Τα δύσκολα θέματα οδήγησαν στις χειρότερες επιδόσεις της 10ετίας
Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ*
Η αγωνία των υποψηφίων κορυφώνεται περιμένοντας τις βάσεις, την ανακοίνωση, δηλαδή, των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η αναμονή είναι μακρά, αφού διαρκεί περίπου 40 ημέρες, μέχρι τις ...
26 Αυγούστου, που αναμένεται η ανακοίνωσή τους, και αποτέλεσμα χρόνιου κακού συντονισμού της κρατικής μηχανής.
Στην έκδοση των αποτελεσμάτων εμπλέκονται 4 υπουργεία: το Παιδείας φυσικά, το Εθνικής Αμυνας, που πρέπει να στείλει τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις στρατιωτικές σχολές, το Δημόσιας Τάξης για τα δικά του αποτελέσματα των αστυνομικών σχολών και το Εμπορικής Ναυτιλίας για τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων των πλοιάρχων και των μηχανικών. Αν όλοι αυτοί μπορούσαν να συντονιστούν, θα μπορούσαμε να έχουμε τα αποτελέσματα μέχρι το τέλος Ιουλίου, καθώς από τις 15 Ιουλίου, οι υποψήφιοι έχουν συμπληρώσει τις προτιμήσεις τους στους υπολογιστές του υπουργείου Παιδείας. Αν άρχιζε άμεσα η κατανομή τους στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η εκνευριστική αναμονή θα είχε λάβει τέλος.
Αναμένοντας λοιπόν την έκδοση των αποτελεσμάτων, μπορούμε να δούμε πώς περιμένουμε να διαμορφωθούν οι βάσεις, αφού φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Η εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» έφερε ριζική αναδιάρθρωση στα ΤΕΙ, αφήνοντας σχεδόν ανέπαφα τα Πανεπιστήμια. 64 λιγότερα τμήματα είχε το φετινό μηχανογραφικό σε σχέση με το περσινό. Και ο αριθμός των εισακτέων άλλαξε, γιατί πέρα από τη μείωση των τμημάτων είχαμε αλλαγές και στα τμήματα που παρέμειναν. Μείωση των θέσεων στα τμήματα του 1ου πεδίου, αύξηση στα τμήματα των 2ου και 4ου και μεγάλη μείωση στα ΤΕΙ που παρέμειναν στον ακαδημαϊκό χάρτη. Η μείωση των θέσεων φτάνει τις 6.804 και 350 στις στρατιωτικές σχολές. Παράλληλα φέτος είχαμε και τη μείωση του αριθμού των υποψηφίων, κατά περίπου 4.000, αφού πολλοί μαθητές δεν ενδιαφέρονται για σπουδές στις ανώτατες σχολές και το ενδοσχολικό απολυτήριο τους εξυπηρετεί. Σ' όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τις βαθμολογικές επιδόσεις, που ήταν οι χειρότερες της δεκαετίας, λόγω των πρωτοφανούς δυσκολίας θεμάτων, που αναμένεται να ρίξουν τις βάσεις, σκορπίζοντας χαμόγελα στους απογοητευμένους από τις βαθμολογίες τους υποψηφίους.
Η οικονομική κρίση επηρέασε τις επιλογές των υποψηφίων, με αποτέλεσμα το βασικό ερώτημα μεταξύ των υποψηφίων φέτος να είναι: «Θα δηλώσεις σχολή ή πόλη;», εννοώντας αν έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τη σχολή που επιθυμούν σε όλες τις πόλεις ή αναγκαστικά θα περιοριστούν στις σχολές της πόλης τους. Οι επιλογές που επέβαλε η οικονομική κρίση δεν είναι δυνατό να μετρηθούν, αφού η έκταση του φαινομένου είναι άγνωστη, αναμένεται, όμως, να επηρεάσει σημαντικά τη διαμόρφωση των βάσεων.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι με την έκδοση των αποτελεσμάτων θα έχουμε την εισαγωγή πολλών υποψηφίων με βαθμολογίες αρκετά κάτω από τη βάση. Δεν θα πρέπει αυτό να σταθεί αφορμή για αρνητικά σχόλια ή προσπάθεια επαναφοράς της βάσης του 10, γιατί θα είναι άδικο για τα παιδιά που διαγωνίστηκαν. Καλό θα είναι, πριν αρχίσουν να μιλάνε οι διάφοροι «ξερόλες», να ρίξουν μια ματιά στα θέματα και να δουν αν θα τα έλυναν οι ίδιοι...
Οι στρατιωτικές σχολές αναμένεται να κρατήσουν σταθερές τις βάσεις τους, γιατί η μείωση κατά 30% των προσφερόμενων θέσεων (που λογικά θα ανέβαζε τις βάσεις τους) και οι κακές επιδόσεις των υποψηφίων (που, λογικά, θα έριχναν τις βάσεις τους) αλληλοαναιρούνται.
Η εκτίμηση των βάσεων που ακολουθεί έχει περιθώριο + ή - 100 μόρια.
* Εκπαιδευτικός - αναλυτής
ΕΔΩ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ: http://s.enet.gr/resources/article-files/ele_0908_018_cmyk.pdf
Τι αλλάζει σε Λύκειο και Πανελλαδικές
Τα πάνω κάτω στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο και τις αλλαγές που θα ισχύσουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το οποίο θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.
Αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τέλη Αυγούστου και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί πως η εφαρμογή του Νέου Λυκείου δεν αφορά τους μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στη Β' και στην Γ' Λυκείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικός για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ θα είναι ο απολυτήριος βαθμός. Της Α' Λυκείου θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,5, της Β' με 0,7 και της Γ' Λυκείου με 0,9. Μαζί με αυτά θα υπάρχει κι ένας δεύτερος συντελεστής, ο διορθωτικός, ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν ο υποψήφιος στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου, στις Πανελλαδικές πέτυχε μεγαλύτερους βαθμούς από αυτούς που είχε στις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Σε ό,τι αφορά τα μέχρι τώρα μαθήματα Γενικής Παιδείας που παρακολουθούσαν οι μαθητές σε σχέση με αυτά της Κατεύθυνσης, ήταν στην Α' Λυκείου 80% Γενικής και 20% Κατεύθυνσης, στη Β' Λυκείου από 50% και στη Γ' Λυκείου η αναλογία ήταν 40% με 60%.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, προβλέπεται: στην Α' Λυκείου 100% μαθήματα Γενικής Παιδείας, στη Β' Λυκείου 80% Γενικής και 20% Επιστημονικού Πεδίου και στη Γ' Λυκείου αντίστροφα 20% Γενικής Παιδείας και 80% Επιστημονικού Πεδίου.
Πώς θα εξετάζονται οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές; Σε 4 μαθήματα. Τα επιστημονικά πεδία (οι κατευθύνσεις) θα είναι τέσσερα, αντίστοιχα με τα μαθήματα:
1ο: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ, ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Νέα, Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά.
2ο: ΘΕΤΙΚΕΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Νέα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία.
3ο: ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: Νέα, Φυσική, Χημεία, Βιολογία.
4ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Νέα, Μαθηματικά, Οικονομία ή Ιστορία, και Οργάνωση Διοίκησης Πολιτείας.
Σε ξεχωριστό πεδίο οι αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.
Τις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διενεργεί Κρατικός Οργανισμός Εξετάσεων. Ουσιαστικός θα είναι, πλέον, ο ρόλος των πανεπιστημίων, καθώς τους δίδεται η δυνατότητα εφόσον θεωρούν ότι ένα μάθημα για μια σχολή έχει ιδιαίτερη σημασία να ορίζεται ειδικός συντελεστής. Οσο για τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων του Λυκείου, δημιουργείται τράπεζα θεμάτων, από την οποία ο καθηγητής στις ενδοσχολικές εξετάσεις θα αντλεί υποχρεωτικά το 50% των θεμάτων που θα βάζει στους μαθητές να διαγωνιστούν. Τα υπόλοιπα θέματα θα τα ετοιμάζει ο ίδιος ο καθηγητής όπως συνέβαινε μέχρι και σήμερα. Η τράπεζα θα περιλαμβάνει θέματα από ολόκληρη την ορισθείσα διδακτέα ύλη.
455 προσλήψεις σε ΤΕΙ και ΑΕΙ
Προσλαμβάνονται μέχρι το τέλος του χρόνου 455 καθηγητές σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ με απόφαση των υπουργών Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η κατανομή θα γίνει ως εξής:
* 402 μέλη Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) για τα πανεπιστήμια της χώρας.
* 53 μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) για τα ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ.
Μετά την υπογραφή της απόφασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «στην περίπτωση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, κριτήριο είναι και η ανακοπή του ρεύματος φυγής από την Ελλάδα νέων, ικανών και με προσόντα ανθρώπων».
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου