30.8.13

Η βρετανική Βουλή είπε «όχι» σε στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρίας...

crimenet.gr
Το «χαστούκι» που δέχθηκε ο Κάμερον είναι ιδιαίτερα ηχηρό, καθώς ήδη είχε «μαζέψει» πολύ το περιεχόμενο του κειμένου που συζητήθηκε, μετά την απαίτηση των Εργατικών να...
υπάρξουν αποδείξεις κατά του Ασαντ πριν αποφασιστεί επίθεση.

Οπως σχολίασε αναλυτής του BBC, ο πρωθυπουργός έχει χάσει πλέον τον έλεγχο τόσο της εξωτερικής όσο και της αμυντικής πολιτικής της χώρας και κινδυνεύει να γίνει ήσσονος σημασίας πολιτικό πρόσωπο στη διεθνή σκηνή. Μάλιστα, κάποιοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν την σχέση τους με τη Βρετανία, ως προς την αξία και την αξιοπιστία της ως συμμάχου.

Από την Ουάσιγκτον η πρώτη αντίδραση ήταν σχετικά παγωμένη, καθώς όπως ειπώθηκε οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται» με το Λονδίνο, «έναν από τους στενότερους συμμάχους και φίλους». Ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι «οι αποφάσεις του προέδρου Ομπάμα θα έχουν ως κριτήριο τα βέλτιστα συμφέροντα για τις ΗΠΑ». Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο Ομπάμα «πιστεύει ότι κρίνονται κομβικής σημασίας συμφέροντα των ΗΠΑ και χώρες που παραβιάζουν τη διεθνή πεπατημένη ως προς τα χημικά όπλα θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Με 285 ψήφους έναντι 272 οι βουλευτές στη Μεγάλη Βρετανία απέρριψαν την σχετική πρόταση των Συντηρητικών, αναγκάζοντας τον Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώσει ότι η κυβέρνηση «θα πράξει αναλόγως», αποκλείοντας πρακτικά την βρετανική εμπλοκή στην σχεδιαζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση.

Λίγο αργότερα και ο υπουργός Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ επιβεβαίωσε στο BBC ότι η Βρετανία δεν θα προχωρήσει σε στρατιωτική δράση, αλλά σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα συνεχίσουν να αναζητούν αντίμετρα στην επίθεση με χημικά». «Θα απογοητευτούν που δεν θα συμμετέχει η Βρετανία. Δεν αναμένω όμως η μη συμμετοχή της να εμποδίσει οποιαδήποτε δράση», όπως είπε.

Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν την πρόταση Κάμερον λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ήταν και τριάντα βουλευτές του ίδιου του του κόμματος, όπως και εννέα των Φιλελεύθερων που τον στηρίζουν, γεγονός που έδωσε λαβή για σκληρά σχόλια στην αντιπολίτευση και τους Εργατικούς.

Ο ηγέτης τους Ντέιβιντ Μίλιμπαντ τόνισε ότι μετά την ψηφοφορία μία στρατιωτική δράση από τη Βρετανία δεν περιλαμβάνεται πλέον στα προς συζήτηση θέματα, ενώ προσέθεσε ότι οι βρετανοί βουλευτές αντέδρασαν στην υπεροπτική και απερίσκεπτη ηγεσία του πρωθυπουργού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.