», αναφέρει το ΔΝΤ σε μια σαφή έκκληση του να δεχτούν οι χώρες της ευρωζώνης ότι θα έχουν μεγάλες απώλειες από το ελληνικό πακέτο διάσωσης.

«Εάν οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους είναι αξιόπιστη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη θα είναι απίθανο να έρθουν και να φέρουν ανάκαμψη, όπως προσδοκάται», συνεχίζει η έκθεση.

Η έκκληση του ΔΝΤ προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποδεχθούν ζημίες από τα δάνεια διάσωσης τους δεν είναι νέα. Είναι, όμως η πρώτη φορά που το Ταμείο αυξάνει την προοπτική των απομειώσεων, από αυτές που συμφωνήθηκαν το Δεκέμβριο κι έρχεται δύο μήνες πριν οι Γερμανοί προσέλθουν στις κάλπες, ενδεχομένως προκαλώντας προβλήματα στην Ανγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα, βέβαια, αξιωματούχοι της ευρωζώνης επέμειναν ότι δεν θα συζητηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα μέχρι τον Απρίλιο του 2014 το νωρίτερο. Εχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως υπάρχουν τρόποι για να καλυφθούν οι άμεσες ελλείψεις σε ρευστότητα –τις οποίες η Κομισιόν εκτιμά στα 3,8 δισ. ευρώ για το 2014, αλλά το ΔΝΤ αποτιμά στα 4,4 δισ. ευρώ- χωρίς να υποχρεωθούν οι ηγέτες της ευρωζώνης να βάλουν κι άλλο ρευστό στο πρόγραμμα διάσωσης των 172 δισ. ευρώ.

Ένας αξιωματούχος είπε για παράδειγμα ότι ίσως περισσέψουν κεφάλαια από το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που μπορούν να κατευθυνθούν σε άλλο πρόγραμμα.

Το ζήτημα της κάλυψης της τρύπας του 2014 έχει μεγάλη σημασία για το ΔΝΤ, που δεν μπορεί να εκταμιεύσει τις δόσεις δανείων αν δεν έχουν τακτοποιηθεί οι δανειακές ανάγκες όλου του έτους. Τον φετινό Αύγουστο η Ελλάδα θα έχει εξασφαλίσει τον δανεισμό 11 μηνών και στην έκθεση αναφέρεται ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από την επόμενη τριμηνιαία αναθεώρηση, που αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αν και στην έκθεση δεν γίνεται ειδική αναφορά στο έλλειμμα του 2015, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιέζουν τους ηγέτες της ευρωζώνης να καλύψουν παράλληλα το κενό των 5,6 δισ. ευρώ για εκείνη τη χρονιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.